Rank Math WordPress plugin za optimizaciju sajta za Google

Ako je optimizacija WordPress sajta došla na red, to znači da ste već napravili vaš sajt i napredujete dalje – vreme je da budete dobro pozicionirani na Google. U tome vam značajno može pomoći Rank Math plugin za optimizaciju WordPressa.

optimizacija wordpress sajta

Zapisali smo ovde obimno uputstvo sa opisom većine opcija koje će vam pomoći da što bolje podesite ovaj plugin i dobro se pozicionirate na Google pretrazi. Gledali smo da pokrijemo što više korisnih detalje, a za ono što nismo pomenuli daćemo linkove do sajtova gde možete istražiti i pronaći najbolju opciju za vaš sajt.

Optimizacija WordPressa za Google – Rank Math plugin

Kao i kod svakog drugog plugina, potrebno je da ga najpre instalirate na vašem WordPress sajtu. Idite u Plugins – Add New, potražite Rank Math i kliknite na dugme Install Now da biste instalirali:

rank math plugin

Nakon instalacije, kliknite na Activate dugme da biste aktivirali plugin:

rank math plugin aktivacija

Otvoriće se stranica sa kojom krećete u podešavanje plugina. Za početak kliknite na dugme Activate Rank Math:

nalog rank math

U sledećem ekranu potražite opciju Not a member yet? Register Now da biste otvorili novi nalog ili se jednostavno ulogujte ako već imate nalog:

rank math registracija

Možete se registrovati sa Facebook nalogom, Google nalogom ili koristeći vašu email adresu:

rank math registracija i nalog

Ako registraciju radite sa email adresom, biće potrebno da unesete ime i vašu email adresu, a zatim kliknete na dugme Register:

rank math registracija mejlom

U sledećem koraku samo kliknite na dugme OK da biste potvrdili da se registrujete za sajt na kojem i instalirate plugin:

plugin wordpress optimizacija

Podešavanje Rank Math plugina za optimizaciju WordPressa

Sada je Rank Math aktiviran i možete započeti sa podešavanjem. Biće potrebno da kliknete na dugme Start Wizard:

rank math start wizard

Najpre označite čime se bavi vaš sajt, možete odabrati ponuđene opcije iz padajuće menija. Dodajte logo vašeg sajta ili bloga u delu Logo for Google i to je logo koji će se videti na Google pretrazi. Ovde možete postaviti i sliku koja će se pojaviti na društvenim mrežama. Na primer, kada na Fejsu podelite neki članak koji nema featured image, ta slika će biti povučena odavde. Sliku za društvene mreže postavljate ako u delu Default Social Share Image:

logo for google wordpress

Kada dodate logo i sliku za društvene mreže, možete kliknuti na Save and continue:

slika za društvene mreže

Povezivanje WordPress sajta na Google Search Console

Najpre će biti potrebno da ovlastite Rank Math da može da koristi vaš Google nalog da biste se povezali na Google Search Console. Potrebno je da kliknete na opciju Get Authorization Code opciju:

povezivanje sajta na google search console

Kada pristupite Google nalogu dobićete autorizacioni kod, kopirajte ga i postavite u Rank Math plugin, a zatim kliknite na dugme Authorize:

google registracija

U delu Search Console Profile odaberite vaš sajt da bi ispravno bio povezan sa pluginom. Nakon toga kliknite na Save and Continue.

google search console autorizacija

Uključite Sitemap za WordPress

U ovom delu uključite opciju sitemap da bi vaš sajt mogao da ima i sajtmapu na osnovu koje će Google znati šta imate na sajtu kada su u pitanju stranice, članci i drugi sadržaji.

sitemap za rankmath za google optimizaciju

Da bi Google mogao da zna više o vaših slikama, uključite opciju Include images. Public Post Types se odnosi na postove (članke), stranice i druge tipove stranica koje imate. Na slici se vidi da u našem slučaju postoji i tip Projects. Ovo su tipovi koje želite da budu u sajtmapi pa ih uključite (štiklirajte).

Ovde su i opcije za kategorije pa ih možete štiklirati u Public Taxonomies:

taksonomije za wordpress plugin

SEO Tweaks optimizacija

Ovde možete da automatizujete neke stvari, pa za početak uključite da se ne indeksiraju prazne kategorije i tagovi.

Ovde je i opcija kojom možete označiti da li će linkovi iz vaših tekstova koji vode do spoljnih sajtova biti praćeni od strane Google pretraživača ili ne. Takođe, označite i da li će takvi spoljni linkovi biti otvoreni u novom tabu ili novom prozoru:

seo tweaks

Ovim ste završili sa osnovnim podešavanjima:

rank math podešeno

Ali hajde da podesimo i malo naprednija podešavanja dok smo još ovde pa idite na dno stranice i kliknite na dugme Setup Advanced Options:

rank math advances napredne opcije

404 Monitor za praćenje nepostojećih stranica

Ako uključite 404 Monitor, Rank Math će pratiti sve 404 stranice i prikazivaće vam izveštaj o tome. Nepostojeća stranica nije problem osim ako ste imali stranicu koju je Google indeksirao i uvrstio u pretragu, a vi ste je nakon toga uklonili. Ljudi tada dobijaju tu stranicu u Google pretrazi, ali ne mogu da je pronađu na vašem sajtu.

Opcija Redirections služi da takve 404 stranice budu automatski redirektovane na neku drugu stranicu koja postoji, pa možete uključiti i ovu opciju. Same redirekcije podešavate kasnije, za sada samo uključite ovu opciju.

404 monitor wordpress

Uključite Schema Markup

Schema dodaje meta podatke vašem sajtu koji će prikazati obogaćene rezultate u Google pretrazi i tako vam dovodi više posetilaca. Ovo možete uključiti ali pročitajte i tekst o tome ovde Schema.org Markup.

schea markup wordpress

Za sledeće opcije biće potrebno da malo istražite kako želite da vaši sadržaji na sajtu budu viđeni. Ne možemo da pretpostavimo šta bi vama odgovaralo, pa je najbolje da to uradite samostalno.

schema wordpress

Ovim ste prošli najosnovnija podešavanja za optimizaciju WordPress sajta uz pomoć Rank Math plugina.

rank math 2

Dodatna i korisna SEO podešavanja za WordPress u okviru Rank Math

rank math opcije

Ovo do sada su bila podešavanja koja se prolaze u hodu, može se reći da su jednostavnija. Hajde da sada prođemo tek malo složenija podešavanja koja će vam pomoći da se vaš sajt bolje prilagodi Google pretrazi.

Proći ćemo redom sve skupove podešavanja za Rank Math plugin. Podešavanja ima dosta pa ćemo se potruditi da prikažemo što više konkretnih detalja.

Rank Math podešavanja nalaze se u WordPress Dasboard-u pod nazivom ovog plugina. Videćete da su podeljena u skupove srodnih podešavanja.

Rank Math – Dashboard

U ovom delu, na prvom mestu, nalaze se moduli (Modules) koje može uključiti i poboljšati – dopuni funkcionalnost vašeg sajta. Na primer, tu je 404 Monitor koji ste verovatno uključili ranije, ali tu je i AMP (Accelerated Mobile Pages) plugin za mnogo brži prikaz sajta na mobilnim telefonima. Za više o prikazu sajta na mobilnim telefonima i Google pretrazi vidite Google Speed Update utiče na rangiranje sajtova u mobilnoj pretrazi.

dashboard rank math

U Help delu možete pronaći korisne linkove do baze znanja i slično. Setup Wizard ste već prošli, dok u delu Import & Export možete:

 • da uradite izvoz svih podešavanja (Export settings) ako iste postavke želite da primenite na drugom sajtu
 • da uradite uvoz svih podešavanja (Import Settings) ako imate novi sajt i želite da primenite ista podešavanja koja ste već imali na drugom sajtu – da ne biste podešavali od početka
 • da napravite bekap svih podešavanja i vratite stanje na bekap koji ste ranije napravili – u delu Backups.
bekap rank math

Prilično prosta podešavanja sa kojima se možete upoznati da biste ih kasnije koristili ako vam budu bila potrebna. Idemo dalje.

Rank Math – General Settings

Ovde konačno dolazimo do konkretnijih podešavana za SEO kada su u pitanju linkovi, slike, webmaster tools, robots.txt, .htaccess, 404 monitor, search console, redirekcije.

seo settings wordpress

Links – predlažemo da prođete sva podešavanja i proverite da li treba nešto da uključite ili da isključite nešto što je došlo podrazumevano uključeno. Evo šta je korisno ovde:

 • Strip Category Base: ako ovo uključite iz linkova kategorija biće uklonjen deo „category“ iz primer.com/category/moja-kategorija pa će link biti lepši. Pogledajte više o tome ovde.
 • Redirect Attachments: ako neko naiđe na sliku iz vašeg teksta u Google Images (primer) i klikne na sliku biće automatski redirektovan na tekst gde se slika nalazi – prilično korisno ako nas pitate.
 • Redirect Orphan Attachments: ovo se odnosi na slike sa sajta koje ne pripadaju tekstu a opet se negde nađu na internetu. Možete postaviti link na koji će takve slike voditi kada neko klikne na njih.
 • Remove Stopwords from Permalinks: Ovo uklanja „Stopwords“ iz linkova. Stopwords su reči kao a, and, the i sa razlogom ih treba ukloniti iz linkova jer nemaju nikakvu vrednost za SEO i mogu stvoriti nepotrebni „šum“.

Images – Ovde su SEO opcije koje se odnose na istaknute slike na tekstovima i stranicama, evo šta je korisno:

 • Add missing ALT attributes: Konačno i sjajno. Dodaje ALT atribute automatski na slike bez ALT atributa.
 • Add missing TITLE attributes: Isto kao i Add missing ALT attributes, samo za TITLE atribute.

Breadcrumbs – ovo je funkcija koja omogućava da posetilac vidi gde se nalazi na sajtu, korisno ako imate dublje stranice sa podstranicama. Ovde možete uključiti ili isključiti ovu funkciju. To je ovo:

Breadcrumbs

Webmaster Tools – Ovde se prijavljujete na različite webmaster servise kao što su: Google Search Console, Bing Webmaster Tools, Baidu Webmaster Tools, Alexa Verification ID, Yandex Verification ID, Pinterest Verification ID, Norton Safe Web Verification ID. Ispod svake opcije imate link i kratko objašenje o čemu se radi. Taj link vodi do stranice za registraciju za određeni webmaster alat – na primer da se prijavite na Google i da bi Google znao da postojite koristite Google Search Console.

Edit robots.txt – Ovde uređujete robots.txt fajl. Ovaj fajl govori automatskim robotima koji pretražuju sajtove (npr. Google roboti) koje foldere da indeksiraju a koje ne. Ako niste sigurni, pogledajte ovde više o robots.txt.

Edit .htaccess – Ovaj fajl je dosta bitan za rad celog sajta i možete ga menjati odavde. Menjajte ga samo ako znate šta radite. Ako ne znate, ostavite ga onakvim kakav jeste.

404 Monitor – Kratko, možete podesiti broj logova koji će se čuvati. Logovi (beleške) se odnose na sve (pogrešne) stranice sa kojima su posetioci pokušali da dođu na vaš sajt.

Search Console – Ovo se odnosi samo na Google Search console i ovde možete autorizovati plugin da radi sa vašim Google nalogom (to sve već uradili na početku). Takođe, ovde su i opcije za Cache Limit.

Redirections – Ovde možete postaviti 404 redirekcije (nepostojeća stranica vašeg sajta redirektuje na neku postojeću) ili dodati namenske redirekcije.

Rank Math – Titles & Meta opcije i podešavanja

Ovde postoji mnogo toga što se može podesiti, pa ćemo napomenuti samo najzanimljivije opcije.

global meta titles meta

Global meta – većina stvari za naslove i meta opcije:

 • Separator Character – Ovde birate kako ćete u naslovima u Google pretrazi razdvajati ime sajta od opisa sajta:
global meta separator
 • Capitalize Titles – Ne znamo da li će vam ovo trebati, ali ova opcija automatski postavlja prvo veliko slovo na svakom naslovu koji imate na sajtu.
 • OpenGraph Thumbnail – ova opcija je ovde i ako ste na početku postavili sliku za društvene mreže, videćete je i sada.

Local SEO – ovde su opcije koje se odnose na lokalne uslove kao što je radno vreme.

Social Meta – razne opcije i linkovi do svih društvenih mreža, prođite detaljno i podesite detaljno ako imate i vodite lepe profile.

Homepage – većina važnih stvari koje su vezane za vašu početnu stranicu sajta.

 • Homepage Title – odredite kako će izgledati početna stranica u Google rezultatima.
 • Homepage Meta Description – ovde odredite šta će ići u opis vaše početne stranica u Google rezultatima.
 • Homepage Title for Facebook – Određuje koji naslov će se prikazati kada neko podeli vašu početnu stranicu na Fejsu.
 • Homepage Description for Facebook – Određuje opis stranice koji će se pojaviti na Fejsu kada neko podeli vašu početnu stranicu tamo.
 • Homepage Thumbnail for Facebook – Ovo je slika koja će se pojaviti na Fejsu kada neko podeli vašu početnu stranicu.

Posts – sve opcije vezane za to kako će se vaši postovi (članci) prikazati u rezultatima pretrage.

 • Single Post Title i Single Post Description – Kako će izgledati naslov i opis članka u Google pretrazi.
 • Link Suggestions – aktivira preporuke za izgled linkova.
 • Link Suggestion Titles – birate da li će se link graditi na osnovu naslova ili na osnovu fokusne reči.

Pages – ovde važi gotovo sve isto kao i za Posts. U suštini, WordPress ne pravi veliku razliku između stranica i postova.

Sitemap Settings – Rank Math

Ovde su smeštena podešavanja koja se odnose na sajtmapu vašeg sajta. Sajtmapa daje kostur vašeg sajta i prikazuje strukturu.

Sitemap Settings - Rank Math

General – osnovna podešavanja sajtmape:

 • Ping Search Engines – od ponuđenog, obavezno uključite ovu opciju koja povremeno „pinguje“ pretraživačke mašine prikazujući da je vaš sajt živ. Pregledajte i druge opcije, ali koliko vidimo sve što je ispravno je već uključeno.

Posts – Pages – Media – Projects – u svakom ovom delu možete samo označiti da li će se taj tip pojaviti u sajmapi ili ne. Podrazumevane opcije su već u redu, ali možete istražiti ako želite da označite drugačije.

Categories – Tags – možete ostaviti podrazumevana podešavanja.

404 Monitor – Rank Math

Ovde možete pratiti beleške o tome kako glasi stranica vašeg sajta koju je posetilac pokušao da pronađe (da dođe na tu stranicu) a da je ta stranica prikazala status 404 – nepostojeća stranica. Shodno tome možete preduzeti mere i istražiti o čemu se radi.

404 Monitor - Rank Math

Redirections – Rank Math

Ovde postavljate sve redirekcije. Evo primera kako da dodate redirekciju ako ste imali neku stranicu koju ste ugasili i želite da link stare stranice radi redirekciju na neku drugu-novu stranicu:

 • u polje Source URLs upišite stari link
 • u polje Destination URL upišete novi link
 • u Redirection Type odaberite koja vrsta redirekcije će ovde raditi
 • Status: odaberite Activate, ili Deactivate ako nekada budete želeli da deaktivirate ovo preusmerenje.
 • na kraju kliknite na Add redirection da biste dodali tu redirekciju.
Redirections - Rank Math

Search Console – Rank Math

Sećate se da ste povezali Google Search Console i Rank Math? E pa sada i ovde možete videti detalje pretraživača bez odlaska direktno na ovaj Google servis:

search console rank math

SEO Analysis – Rank Math

Iz ovog dela radite SEO analizu vašeg sajta. Više o tome pročitajte ovde Analyzing Your Site’s SEO with Rank Math.

seo analysis rank math

Status & Tools – Rank Math

Nekoliko korisnih opcija, najzanimljivija je:

 • Rollback to Previous Version – možete vratiti Rank Math na neku stariju verziju. Na primer, uradili ste update i imate nešto što vam ne radi ispravno u toj novoj verziji.
status and tools rank math

Obavezno istražite i druge opcije koje se ovde nalaze.

Help & Support – Rank Math

Ovo je dosta koristan deo jer se upravo ovde nalazi dosta korisnih linkova do sajtova na kojima možete naučiti mnogo toga korisnog za dalji rad vašeg sajta. Istražite sve linkove i proverite šta bi moglo da vam bude od koristi.

help support rank math

Optimizacija WordPress sajta za Google nije laka

Ovo se može zaključiti iz mnoštva opcija koje smo predstavili ovde, ali ne odustajte tako lako. Bitno je da imate u vidu da optimizacija sajta za Google nije posao od jednog dana i da je za prve rezultate često potrebno da prođe par dana ili par nedelja tako da imate dovoljno vremena da polako prođete sva podešavanja i lepo podesite.

Ako još uvek nemate sajt, izradu vašeg novog sajta možete započeti odavde: Naručivanje hostinga za novi sajt.

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Submit Comment