SEO – i da li je skup?

Neki ljudi smatraju da je SEO optimizacija skupa. Naravno, zavisi iz kog ugla posmatrate. Ako želite da se pojavite na internetu samo zato što verujete u staru priču, koja nažalost još uvek kruži, kako možete da zgrnete velike sume sa vrlo malo ili nimalo ulaganja, I neki ‘mali Mića’ vam uradi sajt za 500 eura, onda vam je verovatno mnogo da dajete mesečno  1000 ili 1500 eura za troškove SEO-a. Ako ste nekad čuli ovakvu laž ili bili upleteni u istu, predlažemo da pogledate video:

Žao nam je ako vas je neko naveo da verujete u nju, ali ta priča je laž. Ne skroz. Vi zapravo možete napraviti više novca online sa manje ulaganja nego offline. Evo zašto:

  1. Dosta je jeftinije postaviti sajt na kom možete prodavati robu ili usluge, ili čak samo informacije, nego zakupiti poslovni prostor ili lokal. Sa 5000 do 10000 eura možete imati sajt koji se može nositi sa velikim internacionalnim brendovima (ovo ne znači da ćete imati fensi sajt kao njihov, ali ćete biti u situaciji da se takmičite sa velikim igračima).
  2. Dosta je jeftinije takmičiti se sa njima na pretraživačima i uopšte u online reputaciji, nego kroz radio, TV ili štampane reklame (pozovite bilo koju TV stanicu pa pitajte).

Činjenica je da velike kompanije imaju novac i da žele da ga potroše. Ako Burger King može da potroši 300 miliona na reklamu, a General Motors preko milijardu, sigurno je da će imati bolju reklamu od vas. Odjednom, gledano iz tog ugla SEO trošak od 1000-1500 eura i nije tako strašan, zar ne? Naravno da nije.

Velike kuće ne pobede uvek u SEO igri, iako većina ima prednost. Pokušajte da tražite ‘cipele’ ili ‘uređaji za kuću’ I ‘kafa’ da bi videli kako se i sitnija preduzeća takmiče sa velikim sajtovima.

U mnogim nišama, sitna SEO ulaganja će da “završe posao”. Naravno nećete biti #1 kod Google-a ili Bing-a za ključne reči “kola” ili “knjige”  ili “hrana” za skromniju sumu. Ali za većinu ključnih reči taj opseg cena je razuman i opet je dosta jeftinije nego takmičiti se sa velikim igračima u offline svetu.

Ako na početku ustanovite koliko novca bi odvojili za SEO optimizaciju, primetićete da je SEO vrlo efektivan način promocije na tržištu.

 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Tags: , , ,