Šta je DDoS napad?

Proteklih godina DDoS napadi su postali sve veći, kompleksniji ali i učestaliji. Većina hakera koristi ovaj metod kako bi zatrpali server milionima upita na koje on ne stiže da odgovori i time izazvali “pad servera”

Svi već znamo kako to okvirno radi, veliki broj računara šalje zahteve ka serveru ili serverima dok ih ne obori. Video snimci iznad i ispod to odlično dočaravaju. Napravljeni su uz pomoć alatke koja se zove Logstalgia koja ilustruje prikaz pristupanja sajtu. Sa leve strane doleću zahtevi – to su pojedinačni korisnici koji pokušavaju da otvore sajt, sliku i sl. Sa desne strane je linija odbrane, tj server sajta kojem se pristupa, linija ide gore-dole kako bi ispunila svaki zahtev i poslala sadržaj nazad do posetioca.

Gornji video prikazuje kako izgleda DDoS napad na server VLC media player-a, a video je kreirao jedan od zaposlenih u VLC-u. Uporedite ga sa donjim videom, koji prikazuje normalan rad webservera, gde se odgovara na svaki od upita koji stignu i videćete da su u DDoS videu svi zahtevi upućeni ka jednoj stranici i server samo njih obradjuje, dok se ostali zahtevi ne obradjuju.

 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Tags: , ,

No comments yet.

Submit Comment