zargon

Ako niste ništa razumeli rečenice sa slike, nastavite da čitate, napravili smo za vas listu od 20 često korišćenih izraza u web hostingu:

1. Domain Name Server:

Internet se sastoji od IP adresa. Bilo bi zaista teško da pristupimo nekom sajtu, ako treba da koristimo IP adresu umesto www.domen.com. Domain Name Server ili DNS menja IP adrese u oblik koji prepoznatljiv i lako pamtljiv nama običnim smrtnicima sa regularnim brojem moždanih ćelija. Imena domena su sastavljena od slova i možemo ih lako zapamtiti. Domain Name Server je Internet servis koji menja imena domena u IP adrese i vodi nas do tražene lokacije kada pokušamo da joj pristupimo koristeći URL kao www.domen.com.

2. CNAME:

CNAME ili Canonical Name je zapis kojem se može pristupiti preko različitih imena. Na primer, ako imate fajlove sačuvane na Vašem sajtu, kojima se može pristupiti preko fajl.domen.com, ali želite da mu pristupite preko fajl.novidomen.com onda ćete morati da koristite CNAME zapise i usmerite fajl.domen.com na fajl.novidomen.com.

3. A Record:

“A” označava adresu i ta adresa se koristi od strane posetilaca ili webmastera za pronalaženje servera na kom se odredjeni sajt nalazi. Na primer, www.domen.com je URL, koji ukazuje na određenu IP adresu , npr ovde je ‘domen’ A zapis koji ukazuje ka sajtu.

4. cPanel:

cPanel je skraćenica za Control Panel a to je panel za održavanje vašeg hostinga. Možete ga uporediti sa Control Panelom na vašem računaru. On vam omogućava da upravljate i administrirate aktivnosti koje se odnose na vaš web hosting nalog. Možete postaviti fajlove, baze podataka, napraviti mail naloge i još mnogo stvari kada se ulogujete na cPanel. Mi smo pripremili nekoliko video uputstava na našem Youtube kanalu.

5. Content Delivery Network(CDN):

CDN je mreža distribuiranih servera. Na primer, svaki put kada pokušate da pristupite odredjenoj stranici iz Srbije, ova mreža servera će vam servirati sadržaj sa servera koji je vama najbliži. Ovaj sistem koristi geografski položaj korisnika za servisanje odgovarajućeg sadržaja za pristup. CDN znatno povećava brzinu isporuke sadržaja do korisnika.

6. SSL sertifikat:

SSL je skraćenica za Secure Socket Layer. Kada instalirate ovaj sertifikat na svoj web hosting osiguravate da je izmedju vas i korisnika napravljena sigurna veza i nijedan drugi računar ne može da “prisluškuje” taj saobraćaj. Ovaj alat koristi za šifriranje, kriptografiju i ključ za čuvanje podataka koji se prenose preko interneta bezbedno i sigurno. Nikada ne koristite vašu kreditnu karticu na sajtu koji nema instaliran SSL sertifikat.

7. Sitemap:

Mapa sajta je za pretraživače, ne toliko za vašu publiku na sajtu. Struktura je u osnovi mapa koja vodi pretraživače kroz najvažnije stranice na vašem sajtu. Algoritam pretraživača se oslanja na ovu mapu kada indeksira vaš sajt. Proverite da li ste kreirali mapu sajta ispravno i da ste obavestili Google da postoji mapa vašeg sajta, kako bi on dalje indeksirao vaš sajt. Kada objavite novi sadržaj, mapu sajta treba ažurirati.

8. Domen (TLD):

Poslednji segment domena se naziva top level domain. Na primer, ‘.com’ je TLD za www.domen.com. Neki od najpopularnijih TLD-ova su .org, .net, .in, .co, itd…

9. WHOIS

WHOIS zapis sadrži sve podatke o vlasniku odredjenog domena. Na WHOIS upitu možete saznati ko je vlasnik odredjenog domena, preko koga je domen registrovan, do kada traje i gde se hostuje. Često možete saznati i IP adresu na kojoj se domen hostuje koristeći ovaj servis. Vlasnik domena uvek može da izvrši zaštitu WHOIS podataka kako njegovi podaci ne bi bili javno dostupni.

10. Cron Job

Cron job se koristi kada želite da ponovite izvršavanje odredjene skripte u odredjeno vreme. Zakažite npr. da se vaša email lista svakog dana prečisti od neaktivnih korisnika, da se lager na vašoj Web prodavnici sinhronizuje sa vašim lagerom u vašoj ne-Web prodavnici i slično.

11. Bounce Rate:

Bounce Rate nije ništa drugo nego odnos korisnika koji je otišao sa vašeg sajta nakon gledanja samo jedne stranice. Pretraživači veoma vode računa o Bounce Rate-u, jer to pokazuje koliko je vaš sajt relevantan korisniku. Ako je vaš Bounce Rate visok ( > 70 % ), to obično znači da korisnici ne pronalaze sadržaj vašeg sajta relevantnim. Dakle, što pre rešite da smanjite vaš Bounce Rate, to bolje, to znači da imate dobar sadržaj, a to znači da da je bolje rangiranje na pretraživačima, što dalje direktno znači više novca u vašem džepu.

12. Content Management System (CMS):

Sistem za održavanje sadržaja tj CMS sistem je sistem kroz koji vi lako i jednostavno održavate vaš sajt i upravljate njegovim sadržajem. Lepota ovog sistema leži u tome da ne morate da angažujete programere da ažuriraju vaš sajt. Možete da ga održavate sami. Popularni CMS sistemi trenutno na tržištu su WordPress i Joomla.

13. Poddomen – Subdomain:

www.domen.com je domen dok je www.blog.domen.com poddomen. Kompanije uglavnom koriste poddomena za svoje blogove ili za svoje prodavnice npr shop.domen.com. Uspostavljanje bloga na poddomenu je jedan od najboljih načina da povećate dolazne linkove ka vašem sajtu.

14. Propagacija domena:

Propagacije je količina vremena potrebna da internet provajderi propagiraju promenu koju ste izvršili nad vašim domenom. Npr. usmerite vaš domen ka AdriaHostu sa vašeg prethodnog provajdera i biće potrebno 4-12 sati da ta promena bude vidljiva kod svih internet provajdera. To vreme od 4-12 sati se zove vreme propagacije domena. Ako mi u AdriaHostu vršimo migraciju sajta za vas, mi ćemo pre migracije forsirati kraće vreme propagiranja pa se nemojte iznenaditi ako vaš sajt bude vidljiv na našem serveru nakon 5 minuta.

15. RAID:

RAID je skraćenica od Redundant Array of Inexpensive Disks. To je koncept postavljanja diskova u niz radi što bržeg i stabilnijeg rada. Prave se kombinacije diskova kako bi u zbiru dali jedan veliki, brz disk.

16. SAN:

Storage Area Netvork je brza mreža. Svi fizički diskovi su direktno povezani sa serverom preko SAN, što na kraju povećava brzinu pristupa podacima.

17. Virtual Private Network (VPN):

Virtuelna privatna mreža je tehnologija od vitalnog značaja kada je u pitanju uspostavljanje sigurne veze ka Internetu. Posebno je od koristi kompanijama koje rade sa osetljivim podacima npr. provajderi telekomunikacionih usluga, državne institucije, zdravstvene ustanove i slično. Ova tehnologija omogućava da samo korisnici registrovani na VPN mrežu mogu pristupiti odredjenom sadržaju bezbedno.

18. Solid State Diskovi (SSD):

Solid State diskovi su alternative za regularne hard diskove. SSD diskovi su mnogo brži jer ne poseduju bilo kakve pokretne delove i ne zavise od brzine obrtanja, kao regularni diskovi. U praksi, to znači da ćete sajtu koji je na SSD disku pristupiti dosta brže nego na sajtu koji nije na SSD disku i kao takvi, sajtovi koji zahtevaju dodatnu brzinu moraju obezbediti sebi pravilno okruženje. AdriaHost nudi SSD diskove na VPS i dedicated serverima.

19. WordPress:

WordPress je CMS sistem koji vam pomaže da upravljate vašim sajtom bez potrebe da angažujete vašeg programera za svaku izmenu, jer veliku većinu izmena možete i sami izvršiti. WordPress zajednica je veoma jaka, razvija dodatke i dizajn teme i pruža podršku krajnjim korisnicima na svom forumu. Sam WordPress je besplatan, kao i većina dodataka, dok za neke ozbiljnije dodatke ili dizajn teme treba odvojiti budžet.

20. .htaccess

Svakog puta kada pristupate odredjenom sajtu, prvo se kontaktira .htaccess fajl tog sajta. U njemu su navedene redirekcije, ponašanje URL-ova i za .htaccess pravila se koristi poseban set kodova koji se zove Regular Expression.

Sad kad ste naučili žargon u web hostingu, nadamo se da će vam on pomoći da primenite neke od stavki koje smo naveli da vaš sajt bude brži, bolji i sigurniji.

 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

0 коментара

Leave a Reply

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu