Šta uraditi kada WordPress traži noviju PHP verziju?

WordPress i njegovi plaginovi napisani su u PHP programskom jeziku koji se aktivno unapređuje. Ukoliko ste dobili obaveštenje da je vreme da pređete na noviju verziju PHP-a evo šta treba da uradite.

Proverite koju verziju PHP-a trenutno koristite

Ukoliko ste vaš sajt u WordPressu napravili pre nekoliko godina i od tada niste menjali verziju PHP-a u cPanelu, moguće je da koristite starije verzije 5.3 ili 5.4. Da proverite koju verziju koristite ulogujte se na cPanel i otvorite Select PHP Version aplikaciju.  Ukoliko u aplikaciji stoji „Current PHP version: native (5.6)“ znači da koristite 5.6 verziju.

Ovo znači i da su WordPress i plaginovi prilagođeni radu na toj verziji. Potrebno je da kontaktirate programera koji je vaš sajt napravio i proverite da li će sve raditi ispravno kada pređete na novije PHP okruženje. Bitno je da u trenutku prelaska na noviju verziju vaš programer bude pored računara kako bi ispravio određene nepravilnosti ukoliko do njih dođe.

Ulogujte se na cPanel i odaberite PHP verziju

Kada sve proverite, promena PHP verzije radi se lako. Potrebno je da se ulogujete na cPanel i potražite aplikaciju Select PHP version. Možete pročitati i naš prethodni članak o tome: Kako promeniti PHP verziju iz cPanela.

Ukoliko ste na verziji 5.6, nije hitno da odmah pređete na noviju verziju. WordPress i njegovi plaginovi još uvek rade odlično na ovoj verziji. Ono što možete uraditi je da u narednih nekoliko meseci polako pripremite prelazak na verziju 7.2 koja je preporučena za najoptimalniji rad.

Ukoliko odmah menjate verziju dovoljno je da iz padajućeg menija PHP Version odaberete novu verziju i kliknete na dugme Set as current:

Time ćete obaviti prelazak na noviju PHP verziju, pa testirajte sajt i proverite da li sve radi ispravno.

Preporučene PHP verzije za bolji rad i sigurnost

WordPress i većina plaginova mogu prikazati obaveštenje da treba da pređete na noviju ukoliko ste ispod 5.6 verzije. Na primer, Mail Poet 3 plagin ne može da radi na verzijama PHP-a starijim od 5.6, dok je preporučena verzija 7.2. Ovo i jeste trenutno najotimizovanija verzija i slobodno planirajte da pređete na nju.

Ujedno, 7.2 je verzija sa aktivnom podrškom za korišćenje pa se i razvoj platformi kao što je WordPress oslanja na nove verzije PHP-a umesto na starije. Prednosti ovih novih verzija je što su prethodni bagovi (engl. bug, prev. greška) kao i sigurnosni propusti ispravljeni pa će i vaš sajt biti sigurniji. Sajtovi na ovim verzijama rade brže, dok ukoliko imate svoj server, nove PHP verzije će imati manji hardverski zahtev kada su resursi u pitanju.

Ukoliko imate sopstveni server, a pri tome ne koristite cPanel koji omogućava laku promenu verzije PHP-a, preporučujemo zakup cPanel licence sa podrškom na srpskom jeziku i mogućnošću plaćanja iz Srbije.

Najnovije i podržane verzije PHP-a su već dostupne na Adriahost hosting paketima pa je potrebno samo da sa vašim programerom isplanirate prelazak. Ukoliko budete imali problema ili ne koristite naš hosting a potrebna vam je novija verzija PHP-a slobodno nas kontaktirajte sa naše kontakt stranice.

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Tags: , , , ,

No comments yet.

Submit Comment