Блогерске грешке које троше време свима

by | Израда сајта

блогерске-греске-које-свима-тросе-време

Не потенцира се случајно на томе да је блоговање вештина која захтева стално усавршавање. Непрестаним усавршавањем превазилазе се грешке и заблуде које могу отежати рад на блогу. У овом тексту можете прочитати које су најчешће блогерске грешке. Уколико се препознате у неком од датих примера, немојте бити претерано самокритични, јер су ово околности које не заобилазе ни оне најискусније.

Грешка #1: Очекујете успех преко ноћи

Да бисте постали блогер, неопходно је да радите на стицању знања. Улагање у знање изискује време. Неопходно је да се поред теоријског посветите и практичном раду. Најпре пронађите област у којој се најбоље сналазите и тематику коју познајете. Међутим, и поред тога се непрестано морате усавршавати што ће вам након истека одређеног времена и донети успех.

Грешка #2: Не обрађујете тему коју добро познајете

Најбоље је писати о ономе у шта се разумемо. Ако поред тога желите да се бавите и темом о којој мало знате, потрудите се да је упознате и проучите или немојте ни почињати. Извори знања би требало да буду разноврсни како бисте формирали конкретну слику о теми која вас интигира и како бисте то дочарали својим читаоцима.

Грешка #3: Ваш блог – ваша лична исповедаоница

Читаоци нису заинтересовани за вас, ваш живот и проблеме. Као блогер и писац, ваш посао је да помогнете, водите и инспиришете своју публику. Приче о вашим искуствима су добре, јер могу да употпуне ваше редове, али само ако се пажљиво дозирају. Ако ваше мишљење, став или доживљај нечега заиста не помаже читаоцима, немојте их ни користити у писању.

блог-као-лицна-исповедаоница

Грешка #4: Волите комплексност

Можда је ви и волите, али многи људи не деле ту љубав. Иако комплексност често говори о вашем школовању, постигнућима и интелигенцији, испоставиће се да читаоци радије бирају читљивост.

“Једноставност је врховна софистицираност”

~Леонардно да Винчи

Добар блогер користи метафоре да објасни апстрактне идеје. Користи једноставне и просте приче да прикаже сложене концепте. Када следећи пут будете писали пробајте да поједноставите своје идеје. Истакажите их простим речима. Уместо дугачких и сложених реченица, користите краће, просте и јасно дефинисане.

Грешка #5: Мислите да морате да објављујете дневно

Гризе вас савест зато што немате времена да пишете и објављујете свакога дана?

Размислите да ли и ваши читаоци имају времена да вас читају свакога дана. Ако ипак и успевате да објављујете свакодневно, вероватно је да не придајете довољно пажње конверзацијама као што су коментари на блогу или друштвеним мрежама. Не затрпавајте ваше читаоце текстовима. Уместо тога пружите им шансу да схвате ваше поруке. Пружите шансу и себи да будете схваћени. Није редак случај да многе идеје боље разумемо сутра пре него данас или јуче. Размислите о томе.

Грешка #6: Не знате за кога пишете

Ако изгубите смисао за адресирање чланака и не знате коме сте наменили то о чему пишете ваши текстови добијају општи стил. Постају шаблонски и завршавају се обраћањем никоме.

Уместо што се обраћате широким народним масама, пробајте да пишете једном читаоцу. Ви тачно знате шта је њему потребно и пишете да бисте му помогли.

не-бринете-о-теми-блога

Грешка #7: (Више) Не бринете о теми блога

Ви сте особа која мора да брине о томе. Не дозволите себи да услед пада инспирације проширите тему несродним садржајима. Иако то може бити занимљиво и освежавајуће, после дужег времена може отерати сталне читаоце.

Грешка #8: Ваши текстови су без личног потписа

Стотине, можда и хиљаде блогера пише на тему коју и ви обрађујете. Шта вас чини другачијим?

Чак и квалитетни и практични текстови без личног потписа чине вас лако замењивим неким другим блогером из ваше класе. Не сврставајте се у групу блогера ” ја такође пишем о томе”. Писање на исту тему се не може лако избећи, али се може дати другачији призвук, па пробајте:

  • Сагледајте већ обрађивану тему из неколико различитих углова посматрања и пронађите најинтересантнији.
  • Пронађите чињенице које говоре у корист решења које је другачије или чак супротно од већ устаљеног.
  • Поделите лично искуство као практични водич.
  • Истакните своју јединственост на ненаметљив начин.

Грешка #9: Пишете текст за мање од 10 минута

Да ли сте ви писац који своје текстове пише у једном даху и без грешке? Већина блогера то не постиже. Да би вам било јасније потрудите се да пређете макар следеће кораке при стварању једног текста:

  • Прегледајте смисао текста. Пробајте да уклоните један пасус и видите да ли се мења основна идеја. Да ли сваки пасус по смислу следи онај претходни?
  • Уклоните шале и досетке које нису шаљиве или немају везе са темом.
  • Средите сваку реченицу. Од једне дугачке направите две краће. Тешке и непознате речи замените једноставним.
  • Исправите сваку словну или граматичку грешку.

цланак-за-мање-од-10-минута

Грешка #10: SEO има велики утицај на ваш стил писања

Писање искључиво за Google ће уништити ваш стил. Ако пишете само за роботе, јасно је да ћете људска бића оставити ускраћенима. Не дозволите Google-у да вас претвори у машину за процесуирање речи. На првом месту се усмерите публици, а тек онда на оптимизацију текста. И поред добро оптимизованог сајта, Google вас ипак неће пуно волети без људи који би вас читали.

Грешка #11: Превише обраћате пажњу на број речи

Сигурно вам се десило да напишете текст од 598 речи када сте се запитали шта још да додате. Многи промовишу идеју да је дужи, богатији текст увек бољи. Наравно, то је нетачно колико и тврдња да је краћи и сажетији текст квалитетнији. Заборавите на број речи. Нека вам једини циљ буде чист и јасан начин изношења представљања своје идеје. Триста или хиљаду триста – небитно је све док се идеја не гуши у мору непотребног.

Грешка #12: Не пишете чистим језиком

Колико год то вама изгледало забавно, жаргон, интерне шале вашег друштва и звучне мање познате речи могу натерати читаоца да често застаје размишљајући о значењу. Исти разлог их може натерати и на одустајање од читања. Размислите и о томе.

Грешка #13: Закључци нису инспиративни

Ово је грешка која се често провлачи, многи мисле да је занемарљива и при том греше. Уложили сте доста енергије и написали одличну причу, а онда сте брже боље одрадили закључак. Лош закључак је као када после главног јела које је одушевило све за вечером, сервирате устајали дезерт кога имате само зато што га често правите. Једноставно, оставља лош укус у устима без обзира на претходни специјалитет. Зато, ако немате снаге да данас напишете закључак, урадите то сутра.

Имате ли времена?

Наши читаоци издвајају своје време да би читали оно што ми пишемо. То време добијамо на кредит и није га лако заслужити. У времену у ком се повећава интересовање за блоговањем, где свако има нешто занимљиво да каже, напише или усними камером лако га можемо и изгубити. Време које ваши читаоци проводе на вашем блогу узимајте као пружену шансу. Пазите како га користите.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи