Влада САД-а запленила на стотине страних домена

САД је запленила један канадски коцкарски сајт што је изазвало негодовање, будући да је сајт регистрован ван граница САД и, како се мислило, сајт је ван надлежности САД. Испоставило се да ни они нису сигурни јер је до сада САД запленила на стотине страних домена.

Цариник САД-a Nicole Navasје потврдила да је влада САД-a преузела контролу над чак 750 домена ”углавном регистрованих преко страних регистрара” у последњих пар година.

Операција ”In Our Sites”, иницијатива коју воде САД и Имиграцијска Царинска заштита је посвећена затварању илегалних сајтова за које се верује да су умешани у дистрибуцију ауторске имовине и ауторских радова. Операција је настала 2010. године и првобитно се односила на домене унутар САД-а али се, помоћу федералних судских налога, операција проширила и ван граница.

”Последице су згражавајуце и сад би свака организација која послује под .com, .net, .org, .biz итд. требало да се запита о њеној угрожености од хирова америчких федералних и државних посланика”, кажу EasyDNS, мултинационална компанија која се бави услугама хостинга и домена.

Коцкарски сајт bogdan.com је угашен и његов власник, канадски милијардер Calvin Ayre је кривично гоњен на основу тога што је Интернет коцкање илегално у САД. Међутим, сајт је регистрован и налази се на канадском серверу, где је коцкање у потпуности легално. Унутрашња безбедност је оправдала корак наводећи ”кретање средстава са рачуна ван САД” као разлог.

На први поглед се чини да је такав потез био ван надлежности САД али није тако. САД може допрети до било ког .com домена помоћу Verisign, компаније са седиштем у САД и једине организације која има овлашћење да изда нове .com домене. Поред тога, управља и .net, .cc, .tv доменима.
Једноставно издају Verisign-у судски налог да искључе спорни сајт. Јавни Интернет регистар, такође са седиштем у САД може да уради исто са .org сајтовима, које контролише.

Verisign је изјавио за магазин ”Wired” да је поступао према наведеном и да ”реагује према законитим судским налозима према својим техничким могућностима.”
Наизглед необуздана моћ САД да утиче путем веба је забринула многе онлајн активисте и да нас све ово чека уколико SOPA и PIPA ступе на снагу.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

Tags: , ,