Европски парламент уводи нове директиве које мењају интернет

by | Интересантно, СЕО и Маркетинг сајта

Европски парламент интернет директива

Важно обавештење за све наше клијенте који у у Европској унији. У среду,  12. септембра 2018. Европски парламент је одобрио три предлога који се могу сматрати контраверзним по питању приватности и слободе мишљења. Сва три предлога су под Copyright директивом за коју се сматра да припрема подлогу за масовно и аутоматизовано цензурисање интернета које погађа чак и текстуалне поруке као што су објаве на фејсбуку, твитове, али и аудио и видео материјал, софтвер и све што може да буде предмет copyrighta.

Ево која су то три предлога која су за сада прошла пред Европским парламентом:

Члан 13: Copyright Upload филтери

Већина платформи мораће да усвоји и имплементира copyright филтере који прегледају све што се објављује и филтрирају (цензуришу) све за шта се закључи да је могући copyright прекршај. Ово захтева да платформе проактивно сарађују са држаоцима права док контролишу шта се подиже на сајтове. Тако би истовремено могли да спрече постављање садржаја од стране корисника који немају права на то.

Једноставан пример за ово су Youtube и Facebook који ће морати да спрече своје кориснике да поставе било који материјал за који немају лиценцу.

Члан 11: Линковање вести на више од једне речи

Линковање вести на више од једне речи у тексту је забрањено осим уколико не радите то на сервису који је купио лиценцу од сајта са вестима према којем линкујете. Новински сајтови моћи ће да наплате било који део који може бити цитиран или могу одбити да наплате и на тај начин онемогуће цитирање ради линковања према том новинском сајту. Тако ће новински сајтови моћи да бирају коме ће омогућити да цитира ради критике или указивања на вест.

На пример, овај члан омогућава новинским сајтовима и кућама да зараде од великих играча као што је Google а за све линкове које Google поставља и упућује на новинске приче (као што се ради у Google Новинарници).

Члан 12а: Нема више материјала са спортских мечева

Нико више неће моћи да дели своје фотографије и видео снимке са спортских мечева. Ово право имаће само организатори мечева који ће моћи да постављају било коју врсту материјала са догађаја које организују. Ово забрана укључује и селфије или кратке видео снимке занимљивих делова утакмице што су материјали које људи најчешће деле.

Укратко, ово значи да посетилац мора бити посетилац и може да ради управо оно за шта је платио – да дође, седне на своје седиште под редним бројем и по завршетку догађаја напусти стадион или арену.

Ево и шта је Европски парламент одбио

ЕУ је одбила олакшицу која би омогућила фотографима да не брину уколико у позадини слике ухвате детаљ који је подложан copyright расправи. На пример, дизајн принта гардеробе људи на сликама, детаљи реклама на билбордима и аутобусима, па чак и специфичне фасаде где су неке панентиране од стране архитекте који их је осмислио.

Такође, ЕУ је одбила предлог за могућност изузимања садржаја које су генерисали корисници на неком сајту – user-generated content. Ово значи да уколико неки корисник искористи део или “исечак” неког рада који је предмет copyright-а, а ради критике, увида, илустрације или карикатуре, ово неће бити изузето од одговорности сајта само зато што је неки од корисника то употребио.

Коначна одлука почетком 2019. године

Коначно гласање завршило се са 438 гласова за и 226 против. У многих круговима већ се увелико воде расправе о томе колико ће драстично ове мере изменити интернет. Међутим, за све ово биће потребно да прође и још једно коначно гласање у јануару 2019. године. Како сада ствари стоје, највероватније је да се ништа неће променити и ове директиве ће ступити на снагу.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи