Како да извучете максимум из Вордпрес едитора

by | WordPress за почетнике

Вордпрес људи воле, између осталог, јер је писање и објављивање чланака веома једноставно, толико, да свако ко уме да користи тастатуру уме и да напише текст и да он изгледа пристојно. Али, да би текст који пишете био сјајан, треба да испуњава макар два услова: да знате да пишете, добро владате језиком и стилом, и са друге стране да текст форматирате тако да је пријатан веб оку.

А шта то значи?

wп едитор

Текст који није форматиран, ма колико добро написан, може да буде досадан, нечитљив и свакако не изгледа лепо.

Да ли видите разлику између ова два текста?


Без обзира на методу за коју се одлучите, ови савети ће вам помоћи да паметно изаберете одличан домен за ваш сајт:

  • Нек буде лак за памћење. Кратко име које се лако памти, помоћи ће да људи лакше запамте, пренесу и кажу другима за постојање сајта. У многим истраживањима ово се наводи као важан део директног саобраћаја на сајту – када људи директно укуцају име вашег сајта, а не долазе на њега преко претраживача или друштвених мрежа.
  • Нека буде лак за писање. Власницима Fiverr-a дојадио је више што људи погрешно куцају име сајта, па су купили и Fiver домен :)

Без обзира на методу за коју се одлучите, ови савети ће вам помоћи да паметно изаберете одличан домен за ваш сајт: Нек буде лак за памћење. Кратко име које се лако памти, помоћи ће да људи лакше запамте, пренесу и кажу другима за постојање сајта. У многим истраживањима ово се наводи као важан део директног саобраћаја на сајту – када људи директно укуцају име вашег сајта, а не долазе на њега преко претраживача или друштвених мрежа. Нека буде лак за писање. Власницима Fiverr-a дојадио је више што људи погрешно куцају име сајта, па су купили и Fiver домен :)


Најпре, прозор визуелног едитора има два дела – Visual (Видљиво), где куцамо директно (или копирамо однекле) текст и део Text, где је тај исти текст претворен у одговарајући html код – тако да ако познајете основе кодирања, текст можете да “уређујете” и на тај начин и да без икаквих плaгинова и додатака додатно форматирате и обогатите текст.

  • Да ли видите све опције визуалног едитора?

Ипак, многи, нарочито почетници се жале да у свом едитору немају довољно опција. Често се деси да у ствари – не виде све опције!

wп едитор

У горњем десном углу визуалног едитора налази се дугме kitchen sink – притиском на њега, отвара се додатни ред “дугмића”, који вам даје више опција за форматирање текста, поравнање, подвлачење текста, боју текста, али и опцију да прекопирате “чист”, неформатиран текст из неког другог едитора, на пример Word-a.

wордпресс едитор

ТИП: ако копирате текст у WP едитор, обавезно користите ово дугме (нацртана мала таблица са словом Т ) ако директно урадите пасте у прозор, он ће сачувати стара подешавања, и имаћете много муке да текст изгледа онако како желите.

  •  Основно форматирање – bold, italics,  striketrough, underline

 Ова форматирања су мање више иста као у Word-у. Можете да “болдујете” текст, да поставите да буде искошен, прецртан, подвучен. Добра вест је да током писања у WP едитору уместо клика на одређено дугме, можете користити и пречице са тастатуре за одређене радње. Можете да мењате и боју текста ако желите. Да би истакли важне делове текста, слободно болдујте кључне фразе (никако целе пасусе), italic мало штедљивије користите, као и прецртавање по средини. Underline се у овој верзији Вордпреса налази у другом реду, поред опције за параграф.wпедитор3

  • Параграф

Да би вам страница изгледала лепо и да би истакли наслове, поднаслове, користите опцију параграф  – она вам даје могућност да обликујете величину текста.

адриахост

  •  Форматирање листама и цитатима

Листе су ми омиљени начин да разбијем текст, тако да визуелно изгледа лепше. Идеалне су за набрајање, дају мало белине тексту и обавезне су у скоро сваком тексту који напишете. Имате све могућности, неуређене и нумерисане листе, прва има тачкице, друга редне бројеве.

У едитору се налазе овде:wорпресс едитор

Цитате можете често користити, када год користите нечију изјаву, или чак само ако желите да истакнете текст. Тај део ће се свакако разликовати од остатка текста, али на који начин, често зависи од поставке WP теме коју користите.

  • Дугмићи за линковање/скидање линка

Ови “гумбићи” су једни од најважнијих. Јер, када пишете на интернету и не линкујете предмет, текст, појаву, о којој пишете, као да ништа нисте рекли. Линковање је врло једноставно и препоручује се да линк стављате на кључну реч или фразу – на пример :

како да напишете добро форматиран текст а не погледајте како да форматирате текст овде.

Опције за поравнање текста неки корисници доста употребљавају, неки веома ретко, ја спадам у ову другу групу, сматрам да већина тема на блоговима и сајтовима не захтева такву врсту поравнања текста. Веома ретко користим и опцију мењање боје слова и са тим треба бити опрезан да вам текст не би личио на дечији цртеж.

За мене су врло корисне пречице са тастатуре, до којих долазите кликом на знак питања:

буллетсВрло корисна стварчица, нарочито ако ове пречице не знате напамет.

  • Фотографије

Без слика, текст ће вам изгледати далеко сиромашније. Опција која се налази изнад главног “синка”, add media, пружа могућност да у текст убаците фотографије или било који други медиј/документ. Начини малипулације тим фотографијама се мењају са сваким update-ом Вордпреса, неке од тих промена ми се не допадају, али верујем да су прилагођене потребама већине корисника.

  • Ако вам све ово није довољно?

WP има солидну базу разних додатака за визуелно обогаћивање текста, а најпопуларнији свакако је TinyMCE advanced. Он садржи велики број додатних функција, које можете убацити у ваш WP едитор, и то “drag and drop” методом – тако да вам у првим редовима буду они дугмићи” које најчешће користите.

Такође, ја радо користим додатке за “shortcode”-ове (лично  тренутно користим Shortcode ultimate) јер на тај начин могу додатно да истакнем делове неког текста – ово је одлично за “call to action” фразе или разне дугмиће, јер можете да их направите визуелно атрактивним без икаквог кодирања, само коришћењем додатка.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи