Како да инсталирате Вордпрес на ћирилици и додате ћирилицу на постојећем Вордпрес сајту?

Све више људи из Србије почиње да се окреће ћирилици као основном или додатном писму на свом сајту. Доста се расправља о томе и охрабрују се пројекти за враћање нашег писма у први план. Велики удео у томе узима РНИДС – Регистар националног интернет домена Србије, па можете погледати и њихов видео На лицу места – “Ћирбастерс”.

Са друге стране постоје и питања да ли треба користити ћирилицу на сајту? Као и да ли Google “воли” ћирилицу? Ту је и питање да ли ико жели да користи ћирилицу сада када су своје информатичко образовање засновали на латиници?

Битна чињеница коју треба узети у обзир на првом месту, када је Google у питању је следећа:

Google ће поставити ћирилицу у први план, пре латинице и за сва претраге, уколико добије статистички податак који говори да људи у Србији преферирају ћирилицу (поред тога што им је то и основно писмо). Google на првом месту ради на томе да својим корисницима омогући што боље корисничко искуство, уколико ће то постићи ћирилицом у Србији, онда ће ћирилица бити прва.

Како инсталирати Вордпрес на ћирилици?

Дакле, желите да покренете нови Вордпрес сајт на ћирилици? При томе желите да Вордпрес Контролна табла буде на ћирилици, и да основно и једино писмо буде на ћирилици.

Довољно је да преузмете Вордпрес са следеће локације: Вордпрес на ћирилици. Овај инсталациони пакет разликује се само по језику и можете га инсталирати као и сваки други Вордпрес сајт.

Са странице наведене изнад можете преузети инсталациону верзију која је већ подешена на српски језик са ћирилицом. Када инсталирате ову верзију добићете локализовану верзију Вордпреса. Ово значи да ће и Вордпрес Контролна табла (енгл. WordPress Dashboard) бити на нашем писму.

Инсталација Вордпреса је једноставна:

 • Отпремите пакет који сте преузели и распакујте га на ваш хостинг простор (локација где треба распаковати је /public_html за главни домен на хостингу или у припадајући Document Root за додатне домене)
 • У cPanel-у у апликацији MySQL Databases направите нову базу, корисника и кориснику доделите све привилегије. Упутство можете испратити овде: Како да направим нову MySQL базу и додам корисника.
 • Идите на адресу вашег сајта како би се покренула инсталација
 • У поља која се отворе упишите податке базе коју сте креирали у cPanelu-у (име базе, корисника и лозинку коју сте одредили при креирању корисника базе)
 • На следећој страници потребно је да унесете податке као што је име сајта (може се мењати касније), корисничко име и лозинку за администратора Вордпреса (корисничко име не можете мењати касније), као и е-мејл адресу коју ћете користити за администрацију. Упишите ове податке негде себи са стране јер без њих нећете моћи да приступите уређивању сајта

У случају да наиђете на проблем или се једноставно не сналазите са инсталацијом, слободно нас контактирајте и ми ћемо инсталирати Вордпрес на ћирилици за вас. Можете нас контактирати путем наше контакт странице.

Имајте у виду да уколико желите да ваши текстови буду на ћирилици, биће потребно да их пишете на овом писму. Ово је нарочито битно уколико желите да својим читаоцима касније омогућите да бирају између два писма – ћирилице и латинице. О томе како да укључите одабир између два писма, можете прочитати касније у тексту.

Линкови на ћирилици или на латиници, где подесити?

Обратите посебну пажњу на то да ли желите да вам линкови страница буду такође на ћирилици. Подразумевана опција која долази са ћириличним Вордпресом је да су линкови на латиници. Уколико желите да и линкови буду на ћирилици потребно је да искључите пресловањање линкова на следећи начин:

 • Идите на Подешавања
 • Кликните на Општа и одштиклирајте опцију Преслови српска ћирилична у енглеска латинична слова у сталним везама.
 • Да сачувате подешавања кликните на дугме Сачувај измене.

Како променити језик на постојећем Вордпрес сајту и укључити ћирилицу у Контролној табли?

Уколико имате WordPress Dashboard на енглеском или неком другом језику и желите да укључите српски језик и да при томе подешавања буду на ћирилици довољно је да урадите следеће:

 • Улогујте се на WordPress Dashboard
 • Идите на SettingsGeneral
 • У Site Language пронађите и кликните на српски језик
 • Кликните на дугме Save Changes да сачувате подешавања

За сајтове који су већ на ћирилици лако можете додати и латиницу

Уколико имате сајт који је већ писан у ћирилици, веома лако можете укључити могућност да читалац може да бира писмо на којем радије чита. За сајтове који су писали латиницом, мало је теже спровести аутоматско пресловљавање али уколико имате сајт на ћирилици, довољно је инсталирате неки од следећих додатака:

Било који од ових додатака можете инсталирати преузимањем инсталационог пакета и отпремањем на ваш Вордпрес сајт или једноставном претрагом и инсталацијом кроз Контролну таблу. Довољно је инсталирати додатак на један од ова два начина и активирати га. Након активације само треба поставити виџет у сајдбар (енгл. Sidebar) сајта како би читаоци добили опцију бирања између два писма.

Вордпрес, ћирилица, Google и читаоци

Вордпрес подржава ћирилицу, фонтове и додатке који вам могу бити од користи. Google је у свом интерфејсу и документима обезбедио удобно коришћење ћирилице. Највећи застој прави питање о употребивости ћирилице сада када су корисници интернета навикли да више од 90% својих радњи на рачунару обављају на латиници и енглеском језику. Наравно, целокупна прича око ћирилице и интернета покренута је управо због тога што је већи број људи почео да се враћа овом писму, па себи можете дозволити добру дозу оптимизма по питању ћирилице. Уколико желите да пишете наших писмом, само напред!

Уколико будете имали проблема и корисник сте наших хостинг пакета или то тек треба да постанете, слободно нас контактирајте. Биће нам задовољство да вам помогнемо.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

Tags: , , ,

No comments yet.

Submit Comment