Како да поред посла имате и свој живот?

by | Шкрабалица

20080801медитатеСви се некако радују новој години јер верују да ће све кренути набоље…ја сам одавно престала да верујем да ће некако по “дифолту” бити боље, али је скроз ок донети неке одлуке и истерати их новој години.

Имајући то у виду, предлажем пет одлука које ће вам помоћи да поред посла имате и свој живот. Све је то супер – да успешно завршавате задатке, напредујете на послу, остварите резултате али не по цену вашег физичког и менталног здравља.

Не морате строго да се придржавате свега што је наведено.

Редовни оброци у кругу породице

Није толико у питању сам оброк колико разговор у току оброка. То је савршено време да сви седнете заједно и причате како сте провели дан, шта је ко радио, шта има ново…да би веза између чланова породице била што јача, заиста су потребни овако свакодневни учестали оброци – било да имате или немате децу, ово је јако битно. Чак и кад сте на пословном путу, или кад искрсне нешто неочекивано, заједнички оброци треба да се подразумевају и постану део дневне рутине. Мало је глупо да је свако у својој соби, гледа тв или блеји за компјутером јер је то најбржи начин до отуђености. То важи и за вас, посао може да сачека, одмакните се од компјутера и обратите мало пажњу на ваш живот…

Закажите одмор доста унапред

Колико пута вам се дешавало да контстантно одлажете одмор због бројних пословних обавеза за које мислите да не могу сачекати или да их нико поред вас не може решити? Ово можете решити ако резервишете и платите унапред…доста унапред. Самим тим нећете имати изговоре да не одете на одмор…пре свега, глупо је да не одете ако сте већ платили 😀 Наравно, увек постоји опасност да искрсне нешто али то можете избећи ако лепо испланирате унапред, завршите све пројекте до тог датума и претходно обавестите клијенте.

Радите и након вечере

Нема потребе да се враћате у канцеларију. У поређењу са неким прошлим временима, данас је неупоредиво лакше радити и уопште вам није потребно канцеларијско окружење…можете радити и из кафића ако има Wireless. Само гледајте да подигнете фајлове који су вам потребни за рад на неки сервер како бисте могли да им приступите где год да се налазите. Користите онлајн алатке (Google Docs, Sharepoint, Zoho итд.). Само вам је потребно да имате добар проток тамо одакле радите. Али полако, вечерајте, проведите неко време са драгим особама а затим кад свако оде на своју страну, можете одрадити додатне ствари које сте мислили да одрадите тек кад одете сутра на посао.

Немојте да се залећете. Планирајте

Немојте се правити да слушате док вам је у глави хаос што се тиче посла. Зауставите мисли које вам не дозвољавају да слушате. Успорите мало и спустите мало тензију. Ако вам је хаос и не знате шта ћете пре, порадите мало на планирању и организацији – поставите циљеве, таскове, рокове, решавајте ствари корак по корак. Затим забележите све негде чему можете да приступите и кад сте онлајн (Evernote напр.). Записујте тако кад год вам налети нека идеја. Немојте бити лењи чак иако се сетите нечег док сте у кревету. Лепо устаните, улогујте се и прибележите у ваш план. Затим се вратите у кревет. Постарајте се да свакодневно пролазите план, тј, да вам то буде макар један делић радног времена, у најгорем случају једном месечно…из тог разлога што се планови мењају. Претпоставке се мењају…

Редовно вежбајте

Уколико прескачете јутарње вежбање  како бисте попили више кафе или посветили више времена послу…велика грешка. Суочите се са тим – увек ће бити рокова, мејлова које треба прегледати, нових ствари које треба додати, изменити и тако у недоглед…Немојте пропустити трчање или теретану зарад додатних сат – два на послу. На крају ћете бити мање продуктивни и схватићете да сте мање урадили за тих додатних сат – два на послу него да сте отишли да вежбате.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи