Како да пратим посећеност свог сајта?

Постоји више начина да пратите посећеност Вашег сајта, на дневном, недељном или месечном нивоу. Овде ћемо Вас упутити у два најчешће коришћена алата за праћење посећености Вашег сајта, одакле долазе Ваши посетиоци, које стране највише гледају, колико дуго се задржавају на Вашем сајту и слично.

Google Analytics

Екстерна анализа Вашег сајта, сервис који омогућава праћење статистике о Вашем сајту, тренутно најпопуларнији алат за вођење овакве врсте евиденције.

Први корак 

Отварање Google Account-a (налога) – Идите на страницу Google Analytics и кликните на “Sign Up Now”.

Други корак

Потребно је да унесете Вашу Gmail е-мејл адресу и лозинку.

Трећи корак

Кликните на “Sing Up”

Четврти корак

Потребно је унети информације о адреси сајта, називу Account-a, и временској зони.

Пети корак

Затим унесите Ваше име и презиме, као и земљу.

Шести корак

Последњи корак креирања Google налога јесте прихватање “user agreement terms and conditions”. Само чекирајте квадратић и затим, кликните на “Create New Account”.

Седми корак

Ово је најважнији корак у процесу инсталације Google Analytics-а. У овом кораку Google ће Вам доделити одређени код. Овај код је јединствен и морате га додати у код Вашег сајта или Вашег блога. Дакле селектујте код:

и прекопирајте га у код Вашег сајта или блога пре тага < /body > на свакој страници коју желите да пратите. Када је реч о вебсајту, ово можете урадити у вама омиљеном програму за html едитовања (или ће ваш вебмастер то урадити уместо вас), а ако користите Joomla или WordPress CMS решења, постоје додаци који Вам омогућују да додате само UI код, и цео Ваш сајт ће бити праћен Google Analytics-ом.

Када сте ово урадили, кликните дугме “Continue” на Google Analytics страни.

Осми корак

Сада ће вам се отворити Ваш Google Analytics налог, али неће бити приказано ништа од података. Највероватније ће вам се приказивати и жути троугао са узвичником у Статусу, али без бриге. Следеће што треба да урадите је да кликнете на дугме “Edit”

Девети корак

У горњем десном углу кликните на “Check Status”.

Десети корак

Порука “Waiting for Data” значи да сте добро унели кодове и добро инсталирали Google Analytics, и да почиње прикупљање података. Ваши први резултати буће приказани у року од 24ч.

Awstats

Други начин за праћење посећености Вашег вебсајта је Awstats, интерна анализа Вашег вебсајта. Сви хостинг пакети АдриаХоста садрже Awstats у свом cPanel-у. Сада ћемо објаснити како најлакше можете пратити статистику свој сајта уз помоћ Awstats-а.

Први корак

Када се улогујете у cPanel, под делом Logs, изаберите Awstats:

Други корак

На следећем кораку бирате домен за који желите да погледате статистику:

Ако поседујете више домена на истом хостинг пакету, видећете их у листи и изабрати жељени домен. Awstats прати статистику и поддомена, као и Addon домена.

Добићете приказ сличан као на слици:

Цео Awstats је прилично једноставан, на врху сваког дела јасно пише чиме се та секција бави. Awstats се бави и статистиком Вашег хостинг пакета, колико сте bandwidth-a потрошили, са којих је ИП адреса приступано и слично.

Препоручујемо комбинацију интерне и екстерне анализе, дакле праћење статистике преко Google Analytics-a и преко Awstats-a истовремено, како би створили просечну статистику, која је најчешће приближна реалној.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

Tags: , , , ,