Креативне и занимљиве 404 стране

by | Израда сајта, Интересантно

Коначно стигнете до линка који бисте да прочитате а тамо вас сачека 404 страна – грешка. Иритирајуће јел да?

Не мора да буде. Чак и 404 страна може да буде таква да посетиоцу буде драго што је наишао на грешку. Брендови се утркују ко ће осмислити лепшу и креативнију 404 страну. Права је уметност лошу ситуацију, као што је “мртав линк” преокренути у своју корист. Јер,  долазак на грозну 404 страну додатно може одбити читаоца, уз лошу навигацију, и омашке у садржају.

Када посетилац дође на сајт, пре од техничких карактеристика, доброг распореда, привући ће га емоције. Зато мудри брендови и сајтови дизајну 404 странице поклањају посебну пажњу. Најбоље је ако кроз ову страну искажу креативност, пошаљу поруку или покажу духовитост.

Насмејте посетиоце, онда ће вам можда опростили што сте зезнули посету сајту и што нису видели оно што су намеравали. Погледајте примере неких од најлепших и најдуховитијих 404 страна на вебу:

Magnt

Најбољи начин да читаоци лакше прогутају “горку пилулу” што нема онога што су очекивали, је да нађу нешто друго заиста добро. Magnt се послужио шалом уз анализу “шта је Венов дијаграм” по принципу, то што стране нема, значи да смо можда нешто зезнули ми, а можда и ви. Смело и духовито. Воде на свој homepage, за сваки случај.

Магнт 404 еррор паге

Huwshimi

А ако не можете да засмејете посетиоце – импресионирајте их. Huwshimi је направио визуело атрактивну страну, која личи на уметничко дело. Заокупља пажњу, заиста. Такође води на насловну страну, где год да кликнете.

хуwсхими 404 паге

Blue fontain

Они су се сетили да на 404 страни поставе интерактивну “зезалицу”, варијанту Pac man игрице. То је 404 страна коју ћете повремено намерно посећивати да би убили време. Уз то, веома су се потрудили да са те стране не одете са сајта, па на 404 страни ћете пронаћи  неколико “боксова” који описују чиме се Blue fontain бави, опцију за претрагу, податке компаније, чак и линкове ка налозима на друштвеним мрежама. Никад не бисте рекли да је ово 404 страна.

Блуе фоунтан 404 паге

Hakim El Hatab

Неке 404 стране делују и мало застрашујуће. Као на пример ова Hakim El Hatab, на којој се отвара много очију које трепћу где год да кликнете. Када убодете прави клик, вратиће вас на насловну страну.

Хаким Ел Хатаб 404 паге

Lego

Страна 404 може да буде још једна прилика за брендирање. То је мајсторски одрадио Lego, са својом 404 страном. Некада вам не требају велики технички изрази да би објаснили у чему је проблем:

лего 404 паге

Mailchimp

Овај сервис за слање newsletter-a отишао је корак даље – на 404 страни сада се налази видео, са главном маскотом Mailchimp-a, мајмунчићем, окованим ледом. Сјајно!

маилцхимп 404 паге

А овако изгледа њихова стара 404 страна:

Маилцхимп олд 404 паге

Starbucks

Још један пример како је 404 страни  мудро дат лични печат, и страна искоришћена за брендинг овог планетарно популарног ланца кафетерија.

Старбуцкс 404 пагеE – harmony

Још један сјајан пример како се страна са грешком може уклопити у тематику сајта, и послужити за брендирање је E harmony, сајт који се бави проналажењем партнера онлајн, аутори су нашли начина да поруку савршено прилагоде сајту, и да чак буде у његовој функцији.

Е хармонy 404 паге

Tin Sanity

Интерактивне стране или оне са звучним ефектима, могу да буду веома атрактивна. Таква је Tin Sanity 404 страна, на којој вриштећа шоља јури око натписа који обавештава да нема странице коју тражимо. У позадини се чује драматична музика. Допадљиво, занимљиво, а после отприлике 30 секунди почиње да иритира, нарочито што са ње не води ниједан линк за даље.

Тин Санитy еррор паге

 Савети

Не постоји сајт где посетилац бар некада неће налетети на 404 страну. Непријатно, у принципу, али захваљујући идеји,  и труду, чак и та потенцијално лоша ситуација за ваш сајт, може да се обрне у вашу корист. Да би ваша 404 страна била пун погодак, потребно је да урадите неколико важних корака:

  • Линкујте на неку од најпопуларнијих страна. Нека вам у ствари буде предност то што корисник не зна где да иде. Одведите га на неку од ваших најбољих страна.
  • Укључите претрагу. На овај начин смањујете штету, тј омогућавата кориснику да скоро несметано настави да се креће по вашем сајту, користећи претрагу за оно што га занима.
  • Дајте им могућност да буду корисни. Пружите посетиоцима прилику да вам пријаве “мртав линк”. То ће код њих пробудути и осећај задовољства, јер су урадили нешто корисно. Дајте им е-мејл адресу подршке, то ће учинити да се осећају као да је њихов глас важан.
  • Објасните ситуацију људски, а не као машина. Третирајте ту 404 страну као информативни портал, који треба да нешто саопшти посетиоцу, на људски начин.

Нека ваша 404 страна добије технички третман као све остале, а пожељно је и бољи. Јер ако сте “забрљали” и нема садржаја који је читалац тражио, морате некако да се искупите. Ово чак може да буде и победничка ситуација, јер се често дешава да посетиоци 404 страну која им се допадне шире даље по друштвеним мрежама, рекламирајући практично ваш сајт.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи