Како емитовати предавања преко интернета у време Короне лако и брзо

by | Интересантно

Наше је становиште да не треба само чекати на владу да организује нешто или да се уведе закон, већ се људи у кризним ситуацијама морају сналазити сами. Ево пар једноставних решења за наше школе како би могли да стримују предавање ученицима који седе код куће.

Постоји више начина и врста емитовање видео преноса уживо и то може да се користи за предавања, за пренос важних догађаја или чак за личне и приватне потребе. У епидемији Корона вируса, неке државе су почеле да емитују предавања онлајн како би избегле мешање становништва и смањили могућност преноса вируса контактом. Ово може бити изазов за оне који се нису бавили оваквим видом предавања или можда не знају о начинима да то ураде.

Већина “live streaming” сервиса се плаћа, али хајде да видимо како се могу емитовати онлине предавања са оним што сада већ имате у употреби без додатног плаћања. Водили смо се питањима “Шта може сада одмах да се употреби, да сви могу да гледају предавања онлајн, да не захтева додатне трошкове ако не мора?”

Пронашли смо три бесплатна и одлична решења које већ сви имају (користе их сваког дана) и једно плаћено решење за које се може рећи да је проверено када је оналајн видео пренос у питању.

YouTube Live за уживо емитовање – бесплатно

youtube предавања

YouTube Live је бесплатни алат за уживо емитовање свега што желите да људи гледају уживо. Свако коме пошаљете линк до овог уживог преноса моћи ће да гледа уживо. Ово је Youtube производ па је истовремено и проверен и тешко да ће доћи до проблема. Такође битно је то што је ово бесплатан сервис за онлајн емитовање видео снимака.

youtube ливе

Треба вам само Youtube налог, односно Google налог који већ имате ако користите Gmail на пример. Са тим налогом одете на Youtube и кликнете на опцију Go Live (налази се у горњем десном углу екрана, погледајте слику поред). Наравно, подразумева се да вам треба интернет и рачунар са камером.

Када покренете ову опцију можете додати наслов предавању и одредити ко може да гледа:

youtube линк

Ако одаберете опцију Unlisted, у том случају овај пренос може да гледа само неко коме сте послали линк до преноса. На пример, пошаљете линк до преноса вашим студентима који слушају једно предавање. За друго предавање, када га покренете, добијате нови линк који шаљете другим студентима и тако даље.

Facebook Live за уживи пренос предавања – бесплатно

facebook live предавања

Свако данас има Facebook, то значи да на овај начин лако можете преносити уживо своја предавања и омогућити да вас други прате од своје куће. Facebook Live је једноставан за коришћење јер је намењен свакодневним корисницима.

Facebook је процес емитовања подесио у три корака: Подеси, Повежи се, Емитуј. Први корак може бити мало захтевнији ако се одлучите да користите апликацију са вашег рачунара за пренос видео снимака онлајн: OBS Studio, Wirecast, XSplit. Уколико немате апликацију можете користити директан стрим.

Након што инсталирате апликацију, идите на ваш профил, страницу, групу или на догађај и кликните на Уживо опцију:

facebook live

Ту ћете добити код “stream key” који копирате у апликацију коју сте инсталирали или одаберите да стрим иде уживо директно са странице Фејса. Када кликнете на Емитуј уживо, пренос креће:

facebook live predavanje

Да бисте лако огранизовали све, можете креирати једну групу или страницу и у одређеним догађајима (један догађај – једно предавање) водити сав посао.

Cisco Webex Meetings – бесплатно до 100 учесника

cisco

Webex Meetings у својој бесплатној верзији омогућава да 100 учесника може да гледа пренос уз дељење екрана. Дељење екрана је гледаоци могу да виде ваш екран на свом рачунару и тако можете да им прикажете неку конкретну радњу на рачунару – програму.

онлајн предавања

За коришћење овог сервиса треба вам само е-мејл адреса са којом ћете се пријавити. На е-мејл адресу добићете шестоцифрени код који треба да унесете да бисте покренули овај сервис. Није потребно да повежете своју картицу за плаћање нити имате било каквих обавеза на име тога што можда привремено користите ову бесплатну услугу.

предавања онлајн

Биће потребно да унесете име и презиме, а затим да сачекате да се све аутоматски подеси за коришћење. Имајте у виду да ово подешавање обично траје кратко, али пре него што добијете вашу “собу за састанке” може бити потребно да сачекате који минут више (ми смо чекали). Претпостављамо да се ради о тренутној гужви јер сада сви траже решење за онлајн састанке и предавања.

Једном када добијете приступ, добићете овакав интерфејс одакле покрећете онлајн предавање или састанак, уз могућност заказивања:

циско

Линк који видите испод наслова ваше радне собе је линк који шаљете колегама и ученицима.

Постоје два начина да радите, један је да инсталирате апликацију на рачунар и лакши начин је да све радите из интернет прегледача (browser). Обе опције су у падајућем менију дугмета Start a Meeting па за коришћење сервиса из прегледача потребно је да кликнете на Use web app:

Не заборавите да одобрите коришћење камере и микрофона од стране вашег прегледача. Када ваш прегледач затражи дозволу, кликните на Allow:

Одмах након тога прорадиће камера па ћете видети себе на екрану и можете да кренете са емитовањем. За то је потребно да кликнете на дугме Start meeting:

Ваше колега моћи ће да прате пренос уживо тако што ће инсталирати апликацију или користити прегледач. Обе опције могу да пронађу на линку који им будете послали.

Vimeo Premium – плаћа се 75$ месечно

vimeo ливе

Ако вам YouTube Live и Facebook Live нису довољни, можда можете да размотрите Vimeo платформу са Премиум пакетом. Ту бисте добили неограничено уживо емитовање, 7 TB простора за чување видео снимака, неограничен број корисника који уживо могу да гледају ваше преносе.

Ово може бити и непотребно поред Youtube и Facebook сервиса који то исто дају бесплатно, али ако сте од оних којима су плаћена решења сигурнија, размотрите и Vimeo.

Помоћ око организације уживог преноса

Ако сте се одлучили за било који сервис који смо поменули, комплетан процес се заснива на томе да снимате своје предавање, а сервис који сте одабрали све то преноси даље вашим гледаоцима. Е сада како ће неко знати да треба да гледа?

На пример, можете мејлом јавити својим студентима линк до предавања или за то користите Вајбер (данас сви имају Вајбер). Ако користите Вајбер, имате и опцију да направите Вајбер групе за сваку групу студената или ученика. Када у групи јавите линк до предавања, онда цела група то може да види и не морате појединачно да јављате.

Сва предавања се могу снимити тако да их гледаоци гледају и касније у време које им одговара, па у том случају више не зависите да ли неко може да гледа у тачно време када преносите предавања. Предавање можете водити као што то увек радите, али имате у виду да будете близу камере, због слике али и због тона који треба да буде снимљен.

Проверите рачунар, камеру и интернет

Ове три ствари су вам тренутно најбитније када је било који онлајн задатак у питању. Наша фирма се у овим данима организовала тако да сви радимо од куће или популарно речено “преко интернета”. Све што је битно јесте да рачунар буде исправан, да постоји стална интернет веза, да софтвер за обављање онлине задатака буде примењен на прави начин.

Поменули смо пар таквих алата који вам могу бити користи ако се бавите предавањима и треба да вас гледа више људи, а ако вас занима који вам алати требају да бисте водили посао од куће, прочитајте Кратак know-how за рад од куће у ИТ фирми са више радника због Корона вируса.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи