Преселите ваш Вордпрес у 10 корака

by | WordPress за почетнике

Највећи број миграција које се раде на Адриахост су Вордпрес миграције. Корисници мигрирају сајтове са разних платформи, панела, конфигурација, неко се снађе из прве, неко мало истражује, ко се не снађе, ми му помогнемо и тако то иде. Србија дефинитивно није земља интернет-неуких, онлајн-неписмених људи, велики део њих зна добар део посла и лепо га ради. Међутим, један проблематични сценарио често виђамо.

Проблем настаје ако сте сајт направили у неком фолдеру /blog на једном хостингу и желите да га преселите на нови домен на новом хостингу. Ако не урадите исправну промену линкова, ваш сајт неће радити након селидбе. Да би све прошло како треба ово су 10 корака које морате предузети за миграцију Вордпреса са једног домена на други.

вордпрес миграција

Имајте у виду само да у оваквој ситуацији, тај нови домен већ усмерава на нови хостинг, па ће и ово наше упутство подразумевати то и нећемо посебно нагласити да треба да усмерите (повежете) домен на хостинг.

Први корак

Пре него што започнете миграцију Вордпрес сајта, поставите robots.txt фајл на нови хостинг са следећим садржајем:
User-agent: *
Disallow: /

Други корак

Прекопирајте базу података и фајлове Вордпреса на нови хостинг (користећи phpMyAdmin, cPanel, FTP, SSH или оно што вам више одговара). Ако користите phpMyAdmin можете да извезете базу података користећи Export опцију на старог хостингу, и Import опцију на новом хостингу. Фајлове који се налазе на старом хостингу запакујте у zip или tar.gz и преузмите на рачунар. Тај пакет поставите и распакујте на нови хостинг.

Трећи корак

Едитујте wp-config.php фајл како бисте унели нове податке о бази података. То су подаци нове базе коју сте креирали на новом хостингу и ту треба да упишете име базе, име корисника базе и лозинку коју тај корисник базе користи да би приступио бази података.

Ако је ваш сајт направљен на једној адреси, а након миграције Вордпреса треба да ради на другој (новој) обавезно додајте следеће две линије у wp-config.php фајл:

define('WP_SITEURL', 'http://www.vasnovidomen.com');
define('WP_HOME', 'http://www.vasnovidomen.com');

Обратите пажњу да ‘vasnovidomen.com’ замените са називом вашег домена на којем ће ваш сајт радити након миграције.

Четврти корак

Покрените ваш Вордпрес и улогујте се у админ део (обришите кеш фајлове, ако користите неки кеш плугин).

Пети корак

Инсталирајте Better Search & Replace плугин, који ради управо то, тражи и замењује све ваше старе линкове новим линковима у вашој бази података. Урадите замену линкова, па на пример ако сте сајт направили на једној адреси neki-domen.com/blog а од сада је потребно да ради на новом домену који гласи neki-novi-domen.com, потребно је да урадите Search For: neki-domen.com/blog и Replace With: neki-novi-domen.com.

Шести корак

Проверите да ли све ради како треба да ради након миграције Вордпрес сајта. Проверите линкове, а нарочито да ли се све слике отварају исправно, односно, да ли се приказују са исправне локације. Better Search & Replace плугин би требало да промени све линкове, али није на одмет да проверите.

Седми корак

Уклоните robots.txt фајл са новог хостинга.

Осми корак

На вашем старом хостинг налогу поставите .htaccess фајл са следећим кодом:
Redirect 301 /blog/ https://www.novidomen.com/

Девети корак

Уклоните стари блог и базу података, оставите само .htaccess фајл који сте направили.

Десети корак

Проверите да ли све ради, да ли линкови које сте имали на претходном блогу упућују исправно на нови, нпр да ли http://staridomen.com/blog/kontakt/ упућује на http://novidomen.com/kontakt/.

Уколико се ипак не сналазите, а желите да свој сајт пребаците на Адриахост хостинг, миграцију Вордпрес сајта можемо да обавимо и ми за вас. Потребно је само да нас контактирате како бисмо вас упутили шта је потребно да би миграција Вордпрес сајта била обављена.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи