Елансирај се у живот по својим правилима

by | Интернет зарада

сцотт_динсморе_2„Сам сам свој газда“, то је реченица коју најчешће чујемо када неко говори о бизнису који сам води. Наравно то се наводи као предност, између осталих које људи желе да постигну оснивајући сопствене компаније. Али да би се дошло до прихода и осетиле благодети предузетничког живота потребно је много тога урадити и доста се жртвовати.

Данас је свакако јако модерно имати бизнис на интернету. Лакше је, јефтиније, брже и фирма може да послује на много већем тржишти од локалног. У наставку вам представљамо причу човека који је успешно створио онлајн бизнис, а да није имао појма о пословању на интернету. Његово име је Scott Dinsmore:

У претходних неколико година ушао сам у неколико послова решен да себи и својим клијентима обезбедим слободу. Као резултат тога дошао сам у ситуацију да своје време трошим на ствари до којих ми је заиста стало. Званично сам постао независтан. Објаснићу вам како сам то успео.

Пре четири године нисам знао ништа о веб сајтовима, електронском пословању и маркетингу. Нисам умео да напишем ниједну линију кода, па је онлајн бизнис за мене била мисаона именица. Другим речима таква опција није постојала за мене.

Тада сам купио две књиге: The 4-Hour Work Week и Internet Riches. Оне су ми говориле да је 1. онлајн бизнис обавезан и 2. да можете понаћи неког да вам помогне око терета који вам је претежак.

Отприлике у истом периоду сам сазнао за Elance и ствари су се промениле. Потпуно.
Сада поседујем две компаније, једна је потпуно постављена на вебу, а друга је већим делом онлајн, а и даље не знам да напишем ниједну линију кода (добро можда бих пар умео, али то је све). Сви послови су outsource-овани. Најбоље од свега је то што знам да је ово тек почетак!

Помоћи људима да се ослободе

После пар послова које сам радио и који ме нимало нису испуњавали, у којима сам свој ум изнајмљивао другима решио сам да почнем сам.
Када сам кренуо поставио сам три циља:
1. Помоћи људима
2. Бити власник свог времена
3. Направити довољно новца како бих могао да радим ствари које желим

Мој сан је увек био да имам веб сајт на којем бих могао да пишем и који бих могао да мењам са било које тачке на свету. За ово ми је била потребна снага, али не финансијска већ снага оперативног типа. Ово би значило да ми треба тим, али нисам желео компликован бизнис. Хтео сам да то буде моје и евентуално мог блиског пријатеља.

Ушао сам у outsourcing…

Пословна потрага #1: Читањем до успеха

Увек сам волео да пишем и да предајем, али како то да радим онлајн? Моја омиљена тема била је како се изборити са свачијом потрагом на путу до личне слободе. Ставио сам пројекат на Elance и кроз пар дана сам имао некога ко ће ми поставити сајт у Вордпресу. Логистика је заиста звучала врло лако. Outsource-овао сам сав посао који се тицао дизајна као и све остало о чему нисам имао појма (што је било поприлично). После неколико недеља ReadingForYourSuccess је био готов, веб-сајт који је посвећен дефинисању сопственог успеха и како до њега доћи најкраћим путем. Било је то моје место где могу да пишем и да комуницирам са људима који су желели да раде другачије. Сајт сам ажурирао са новим подацима од куће или из Шпаније, Хрватске или где год бих се нашао и то је било савршено. Како је сајт привлачио све већу пажњу почео сам да нудим лични тренинг за људе који су желели посебну пажњу за себе.

Спојио сам се са другим блогерима не бих ли добио инспирацију или савет. Често сам у outsource стављао и проналажење лидера у индустрији и контакта ка њима. Ово ми је донело доста снаге у то време. Сем тога почео сам да пишем и за много веће сајтове, укључујући ту и Elance, а све ово уз помоћ outsourcing-а. Писао сам најбоље што могу док је мој вирутелни тим радио техничке послове.

Пословна потрага #2: Cumbre Capital Partners

Друга компанија коју сам основао је инвестициони фонд, Cumbre Capital Partners, који је створен по угледу на пословни приступ инвестирања Warren Buffett. Годинама сам тражио принцип инвестирања који је најконзистентнији и најдугорочнији. Све ми је говорило да је управо овај приступ који сам изабрао најбољи. Сем тога одувек сам био фан Buffett-a тако да је приступ задовољавао све критеријуме. Рекли бисте да овакав посао не захтева outsourcing, али бисте се изненадили колико смо га укључили у овај посао. Када једном кренеш тим путем тешко је стати!
Проналажење добрих инвестиција је било доста компликовано, па смо посао израде сајта поверили момку из Пакистана, а сем сајта поверили смо му и изградњу корпоративног идентитета, визит карте, истраживање веба и досадно рачунање бројкама. Све ово је одузимало превише времена па смо без даљег размишљања једноставно посао поверили некоме преко Elance-а.
До овог тренутка најбоље поверен задатак био је Равију из Индије. Била ми је потребна е-мејл адреса инвестиционог менаџера који се стално појављивао на CNBC-у и био икона овог посла. Кроз 5 минута га је пронашао кроз његов мали блог и ја сам имао адресу. Послао сам е-мејл и добио одговор кроз неколико минута и позивницу на годишњи састанак Warren-a Buffett-a. Од тада смо пријатељи, подржава мој посао и промовише га. Оutsourcing овог задатка се свакако вишеструко исплатио.

Резултати

Када сам поставио ReadingForYourSuccess нисам имао ниједног претплатника и исто толико посете. Ово је потрајало неко време док нисам схватио да веб дизајн и кодирање није једина ствар коју могу да outsource-ујем. Пронашао сам велики број SEO, SEM и веб маркетинг експерата. Уз помоћ Inbound маркетинга, формирао сам своју стратегију и почео да пишем задатке.
За шест месеци:
Од 8 прегледа страница дневно (углавном људи из фамилије) дошао сам до 400-500 у току обичног дана и 3-4000 када је посета била изван просека. Другим речима посета се повећала 350 пута.
Од 100 претплатника до 1,500. Повећање 150 пута.
Оно што је најважније код увећане посете је кредибилитет који сам од њега добио. Добијао сам све веће понуде да напишем нешто, већи број клијената, па је дошло време и да се уновчи та популарност.

Како правим новац?

До сада сам следеће ствари урадио како бих оно што волим претворио у посао.

Affiliate маркетинг

Изабрао сам неколико поризвода у које чврсто верујем и повремено сам их препоручивао својим читаоцима. Већина affiliate договора могу да вам донесу 30-50% (све понуде које сам имао су биле 50% од цене). Један јако добар договор сам имао са понудом чланства, па свака уплата значи приход директно мени. Имам неколико оваквих договора који ми доносе новац на месечном нивоу без икаквог додатног рада.
Како сам сазнао за affiliate маркетинг? Вероватно можете да претпоставите који је одговор – outsource-овао сам неког да ме научи. Јако је важно да производи које препоручујете имају везе са вашом пословном мисијом и системом вредности као и да сте имали искуства са тим производима. Ово је кључно. У супротном губите клијенте.

Дигитални производи (нарочито електронске књиге)

Када вам људи верују и долазе код вас за савет они желе да купе нешто од вас. Видели су вредност коју нудите и желе још. Желе да вам плате. Ваша је дужност је да им понудите праву вредност. Поставио сам своју прву електронску књигу пре пар месеци (много раније него што сам планирао). Ја сам писао, а outsourcing се постарао за дизајн. Добијете производ без маргиналних трошкова по комаду. Не може скалабилније.
Тренутно пишем још две књиге чије ће цене бити од 24$ до 47$, али за сада моје електронске књиге су бесплатне за људе који су претплаћени на мом сајту.

Лични тренинзи

Прелазак на личне тренинге са групних био је логичан корак. Помоћи некоме да премости велики проблем је највећа награда коју могу да добијем. Задесило се да се то може и добро наплатити. Није скалабилно, али је исплативо.

Посао offline

Мој блог је постао продужетак мене. Ово може да се пренесе на офлајн посао. Као резултат свега добио сам регуларни посао као предавач брзог читања, консултант на пројекту и тренер. Продуктивност у смислу времена није као онлине посао, али интеракције у офлајн послу су више него вредне.

Дефинишите основе, остало outsource-ујте = Моја мантра

Права магија outsource-инга је то што вам дозвољава да радите оно што знате најбоље,а да пустите друге да ураде остало. Волите кување, али не волите вођење ресторана. Outsource-ујте тај део. Волите сликање, али не волите идеју да треба да привучете људе ка свом сајту. Волите писање, али не волите публиковање или дизајн. Outsource-ујте све то како би радили оно у чему сте најбољи.

Е-Бизнис није више резервисан за ИТ експерте

Никада не бих успео да постигнем све што сам хтео без Elance-а и помоћи бриљатних људи из целог света. Више нема техничких ограничења при постизању циљева. Све што вам треба је идеја и посвећеност.
Такође треба схватити да Elance не пружа решење само за техничке послове. Почиње са тим, али се наставља на све што вам треба. У мом случају:

  • Лично умрежавање
  • Кодирање
  • Веб и Блог Дизајн
  • Блог и Copy Writing
  • Лоцирање најбољих тржишта за разне ствари
  • Транскрипција гласа
  • SEO, SEM и Social Media Marketing
  • Електронске књиге и креирање дигиталних производа

Техничке ствари су биле кључне за мене и у томе су ми Elance-ри највише помогли, али највише пробоја је остварено када су Elance-ри водили моје процесе умрежавања и спајали ме са лидерима у индустрији. Ово је донело јако добре офлајн везе.
Након тога сам усвојио следећи менталитет: Ако можете да осмислите онда може бити outsource-овано. Пре него што започнете било који задатак потрошите пар минута на размишљање како би то могло да се outsource-ује. Већина људи одмах пређе на писање задатка. Дајте себи времена да будете креативни.

Назад на моје циљеве…

У протеклих неколико година моја перцепција о томе шта је могуће је потпуно промењена. Поседујем два бизниса вођена љубављу према тим пословима. Сам себи организујем своје време. Помажем људима свакога дана и зарађујем на тај начин. Да ли може бити боље од тога?
И мој омиљени део: “Тек смо почели.”

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи