Како да издоминирате у маркетингу кроз crowdfunding

by | Интересантно, СЕО и Маркетинг сајта

“Није у питању новац”. Ова крилатица је пречесто коришћена када се жели дочарати мотив због ког се покреће нека кампања за прикупљање новца. Такође, има истине у томе да се новац који се прикупља на овај начин највише улаже у промоцију бренда који треба да пронађе пут до потрошача. Управо ту лежи кључ примарног циља crowdfunding-a – у маркетингу.

Маркетинг као главни разлог за скупљање новца путем crowdfunding-a добија на значају ако се удружи са познатим личностима, Fortune 500 компанијама и venture-backed стартaповима јер су то они који се чак ни не могу претварати да немају финансијске обавезе које су вредне јавног доприноса.

Познате личности као што су Franco, Neil Young, Shaq, Kristen Bell и Zach Braff су окушали срећу у crowdfunding. Упарите ове Холивудске милионере са водећим брендовима као што су Dodge, Honda, Kimberly-Clark, DC Entertainment, Phillips, Microsoft или Coca-cola, и одмах вам постаје очигледно да маркетинг није само пропратна активност crowdfunding.
Ово су 4 начина на које брендови користе crowdfunding да направе маркетиншки пробој:

1. Започети валидацију производа (или не)

0-ХпИqПуеИИqЈ78мепНе постоји ништа слично гомили људи која ће исцедити и последњу трунку живота из неке нове идеје. Генерисање што већег броја повратних информација је кључна компонента у креирању нечега што људи желе. Тако испада да је crowdfunding прилично јефтин начин да брзо досегнете хиљаде потенцијалних муштерија и сазнате шта заиста мисле о вашем производу. Нико неће рећи „сјајна идеја!“ као паре спонзора а само неколико ситница вас дели од слегања раменима и тихог „м-е-х“ и брзог пропадања кампање упареног са неколико десетина мејлова типа „Једноставно, не капирам…“

За иновативне маркетаре, crowdfunding је модернизована циљна група ширег опсега, са више повратних информација и мање неважних мишљења за јавну расправу. То је начин да тестирате ваш пројекат од почетка до краја а да притом не доведете саме основе у опасност.

Пример: Bonobos костими ајкуле за наступе Katy Perry

Bonobos је америчка кућа за дизајн одеће која је питала јавност да ли је још неко опседнут костимима ајкула на наступу Katy Perry у полувремену Super Bowl-а као што су то били они. Тестирали су тржиште позвавши их да им одговоре са „yay“ или „nay“ и тако отишли корак даље са јавним захтевом за изјашњавање пре него су се упустили у кампању прикупљања новца ради остваривања ове идеје. Након постављања гласања на Твитер, ова кућа је примила 3.7 хиљада позитивних одговора што их је и погурало ка кампањи на Kickstarteru.

1-Ф22УyW-0ПВИХас_УТXОф-QBonobos и костими ајкуле илуструју како чак и окупљање заједнице на некој друштвеној мрежи може бити искоришћено да се још подигне потражња, добије подршка, генерише рана повратна информација и потврди оно што већ сви знамо: људи воле костиме!

2. Направите бренд адвокате

Маркетинг побеђује када људи причају о производу. Пожељно је да причају лепо али чак и да дебатују. У данашњем друштву, није лако пробити се кроз гужву а тим је и теже направити пробој који ће охрабрити појединце и дати им залеђину за подршку вашем бренду. Креативност, јединственост и добра прича су важнији него икад: добра припрема пре извршења crowdfunding кампање доноси мање напора касније.
Crowdfunding дозвољава муштеријама да постану део главног сценарија. За разлику од пасивног конзумирања онлајн оглашавања или гледања телевизијских реклама, crowdfunding оснажава маркетиншку активност и ставља акценат на ангажовање. Веома налик герила маркетингу, наизглед неопипљиви брендови долазе на јавну позорницу, постајући тако веома изложени и рањиви, као и њихови творци. Дајући потрошачима могућност да доживе бренд на један активнији начин, под њиховим условима, стварају везу која их заиста подстиче да причају о њему.

Пример: Dodge Dart

Пре три године, Dodge Dart је представио паметну маркетинг смицалицу у којој муштерије могу да учествују у crowdfunding за њихов нови ауто. Реклама је ишла овако: „Тата спонзорише мотор за ваш рођендан. Бака спонзорише фелне за вашу матуру.“ Регистровани корисници би позивали њихове чланове фамилије и пријатеље да „спонзоришу“ делове аутомобила унутар временског оквира који су сами одредили, у нади да ће до краја њихове кампање успети успети да „отплате“ ауто.

0-и2дАДа2Х3епWфзвЈ

Кампања је променила начин на који појединци па чак и заједнице размишљају о начину куповине аута. Процес је постао јаван, дељен, и у неким случајевима, за последицу, имао групе које су се удруживале да би купиле возило за непрофитне програме и пружање помоћи трећим лицима.

Са преко милион дељења на друштвеним мрежама, кампања је генерисала хиљаде нових долазака и започињања кампање, што је довело до, по речима Richarda Swarta, професора на Crowdfunding катедри универзитета Berkeley (да, Berkeley има катедру за crowdfunding), модел Dodge Dart је „доживео више него дупло увећање продаје у наредном тромесечју.“

3. Повећана видљивост

Crowdfunding и његове успешне приче праве вести. Када се изложеност искористи, она може производе и пројекте погурати преко ивице виралности. Коришћење crowdfunding-a да би се покренула изложеност у кампањи неког производа није неуобичајен и постаје популарно маркетинг средство чак и музичарима да достигну „виши ниво.“

2015. године, 7 музичара номинована за Grammy награду су дошли на Kickstarter да би скупили новац за свој нови пројекат. Међу њима је и америчка певачица Antonique Smith, која је извела песму „Faith Evans“ у биографском филму „Notorious.“

Она је искористила 50.000 долара које је скупила у Kickstarter кампањи да би промовисала и продавала свој управо завршени дебитантски албум а ускоро затим је са истим постала и широко позната. Прошле године била је номинована за Grammy награду за Најбољи традиционални R&B наступ.

Пример: TLC

0-ПгО662Y_ЈеYгцИЛМ

Женски трио TLC, познат по нумерама “Waterfalls” и “No Scrubs”, су имале четири албума са платинастим тиражом и освојиле су четири Grammy награде. Упркос том успеху, група се окренула Kickstarter-у да би скупила средства за свој нови албум, 23 године након дебитантског.

Није вероватно да је група банкротирала па је морала да се сналази на овај начин, већ су вероватно желеле да маркетиншки припреме свој пети албум за продају, извуку максимум из ситуације у којој су након дуго времена и учине га релевантним и очекиваним. Укључивањем обожавалаца у сам процес је био маркетиншки одличан потез који је резултирао домаћим али и интернационалним издањем, плус увећањем Твитер пратилаца за читавих 14,5%!

Шта мислите, да ли би TLC успеле да подигну оволику прашину да су играле на карту класичног маркетинга и PR-а?

4. Постаните вољени бренд (да, могуће је)

Crowdfunding као алат за представљање ваше приче пролази кроз гомилу препрека, подразумева иновације, виралност и нужну агитацију. Када се искористи на прави начин, чак и велики брендови као што су Coca-cola и Honda, могу срушити корпоративни зид (или два) и обратити се мањим заједницама.

Honda је ово учинила са својим Indiegogo “Пројектом Drive-in”, crowdfunding кампањом да се спасу амерички drive-in, ауто-биоскопи под отвореним небом а Coca-cola са њиховом crowdfunding кампањом за чистију воду у забаченим деловима Мексика.

Crowdfunding дозвољава малим и великим компанијама да причају другачије приче на алтернативан начин и промене начин на који се њихова порука прима.

Пример: Newcastle

Пивари Newcastle Brown Ale су добро знали шта имају пред собом када су завршили своју 4,5 милиона долара вредну, 30 секунди дугачку рекламу за прошлогодишњи Super Bowl. Невољна да потроши на ово свој годишњи буџет за рекламирање, компанија је предводила „Банду брендова“ да би прикупила новац који им је био потребан за рекламу која би се емитовала у полувремену највећег америчког спортског спектакла. За процењену средњу вредност, која је износила између 150 и 250 хиљада долара, 37 донатора се појавило у овој „папазјанији“ од Super Bowl рекламе.

Овај бриљантни пример crowdfunding-a је преточен у једну од Super Bowl реклама о којој се највише причало. Такође је овом бренду пива осигурало и улогу највољенијег америчког архетипа: успешног губитника.

Банда брендова је показала свету како је забаван Newcastle и означила их као „људску, креативну силу на коју треба рачунати.“

А знате ли шта је најбољи део? То што је Newcastle све то коштало само делић од 9.5 милиона колико је Budweiser коштала њихова реклама која је претрпела фијаско.

Crowdfunding као маркетинг средство може убрзати видљивост и препознатљивост као и умреженост производа до самих горњих граница. Транспарентност, позив на акцију и грађење приче у реалном времену, чине crowdfunding кампању као нешто што није упоредиво у маркетинг оквирима. Иако позивање потрошача да се ухвате у нешто овако може имати непредвидив ток, награда је маркетинг са укусом оригиналности, вредан памћења и двослојан – нешто блиско човеку.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи