Како пратити искоришћење ресурса у cPanel-у

by | cPanel за почетнике

Средином прошле године, АдриаХост је увео CloudLinux оперативни систем на свим серверима, који омогућава да корисницима понудимо гарантовану количину ресурса на дељеном хостингу и такође омогућава да изолујемо проблеме на нивоу корисничког налога.

Шта је CloudLinux ?

CloudLinux је комерцијално подржан Линукс оперативни систем. То укључује технологију на нивоу кернела под називом LVE који вам омогућава да контролишете процесор и меморију по кориснику и прави одличну основу за виртуелизацију дељеног хостинга. CloudLinux испоручује напредно управљање ресурсима , бољу безбедност и перформансе. Ова побољшања перформанси помажу да пружимо бољу хостинг услугу нашим клијентима и обезбедимо већу стабилност.

Како нам CloudLinux помаже у управљању ресурсима сервера?

цпанелХостинг налози који прекомерно искоришћују ресурсе ће бити привремено онемогућени, што смањује негативне ефекте за остале кориснике сервера . Ово се постиже кроз rate limiting  , чиме ће сајт који се приближава лимиту (soft limit) осетити успорење у раду, а у моментима када је лимит пробијен (hard limit) сајт ће приказати 5xx страницу . Када укупан број процеса (Apache / HTTP захтева ) достигне дозвољени лимит, посетиоци сајта ће такође видети поруку о грешци “503 Прекомерно искоришћење ресурса“, што указује да је хостинг налог премашио своје дозвољене ресурсе.

Када лимити хостинг налог поново буду у дозвољеним границама, сајт ће наставити са функционисањем. Већина проблема са ресурсима потиче од хакованог или злоупотребљеног сајта, а АдриаХост на овај начин спречава да недужни сајтови страдају због проблема на једном сајту.

Да ли ће то изазвати ограничења на регуларним сајтовима ?

Могуће је да сајт достигне наведене лимите уколико је хакован или неоптимизован. Ако видите “503 Прекомерно искоришћење ресурса” грешку на вашем сајту, предлажемо да контактирате АдриаХост слањем тикета, како бисмо проверили да ли је ваш сајт хакован, да ли се на њега врши напад или је ваш сајт неоптимизован и потребно му је јаче хостинг решење.

Како да проверим колико ресурса мој сајт користи?

ресоурцеИскоришћење ресурса вашег сајта можете проверити у вашем cPanel-у. Када се улогујете у ваш cPanel, под делом Logs, пронаћи ћете иконицу са називом Resource Usage. Кликом на ову иконицу добијате комплетан увид у ресурсе које ваш сајт користи.

Уколико ваш сајт користи прекомерну количину ресурса, видећете сличну слику као на приказу испод:

ресурси2

Добићете информације које лимите ваш сајт најчешће достиже, као и колико пута је корисницима сервирана 503 грешка због прекомерног искоришћења ресурса. Ако видите слику као на приказу изнад, ваш налог је највероватније хакован или неоптимизован и требало би да истражите о чему се ради. АдриаХост је ту да вам помогне у том процесу, контактирајте нашу подршку и ми ћемо дати савете и запажања са наше стране. За само оптимизовање и ажурирање скрипти надлежни сте ви сами.

Чешћи случај је да је са хостинг налогом све у реду и у том случају добијате следећи приказ:

ресурсиОК1

Кликом на Details, добијате детаљан преглед искоришћења ресурса вашег хостинг налога.

ОК, а шта значе ове цифре?

Када сте отворили детаљан приказ ресурса, добијате графике искоришћења по времену, као и табелу у којој се наводи тачно колико сте ресурса у ком тренутку користили. Можете одабрати више врста приказа графика зависно од времена: последњих 10 минута, последњих 30 минута, последњи дан, последња недеља и сл. Најбољи приказ ће вам датни дневни графици, јер ћете тада добити увид у којим деловима дана је ваш сајт најактивнији.

Испод се налази појашњење графика:

легенда2

График ће приказати CPU вашег налога , искоришћење меморије и укупне процесе. CPU је израчунат на основу граница које су додељене вашем хостинг налогу. Дакле , ако налог има лимит од 25 % од укупних CPU ресурса, а он користи 5% укупних CPU ресурса – график ће показати да налог користи 20%. Ово показује колико ваш сајт користи ресурса у реалном времену, као и у временском интервалу који сте одабрали.

Уколико ваш налог има повремене spike-ове у искоришћењу ресурса, то није проблем, јер је вашем налогу додато више ресурса за периоде највишег искоришћења, међутим ако ваш налог у сваком тренутку достиже лимите дељеног хостинга, онда ћете видети 508 грешку и тада можете размислити о оптимизацији ваших скрипти или преласку на VPS или Dedicated сервер.

Такође, ако сте тренутно на стандардном дељеном (shared) хостингу и имате велики број сајтова на налогу, проблем можете решити распоредјивањем сајтова на више мањих налога. CloudLinux мери ресурсе по налогу, не по домену, тако да ако имате велики број домена на једном налогу сви они се рачунају у укупној употреби ресурса.

Видимо да је најчешћи узрок прекомерног искоришћења ресурса лош код, најчешће у 3rd party скриптама у виду плагина или тема за Вордпрес. Ако имате Вордпрес на свом налогу који је узрок прекомерне употребе ресурса, препоручујемо да онемогућите све додатке, а затим пратите искоришћење ресурса. Након тога, можете да активирате додатке један по један како бисте пронашли који плугин узрокује проблем који имате. Више информације о оптимизацији Вордпрес сајтова можете пронаћи у нашој Бази Знања.

Такође можете да проверите /public_html фолдер вашег сајта и у њему пронадјете error_log фајл. Погледајте уписе у error_log фајлу и уклоните све грешке које се у њему наводе. Оптимизација табела базе података преко phpMyAdmin алата је такође добар начин да оптимизујете ваш сајт.

Ако имате оптимизован, добро кодиран сајт без грешака, то ће умногоме смањити искоришћење ресурса вашег сајта и ваш сајт ће радити брже и стабилније.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи