10 лекција о каријери које нећете научити у школи

by | Интересантно

Факултет је данас друга основна школа. Даје основна, базична знања и вештине потребне да се снађете на тржишту рада. А оно је данас захтевно, све више препуно конкуренције, и послодавци (с правом) могу да бирају и траже запослене који су спремни да се стално едукују и то не само из књига са факултета, већ и да уче од света који их окружује.

Способност да усвојите неке од основних лекција из “школе живота”, даће вам компаративну предност, али  помоћи да сами растете до онога што желите да будете

1. Networking да, али са правим људима и на прави начин

Networking је једна од популарних речи данас и скоро обавезан начин понашања ако желите да успете, у било којем послу. Ипак, добро водите рачуна да грађење мреже не претворите у пуку форму, која ће вам донети само лошу репутацију – ако сте неко ко односе, па и пословне одржава само због потенцијалне користи у будућности, људи ће то препознати. Ми смо сви живи људи и осим посла имамо много идеја, интересовања и тема. Добро повезивање је грађење мреже људи који не само да сутра могу да вам пословно помогну, већ су “ваше племе” – имате сличне идеје, инспиришу вас и покрећу сличне ствари, и успевате да са њима остварите однос који је обострано леп и користан.

Колико је важно да сами градите своју мрежу, преузмите и улогу посредника – повежите некада људе, упознајте их, учините добро дело, вратиће вам се, кад тад.

2.  Градите само вашу каријеру  у ономе у чему сте одлични

У време наших родитеља било је уобичајено да много година, некада и више деценија радите у једној компанији и имате стабилну каријеру, без великих трзавица. И тадашње школство је подржавало такав систем. Данас веома мало људи остаје дуго на истом послу. Реалност  тржишта рада се променила, али и природа послова данас. Сваког дана малтене осмишљавају се нови послови, каквих пре није било.  А образовање каска за невероватно брзим променама.  Данас чак није довољно да само у једној области будете стручни и ту усмерите своју каријеру, већ се стварају “хибридне” професије које спајају по неколико вештина.

3. Верујте инстиктима. Увек

Ово је вештина која тешко може да се научи, а ретко се налази.  Нећете увек морати да призивате “стомак” у помоћ, некада ће проћи месеци, чак и године пре него што вам затребају чула толико изоштрена да чујете себе, свој основни глас. Али, када дође време за неки важан потез или одлуку – било да је у питању прихватање посла, пресељење,  грађење брачне заједнице, ако имате очуван инстикт и дозволите себи да се на њега ослоните, то је невероватна вредност у вашем животу.  Како да “вежбате” веровање инстиктима? Иако се ово тешко учи, почните од малих ствари, немојте се предомишљати, већ пробајте да саслушате унутрашњи осећај која одлука је исправна.

4. Немојте да прегорите, успорите

Можда сте амбициозни, или вас охрабрују да радите до последњег атома снаге, али то је заблуда. Ако сте у двадесетим годинама и још студирате, ово је време да успотавите сопствене границе, да видите шта ваше тело и ум могу да поднесу и докле могу да се исцрпљују а да то не остави последице на физичко и ментално здравље. Успешне каријере су маратони а не спринтови, и ако се прегрејете и префорсирате на почету, нећете имати снаге ни воље да трчите трку до краја, а камоли да победите.

Као и код врхунских спортиста, врхунске напоре треба смењивати с периодима одмора, како би се наши “пословни мишићи” навикли и стекли кондицију. Иако звучи чудно, ако умете да се вратите корак уназад и ситуацију сагледате из далека, видећете да је одмор подједнако важан као и наша навика да гурамо себе до крајњих граница издржљивости.

5. Научите да губите

Док смо млади, у школи и свуда нас припремају на успех. А нико нам не каже како да се понашамо када доживимо неуспех. А неуспех је много чешћи и животнији и много пута из њега можемо да научимо више.  Научити како да губите и како да се после неког неуспеха опоравите, велика је вештина.  Најуспешнији људи су они који савладају ту вештину – како да неуспех доживе лагано,  и да се после њега врате одморни и спремни за нови изазов.гут-01

6. Волите и будите вољени

Неће вас на факултету научити ништа о овоме, али верујте, бирање правог животног партнера, и учење кроз заједнички живот с њим, су две вештине које ће без сумње одредити вашу срећну приватну будућност. У доброј вези учите како да подржавате, како да   комуницирате и волите себе као партнера, истовремено му се прилагођавајући. Једна обимна америчка студија празила је 268 мушкараца који су дипломирали на Харварду, и показала даа су породични односи и јака емотивна повезаност били њихови највећи индикатора из задовољство животом. Не куће, авиони, камиони ни вртоглаве каријере. Немојте мислити да су везе које нису издржале пробу времена оставиле негативан траг на вама. Свако пријатељство или веза уче вас како да нађете праву меру у емотивним односим, како да будете у равнотежи са собом и другима.

 7. Научите да преговарате

Варају се они који мисле да је добра комуникација потребна само за љубавне везе или онима који се баве односима с јавношћу. Не, ако желите да будете успешни у послу, пријатељству, односима с људима, да стекнете лидерске вештине, комуникација је кључна. Подједнако је важно да знате како да комуницирате да би остварили неки свој циљ   – како да преговарате.  Неки људи том вештином могу да стекну много новца, неки изучавањем и предавањем ове вештине другима такође  дугорочно могу да стекну много новца.

Али, то је много теже него што изгледа, за ове вештине потребно је много труда и вежбе, нарочито ако их изучавате сами а не у удобности неке академске установе која ће вам све трикове сервирати “на тацни”. Зато вежбајте, на “малим” стварима. Нађите се на пола пута у преговорима.670пx-Бецоме-а-Профессионал-Организер-Степ-01

8. Научите да бринете о себи

Ово можда звучи банално, али изненадили би се када би видели колико дипломаца не зна да скува ни најједностацније јело, да одржава стан чистим, води  рачуна у рачунима и одговорно управља новцем.  Живимо у 21 . веку и тешко да ћете се ви или ваша породица враћати уназад у време када се на “домаћинству” учило како управљати кућом. Немојте се ослањати на сервисе за поручивање хране и помоћ у кући за чишћење. Научите како да правите основна, једноставна јела. И то је школа живота.

9. Научите да управљате новцем…

… А не он вама. Иако живимо у време када је једна од кључних вештина научити како управљати кућним буџетом и новцем, али кроз школовање деца и млади не науче готово ништа о томе.  Без часова на којима би студенти научили како да воде сопствене финансије,  они са школовања излазе потпуно неприпремљени за реалност одраслог живота. Иако вам можда речи банковни рачун, кредит, берза и инвестирање не значе много, коришћењем правих апликација за планирање буџета и личне финансије.

 10. Путујте, много!

Растемо уљуљкани у нашу зону комфора. Излазак из ње и прилика да видимо како се живи у другим крајевима света, веома је важан део нашег личног раста. Чак они студенти који се усуде да паузирају на факултету због путовања или неких пројеката, најчешће су склони да тврде да им је баш тај период помогао да прошите видике и порасту и лично и пословно, чак више него што је то урадило школовање на факултету.  Ово важи чак и за оцене – истраживања показују да студенти који су на факултету паузирали годину или више,  са знатно вишим просеком завршавају студије. Школа није наше образовање. Она је увод, одскочна даска да радимо на себи. А од нас зависи да ли ћемо животне ситуације, мудрости, друге важне идеје или људе искористити да осваримо своје идеје и снове.

Фото:

Wikihow,

Super8studio

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи