10 савета за повећање продуктивности у Вордпресу

by | Израда сајта

Вордпрес је до сада пронашао велику употребу широм света и постао је алат веома често коришћен од стране великог броја програмера. Наравно они који су већ искуснији са Вордпресом знају већ шта треба урадити како би он радио боље и како га оптимизовати тако да искористите што више од ове одличне платформе и како би сајт изгледао боље.

Нису ретки случајеви да блогови чак и неких нама познатих блогера нису оптимизовани како треба. Блогери наравно раде свој посао тј. пишу, али су њихови вебмастери или програмери генерално задужени бар да им кажу шта би могли да ураде како би њихов онлајн кутак био бољи. Како бисмо дали допринос томе ево неколико савета који би могли да вам буду од користи.

1. Writting settings

Идите у Вордпрес Dashboard>Settings>Writing.

У делу Writting settings можете направити доста корисних промена. Доста блогера се не усуђује да улази у овај део и резултат тога је рад у лошем окружењу. Уколико вам овај део подешавања није познат, ево како он изгледа, проучите га и биће вам сигурно од користи:

2. Промените величину простора за писање садржаја

Подразумевано величина простора у којем пишете садржај поста је 10 линија. Признаћете ово је доста мали простор да бисте радили нормално. Наравно постоји опција да промените ту величину колико желите, 20 линија рецимо да је ок. Промените ову величину уколико већ нисте. Ово ће бити веома корисно за блогове који имају више аутора. На слици коју видите простор је 10 линија. Можете променити на 20 и осетити лепоту конфора и простора који добијете.

3. Оптимизујте опције форматирања

Вордпрес вам даје две опције у Writting settings делу, а оне су:

  • Прикажи смајлије као :- ) и :- P или као графички елемент
  • Вордпрес би требало да аутомтски исправи XHTML који није валидан

Ова опција би требало да буде доста јасна и можете изабрати да ли ће анимација смајлија бити укључена или не у зависности од вашег избора.

Што се тиче друге опције најбоље би било да буде укључена јер ћете на тај начин избећи грешке у HTML коду. Пустите WP да контролипе ваш код, он је систем који се заснива на овом коду па је корисно да код који ви унесете буде валидан. Ова опција је нарочито важна за блогере који нису технички оријентисани.

4. Промените назив подразумеване категорије за постове

Подразумевана категорија у Вордпресу је ‘uncategorized.’ Име ове категорије можете променити у “Остало” или “Разно” како би изгледало јасније. Такође можете категорији дати неко име које је добро за SEO. Сем овога можете као дефаулт категорију изабрати неку другу, али ако се држите ‘uncategorized’ категорије онда јој дајте неко погодније име.

5. Remote Publishing

Ако користите неки екстерни едитор за писање постова на блогу као што је на пример Windows Live Writer онда морате омогућити XML-RPC опцију за remote publishing (даљинско објављивање). Уколико искључиво пишете из админ дела свог Вордпреса онда ова опција може бити искључена. За више информација о сигурносним детаљима и ремоте publishing-у можете прочитати овај пост.

Можете такође користити  опцију post via e-mail уколико желите да постове смог блогу достављате са свог мејла. Ова опција може бити корисна када путујете и желите да прескочите логовање на админ део.

6. Ажурирајте Update сервисе

У  Writing settings делу можете приметити да Вордпрес обавештава неке update сервисе,  као што је Ping-O-Matic, сваки пут када урадите “publish” на посту при креирању или update-у. Можете у ову листу додати још оваквих сервиса како би ваш блог био примећен. Постоји фина листа коју је урадио Владимир Преловац која би могла да вам буде од помоћи. Са друге стране није ни превише пинговања добро, па можете користити плагин MaxBlogPress Ping Optimizer који ће то регулисати за вас.

7. Вордпрес reading settings

WordPress dashboard>Settings>Reading. У овом делу dashboard-a ћете пронаћи подешавања везана за читање ваших постова са фронт дела сајта. Можете изабрати колико желите постова да се прикаже на почетној страни, подразумевано је 10, али ако рецимо ваша тема не приказује excerpte већ целе постове онда овај број може да направи проблем па можете смањити. Ако желите своју тему да прилагодите тако да приказује excerpte тј. одломке уместо целих постова морате едитовати фајлове теме. Уколико се не сналазите са тим можемо вам ми помоћи да то решите.

8. Подешавање пермалинкова

Вордпрес каже: “Подразумевано Вордпрес кориси URL-ове који у себи има упитнике и доста бројева у себи, међутим Вордпрес вам нуди и могућност да користите цустом URL структуру за своје пермалинкове. Ово ће допринети естетици, професионалности, корисности, али ће и допринети да се ваш сајт боље позиционира на претраживачима.” Ово је нешто што се једноставно мора урадити. На пример http://example.com/example/?p=123 би требало избећи. Бољи URL је http://example.com/how-to-write-a-post који ће одвести на исту страну као и претходни са упитником и бројевима, али је много бољи за руковање и приступачнији претраживачима који доводе посету до вас.  Опет ако се не снађете са овим можете нас контактирати, па ћемо вам изаћи у сусрет и помоћи вам са овом ставком.

9. WordPress discussion settings

WordPress dashboard>Settings>Discussion. Постоји дост подешавања којима можете одредити како ће се на вашем сајту контролисати коментари. Следећа слика приказује како тај део за подешавања изгледа.

У овом делу dashboard-а можете контролисати pingback, trackback и да укључите или искључите могућност коментарисања на вашем блогу. Поред ових основних можете још укључити угњеждене коментаре, поделити коментаре по странама и изабрати да ли желите да се на врху стране прикажу старији или новији коментари.

Важна опција је да ли желите да коментари буду одмах видљиви или да они морају бити одобрени од стране администратора.

Онда постоји и могућност модерације коментара и blacklist-a на коју можете ставити одређене речи, e-мејл адресе, URL-ове или ИП адресе које нису пожељне. Ова опција је корисна за борбу против спамера који ће прво гађати ваш део са коментарима. Одмах да напоменемо да овај систем није баш најпродуктивнији јер морате доста сами да бринете о свему. Наша препорука је да користите један од плaгинова који ће то радити за вас. Па тако од верзије 3.0.1 Вордпрес долази са Акисметом, плагином који ће филтрирати спам од правих порука ваших посетилаца.

У овим подешавањима можете изабрати да ли желите да се уз username корисника који је написао коментар прикаже и аватар (граватар) и граватар лого. Још једна напомена је да угњеждени коментари нису подржани од стране свих тема, па ако нисте у могућности да видите овакве коментаре највероватније је о томе реч.

Поред подешавања које су горе наведене постоји још њих којима треба поклонити пажњу нарочито одмах након инсталирања Вордпреса. Требало би да наведете у којој сте временској зони, да изаберете формат приказа датума, наслов блога итд.

10. Обавезно користите Вордпрес тагове

Вордпрес codex каже да сваки пост може бити смештен под један или више тагова. Ово је јако важно из разлога што можете неколико постова ставити под исти таг и тиме их повезати у једну групу.

На жалост често се може видети та блогери дају пар тагова свом посту. Ако имате свој блог на WordPress.com онда ћете добити савет да ставите до 10-12 тагова по посту, али ако имате свој блог који хостујете код неке хостинг компаније онда је пожељно да сваком свом посту дате што је могуће више тагова. Тагови су добри за SEO сврхе. Када исте тагове користите више пута ваша SEO оцена ће бити све већа.

Вордпрес гуру Владимир Преловац има одличан пост о томе колико су тагови корисни. Можете га прочитати: Improve Search Engine Placement with Tags.

Уколико имате било које питање везано за коришћење или побољшање свог Вордпреса слободно нам се можете јавити, позивамо вас да у коментару допишете и како сте ви повољшали свој Вордпрес сајт.

Извор: www.wpwebhost.com

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи