10 савета при избору веб хостинга

Ево неколико чињеница које треба размотрити пре одлуке где држати свој сајт.
Прошли су дани када је било опционо да ли ћете имати сајт за своју фирму или не. Заправо, многе фирме данас не могу себи допустити ни пар минута недоступности сајта, јер њихови клијенти неће моћи да наруче, информишу се, остваре контакт. То значи да је потребно отворити четворе очи када бирате хостинг провајдера. Али то је најчешће теже урадити него рећи, јер данас имате ‘мама и тата’ провајдере који држе своје сервере у својој соби, до озбиљних фирми са више десетина запослених, док цена и услуга варирају од провајдера до провајдера. Како да знате да ли да потрошите 1000 дин или 10000 дин годишње на веб хостинг? Наводимо вам неколико савета које смо пронашли, од власника фирми и експерата у овој области, како бисте се лакше одлучили:

Подршка

Запитајте се какав вид подршке вам је неопходан, каже Angela Nielsen, председник и креативни директор агенције One Lily, веб дизајн и хостинг компаније из Barstowe-а. Најгоре што може да се деси је да сајт престане са радом или да мејлови не раде, каже Ниелсенова. Нико не може да гарантује да се неће десити застој, али када се то и деси, врло је битно имати подршку која ће то одмах решити. То значи да пронађете хостинг провајдере са веома стручном и доступном подршком, која говори ваш језик и може да вам реши проблем одмах.

Паркинг

Сазнајте да ли можете лако да паркирате остале домене ваше фирме. Ово је јако битно, каже Beatrice Johnston, директорка Brand Excitement-а, брендинг агенције из Њујорка. Многе агенције купују .com, .net, .org домене свог бренда, као и погрешно написане домене, домене са именом производа. Врло је битно да бренд менаџмент тим постави све те домене у свој контролни панел, како не би изгубили ни једног посетиоца.

Бекап

Веома је битно да ваш веб хостинг провајдер врши одговарајући бекап. Може се десити да грешком обришете свој комплетан сајт. Тада можете позвати свог хостинг провајдера и питати га да врати ваш сајт из бекапа. Хостинг провајдер ће вам понудити могуће опције, од ког датума желите бекап, да ли желите комплетан бекап или само неке делове вашег сајта. У сваком случају ће вратити ваш сајт у претходно стање, као да се ништа није десило. Сазнајте које су процедуре вашег хостинг провајдера у случају катастрофе, а било би пожељно и да се бекапују већ направљени бекапи, на географски удаљену локацију.

Доступност

Задње што желите да ваши посетиоци виде приликом приступа вашем сајту је бела страница, неопходно је да закупите хостинг код провајдера који има добру uptime репутацију и редудантност. Ваш сајт не може бити видљив ако ваш хостинг провајдер има честе прекиде у раду сервера, Nielsen-ова наводи. Пронађите хостинг провајдера са 99% доступношћу, како би били сигурни да ће ваш сајт бити видљив.

Флексибилност

Код неких хостинг провајдера, доста је тешко унети одређене промене на ваш налог. Ако је тако, избегните их. Ваш хостинг провајдер вам мора дати пун приступ вашем налогу како бисте могли да додате мејл адресе, направите промене у конфигурацији вашег окружења и слично. Најбитније је имати несметан приступ мејлу, у случају да ваш Outlook не функционише, или нисте при свом рачунару, битно је имати онлајн решење за приступ мејлу, како бисте могли у сваком тренутку да проверите ваш мејл. Већина провајдера пружа ову услугу, али чувајте се оних који не пружају.

Блогабилност

Данас је врло битно имати свој блог, поготову ако сте фирма или велика компанија, са додацима за ширење по друштвеним мрежама. Можда вам у почетку није потребно, али касније ћете сигурно блоговати, уверите се да ваш хостинг провајдер испуњава минималне техничке услова за несметан рад Вордпреса, водеће блогинг платформе. Данас већина фирми користи Вордпрес и за главни сајт, не само за блог, али и даље постоје хостинг провајдери који не подржавају Вордпрес.

Делити или не делити

Један од начина да уштедите новац при хостовању вашег сајта је да га поставите на ткзв. ‘дељени хостинг’. То значи да ваш сајт дели ресурсе сервера са десетинама, ако не и стотинама других сајтова, што вам омогућава да за годину дана хостовања издвојите јако малу суму новца. Проблем настаје када један од тих сајтова хостованих на истом серверу има проблем, што се може одразити на све сајтове хостоване на том серверу, каже Roland Reinhart, власник Reinhart Marketing групе из Њу Џерсија. Имати сајт са јако брзим одзивом је јако битно, како ваши посетиоци не би постали нестрпљиви и отишли са вашег сајта, као и да Google не би пенализовао ваш сајт из резулатата претраге због спорог отварања странице. Ако вам је брзина одзива сајта битно, размислите о виртуелизацији и закупу VPS сервера, што је мало компликованије за одржавање и са већом ценом од дељеног хостинга, али добијате много квалитетнији веб сервер и боље перформансе.

Додатни трошкови

Чак и ако вам одговара цена коју вам је исказао ваш хостинг провајдер, морате знати шта плаћате. Хостинг провајдери често ‘хватају’ кориснике на ниску почетну цену, како би им касније наплаћивали сваку додатну услугу. Платите, активира вам се пакет, поставите ваш сајт, и хоћете да отворите е-мејл адресу, а ваш провајдер вам изда предрачун. Затим хоћете да додате још једну SQL базу, опет предрачун. Хоћете блог, опет предрачун.

Скалабилност

Иако је ваша фирма на почетку мала и у развоју, размотрите да ће ваш посао и ваш сајт временом порасти, па вам је потребан хостинг провајдер који ће моћи да вас прати у вашем расту. То значи да морате да проверите са својим хостингом провајдером како подржавају peak-ове/spike-ове у посети. Scott Gerber из Савета младих предузентника Америке је имао проблем са падом сајта када је NY Times објавио причу о њему и његовом бизнису. Морате бити сигурни да ваши хостери могу лако да поднесу нагле порасте у посети. Такође, уверите се да вам ваш хостинг провајдер не наплати за евентуални пораст у посети вашем сајту.

План бега

Чак и ако вам се све свидја код вашег новог хостинг провајдера, прочитајте ситна слова и разумите какве су ваше обавезе према провајдеру. Увек размотрите какве су опције миграције на другог провајдера, као и трансфера домена на другог регистрара. Провајдер који је сигуран у себе и своју услугу неће имати потребе да вам отежава овај процес.

Каква су ваша искуства са хостинг провајдерима, да ли размотрите ове тачке када купујете/мењате хостинг?

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

Tags: , , , , , ,