10 ствари које писац почетник мора знати о фриленсингу

by | Интернет зарада

фрееланце

Размишљате да постанете фриленсер (енгл. freelance) или сте се већ одлучили на тај корак? Тражите савете који би вам могли помоћи да разумете оно што вас чека ане знате где бисте тачно могли да се обратите? Па добро, то је скроз ОК и сваки је почетак тежак, нарочито када је пред вама неизвесност јер нисте неко ко жели да буде само још један шраф у машини неке маркетиншке, PR агенције или неког штампаног недељника. Ако вам можемо помоћи неким практичним, можда помало и необичним саветима, онда сте на правом месту.

Не очекујте да ћете направити велике паре

Мада, има изузетака. Недавно се десило да је 30-огодишња конобарица своју прву написану причу у животу продала великом издавачу за цифру са шест нула! Сасвим случајно вам се може посрећити и нађете клијента са буџетом и моралним компасом који ће платити разумну суму новца за ваш пажљиво срочен есеј од 3000 речи за различите употребе. Али за већину послова, фриленс исплате нису баш тако велике и често су неизвесне.

Требаће вам добрих неколико година да прихватите да је скоро немогуће живети искључиво од писања. Наравно, увек има задатака које добијете, над њима се замислите и кажете:“Да, ово би баш могло добро проћи.“ Али онда се задатак заврши, и ви се вратите на објашњавање са самим собом зашто не, зашто им не желите писати супер опширан блог пост за неку ситну лову.

То не значи да у старту требате одустати и писати за џабе свакоме ко вас замоли за то

Решење за ово може бити да једноставно проведете нешто више времена радећи на туђим текстовима, наплаћујући сатницу за послиће као што су едитовање, истраживање и провера чињеница. Клијенти, генерално, радо плаћају пристојну сатницу за ову врсту услуга док се за писање скоро увек плаћа по тексту или по броју речи.

Фрееланце-wритинг-2

Потрошићете много више времена на споредне ствари уместо на писање

Фриленсинг је, практично, као да водите вашу фирму. Сами. И да, можете у својој пижами радити из кухиње ако желите али вођење своје фирме је и даље тежак посао. Будите спремни на то да ћете провести сате и сате на фактурисање (и рефактурисање), читање и преговарање око уговора, вођење рачуна о трошковима за порезе и дажбине, као и обављање осталих кућних послова.

Такође, мораћете да научите како да читате уговоре како бисте знали шта потписујете. Обично нису толико компликовани али ипак желите да знате како да одлучите да ли клаузула за обештећење треба да постоји или не. И све ово морати имати завршено пре него седнете да радите иначе нећете моћи да се концетришете на посао. Досадни клијенти ће стално зивкати и тражити да још нешто потпишете а да нисте ни знали да такви уговори постоје. А када почнете са радом, то више није добро време за повратак преговарачком процесу.

Одбацивања ће бити честа а то никако не желите

Неуспеси су чести ових дана, такво је време, али навикнете се мало по мало. Заиста, могли бисте да прелепите све зидове у стану када би сте одштампали све оне силне мејлове у којима ће вас одбити за неки посао. То би вам у почетку могло баш тешко пасти. Када тек почињете с овим послом, није лако помирити се са свим тим одбацивањима. Требаће вам барем пар година да те неуспехе претворите у мотивацију.

Док вас све то буде ломило на самом почетку и док не ојачате до те тачке да вас то не узбуђује, прихватите један бесплатан савет: немојте се повући у себе после првог „не.“ Више пута вам се може десити да одмах након првог негативног одговора, клијент брзо прихвати другу идеју. Битно је само одреаговати брзо и смислити алтернативну понуду. Много боље него да се разочарате и паднете у депресију.

Убеђујте клијента чак и када знате да ће одговор бити негативан. Има уредника и клијената који вас могу изненадили прихватајући делове неког текста чак и онда када сте сигурни да вам то неће проћи. Можда их ипак само нисте довољно добро упознали. Или су тај дан били баш добро расположени због нечег другог а то се, ето, добро одразило и на ваш посао.

Ако вам се икада деси да та одбацивања престану, онда сте постали најбољи фриленс писац икада.

Фрееланце-wритинг-3

Навикли сте се на одбацивања? Одлично, сада научите да се борите са критикама!

Свако ко је икада писао нешто на интернету, зна да је критике немогуће заобићи. Било да пишете о локалној заједници, бандама малолетника или о својој породици, увек ће бити људи на мрежама који су пуни мржње и неког потиснутог беса који избије из њих док скролују кроз ваш текст.

Сви ти гласови који вас обузимају у глави док се спремате да стиснете дугме за објављивање, шта ће људи рећи, шта ће написати у коментарима. Да ли ће вас неко звати и рећи вам да не ваља, писати вам мејл, постовати на Фејсбуку и рећи да вам недостаје талента. Будите начисто са тим још пре него напишете иједну реч у тексту који спремате. И немојте размишљати о томе док пишете. А ни када објавите пост. Што пре се навикнете на то, тим боље.

Тежи део критиковања представља не то што огуглате на те критике, већ то што су са њима помешани и неки конструктивни ставови које је тешко издвојити из толиког шума. Што се пре извештите у томе, то боље за вас.

Фолирајте се док не успете

Нема места за скромност у фриленсингу. Морате бити способни да се прилагодите, веровали у то или не у одређеном тренутку. Као непоправљивим перфекционистима, какви морате бити за овај посао, требаће вам неко време да разбијете тај вечити ирационални страх да ће неко негде мислити да нисте овоме дорасли. Истина је да самопоуздање долази са искуством. Одрадите неке публикације за које мислите да им нисте дорасли, ухватите се неке приче која изгледа као превелик залогај, тражите више пара од послодавца када мислите да сте га заслужили, наставите да стремите ка висинама све док не поверујете да сте досегли оно што заслужујете.

Мултитаскинг

Одмарајте се

Када радите из кухиње, лако је да једном руком једете а другом куцкате. Рад се може продужити до у ноћ или на викенде све док не почнете да примећујете да је недеља онај давеж од дана када не можете ни у омиљеном кафићу да радите од гомиле срећних људи који имају слободан дан.

Ово није добро. Једна од главних предности фриленсинга је флексибилан распоред и требали бисте да искористите ту предност. Увек ћете имати осећај кривице када одете у супермаркет у 2 после подне или на јутарње трчање уторком. Стално ћете чути тај неки глас у својој глави који вам каже да треба да радите сваки секунд сваког дана. Ипак, имајте на уму да сте много продуктивнији када правите паузе јер вам мозак боље и брже ради, или када одете на час јоге или ручак без лаптопа.

Нађите ментора

Ово би могло бити веома важно – пронађите ментора. Под ментором, може се сматрати неко ко је из ваше бранше и ваш успех доживљава као продужетак свог и чини све што је у његовој моћи да вас гура напред. Неко ко је увек иза вас у свакој ситуацији и увек је вољан да направи паузу у свом послу да би вама помогао. Ова особа је истовремено и ваш лифецоацх, неко ко вас бодри, ко исправља ваше грешке, колега и пријатељ.

Шта онда када пронађете овако невероватне људе, питате се? Па, може бити мало незгодно али морате да их питате. Пронађите идеалну особу да буде ваш ментор а затим јој пошаљите е-мејл са позивом да га частите кафом у паузи посла. Када ова особа прихвати позив или чак пристане на менторство, зграбите ту прилику свом снагом. Покажите ментору да сте уложили пуно у себе и они ће инвестирати у вас, такође.

Фрееланце-Wритинг

Немојте све послове трпати у исти кош

Клијенти умеју да нестану у једном тренутку, тако да је савет да се не везујете ни за кога посебно. Буџети се топе, реорганизација многе затвара, приче избледе, уредници који су вас волели одлазе. Ако је нешто сигурно у фриленсингу, онда је то да ништа не траје вечно. Све има свој крај.

Само једног дана дођете у ситуацију да уговор који истиче и за који сте веровали да ће бити продужен, не буде због смањења буџета.

Иако можете бити разочарани што сте изгубили клијента и екипу коју сте волели, увек имате друге који вам остају да са њима попуните рупу у буџету. Увек тражите нове клијенте јер се ни за ове не зна када би могли да нестану.

Вероватно нећете од овога живети вечно и то је у реду

Потребна је права мешавина радне етике и лудила да бисте се бавили фриленс пословима. Није тај животни стил за свакога. Ако осетите да сте под стресом све време или пожелите да поред себе имате неке колеге, можда је време да пошаљете свој CV на неке адресе. Ако проведете неколико година као фриленсер, стећи ћете нека искуства која не бисте мењали ни за шта на свету. Волеће ту флексибилност рада са било ког места, могућност да седнете на авион и одете да посетите родбину или пријатеље ма где били. Фриленсинг и ви сте створени једно за друго, морате тако размишљати од самог почетка. Али чак ни тада немојте са сигурношћу тврдити да ће то трајати вечно. Ма питање је шта ће уопште бити за 5 година а не за вечност.

Фрееланце-wритинг-4

А сада, седите за свој кухињски сто у пиџами, попијте кафу, пошаљите емаил, попуните неке уплатнице. Откуцајте још коју реч и онда идите до продавнице пре него остатак града заврши са послом и направи се гужва. Јер зато и желите да будете фриленсер. Због слободе.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи