10 PHP савета за почетнике

by | Израда сајта

8111бе0фбе7афб3469402ца13бд67фб919аеефе1PHP је језик који се налази иза многих веома успешних и моћних веб апликација, укључујући незаобилазни Facebook и незаустављиви Вордпрес.

Учење новог програмског језика може бити поприлично обесхрабрујуће за већину људи који се упусте у ту авантуру, па смо за вас питали неколико PHP експерата за савет новајлијама у PHP свету (надамо се да ће у наредним недељама бити представљено и неколико савета за кориснике средњег нивоа, као и за оне који су напредни).

Ако сте нови PHP девелопер или искусни “играч”, молимо вас да оставите коментар на дну чланка како би људи који желе да науче овај језик сазнали на који начин сте ви почели и шта је то што је учење PHP-а учинило лакшим.

1. Elizabeth Naramore: Почните са OOP

Елизабетх-Нараморе1Naramore је запослена у SourceForge-у и оснивач сајта PHPWomen.org. Потпуне почетнике она саветује да добију добру основу у концепту објектно оријентисаног програмирања  (OOP), пре него што крену са PHP-ом.

“Ако долазите из индустрије која није техничка, потрошите мало времена да научите принципе развоја софтвера. Обратите пажњу на ствари као што су OOP, развој вођен тестирањем, контрола верзија, debugging, дизајн, патерни итд.”

“Ако сте поклушали да решите проблем, али вам не успева немојте се плашити да питате. PHP заједница генерално је веома пријатељска и жели да помогне, а у оквиру ње постоји безброј ресурса за почетнике који могу бити од помоћи. Укључите себе у заједницу, без обзира да ли је то локална група корисника, заједница неког open source пројекта или IRC канал на којем можете chat-овати са другим PHP девелоперима.”

2. Keith Casey: Гуглајте

Д.-Кеитх-Цасеy-ЈрCasey је оснивач продавнице софтвера и ради доста ствари ван кругова конференција и конгреса.

Његов савет се базира на налажењу места у PHP заједници и праћења добро познате изреке: “Изгуглај пре него што питаш.”

“Повежите се одмах са неком групом корисника PHP-а. Такве групе постоје широм целог света где се паметни људи окупљају и размењују мишљења и идеје, истражите их и помозите једни другима.”

“Упамтите да увек пробате Google претрагу пре него што питате. Нико не воли лењост.”

3. Eamon Leonard: Прикључите се open source пројектима

Еамон-ЛеонардLeonard води софтверску компанију “Echolibre” у Ирској и један је од оснивача CloudSplit-а, сервиса који у реалном времену анализира cloud рачунарство. Као и многи од његових колега, он препоручује да се укључите у open source пројекат, чак и као почетник.

“Укључите се у неки open source пројекат чим схватите основе… На овај начин добијате приступ source коду и прилику да учите од ветерана у индустрији.”

“Проналажење и документовање багова (енгл. bug) који се могу репродуковати је задатак који изискује време, такву помоћ цени сваки теам open source пројекта … Када говоримо о запошљавању девелопера који ће радити са нама, ми много више ценимо нечији потенцијални допринос нашој компанији уколико је тај кандидат радио на неком OSS пројекту.”

4. Lorna Jane Mitchell: Just Do It

Лорна-Митцхелл“Lornajane,” као Mitchell је много познатија онлине и она је PHP консултант, девелопер, пише и држи презентације о овом програмском језику.

Она у својим презентацијама даје савет који се честом може чути у круговима хакера: Just Do It.

“Ускочите у целу причу! PHP је приступачан језик и врло брзо се у његовим оквирима може напредовати. Најбољи начин да сазнате да ли се нешто може урадити је да пробате то да урадите.”

“Било ко може да програмира у PHP-у. Проблем је што постоји доста лошег PHP кода широм света. Али лош PHP који ради је користан чак и ако није баш толико леп. Лично сматрам да ако можете свој проблем да решите кроз PHP онда се баците на то и решите свој проблем, чак и ако то није савршен начин.”

5. Chris Cornutt: Избегните презасићење

Цхрис-ЦорнуттCornutt води PHPDeveloper.org и Joind.in, а PHP користи од 1998. године. У својим саветима за PHP почетнике он упозорава на замор у кодирању и губљење воље.

“Мислим да се нови девелопери засите врло брзо… Почетници воле језик и кодирају у њему користећи менталитет “битно је да ради”, али више од половине стане код ове тачке.”

“Покушајте да пронађете ментора који ће вас провести кроз ове почетне кораке. Много је другачије када имате некога са ким можете да попричате. IRC је добра опција, али особа код које можете да одете и да се њом попричате лицем у лице је много боља варијанта.”

“На срећу, почетници имају комплетан веб са великом количином PHP сајтова и примера који им могу помоћи када се нађу у незгодној ситуацији. Неки од примера су добри, неки мање добри, али ће једне од дугих научити да препознају током времена. PHP програмирање, као и све остало, је занат који се мора “испећи” — не можете улетети у сред целе приче и бити експерт преко ноћи.”

6. Abraham Williams: Пробајте Drupal

Абрахам-WиллиамсWilliams је девелопер и самопрокламовани “хакер адвокат.” Он такође саветује укључивање у неки PHP пројекат, при чему предност даје open source раду.

”Нађите квалитетан пројекат или заједницу (по могућство open source оријентисану) у којој бисте дали свој допринос. Покушајте да схватите код, људе и обичаје заједнице. Не само што ћете научити од искусних девелопера, већ ћете имати увид у квалитетан код и пријатељску заједницу својих колега. Они ће бити више него расположени да препоруче унапређења кода , па чак и да вас саветују како да будете бољи члан заједнице.”

“Препоручујем Drupal пројекат као добру полазну тачку. Сазрео је, има феноменалну заједницу, одличан раст и постоји доста пословних понуда за Drupal програмере.”

7. Demian Turner: Проучите искусне кодере

Демиан-ТурнерТурнер ради на вебу и open source пројектима од 1996. године. Води PHPKitchen.com и био је скорашњи финалиста Seedcamp-а.

Имао је гомилу одличних савета за нове PHP девелопере, савете који могу да уштеде време, допринесу бољем коду и одрже ваше интересовање за кодирање.

“Читајте код искусних девелопера; то је увек бољи и чистији начин да завршите посао. Немојте да измишљате точак; имаћете увек више него што је довољно да урадите; користите цењене библиотеке кад год можете да избегнете кодирање “од нуле”.”

“Постарајте се да ваш код може да прочита људско биће; ако не можете да га разумете за пола године, како ће се неко други снаћи?”

“Увек покушајте да поједноставите ствари; много је теже написати једноставнији код, али конзистентни refactoring че вам уштедети доста времена и смањити главобоље када дође одржавање на ред.”

“На крају, прочитајте шта имају да кажу фантастични програмери и сазнајте како су они остали тако “загрејани”за кодирање после толико година.”

8. Stuart Herbert: Научите развој тестирањем, енкапсулацију и контролу source-а

Стуарт-ХербертHerbert програмира у PHP-у од 1999. године; пише о PHP-у већ неколико година и у великој мери је допринео развоју Gentoo Linux-а.

Нове PHP девелопере саветује: “Научите развој вођен тестирањем и енкапсулацију. Када добро савладате ове концепте код ћете производити много брже, а ко год буде користио ваш код, биће вам захвалан.”

“И научите контролу source-а; то никада није опционо!”

Он такође каже да је највећа снага PHP-а “фантастична документација која је доступна бесплатно на сајту PHP.net. Код неких других језика морате куповати документацију и књиге, али не и код PHP-а.”

9. Maggie Nelson: Прочитајте о смештању података (Data Storage)

Маггие-НелсонNelson је PHP девелопер тренутно запослена у Flickr-у. Она саветује новајлије да уче о смештању података рано у својим каријерама.

“У највећем броју случајева користићете PHP за веб апликације. Убедљиве веб апликације бивају оне које користе податке на неуобичајен начин или на начин који решава свакодневне проблеме. Ако тек почињете са PHP-ом и ово је ваш први програмски језик, проучите на почетку смештање података и такође научите помало SQL успут. PHP је познат по томе што је веома добар у комбинацији са базама. Проучите MySQL, друге релационе базе и упустите се у пар NoSQL решења за смештање података.

“Напишите цео код “од нуле” бар за једну своју апликацију. PHP свет нуди доста одличних framework-а који могу са лакоћом да абстрахују приступање подацима, али увек будите сигурни да знате како се манипулише подацима иза кулиса!”

10. Michael Maclean: Учите о безбедности

Мицхаел-МацлеанМацлеан је PHP и Python девелопер настањен у Outer Hebrides-у у Шкотској.

Он каже: “PHP је дост лак језик за коришћење, зато га и користи толико људи, али мислим да је важно погледати шта раде људи који га користе неко време. Уместо што пишете све од нуле погледајте пар framework-а који ће вам вероватно дати мало ветра у леђа при старту.”

“Следеће што треба урадити је научити о сигурности. PHP је добио мало лошију репутацију због тога у прошлости, што је ефекат његове лаке употребе. Постоји доста извора онлајн, као и у штампаном облику о томе како избећи безбедносне проблеме. Неке препоруке су књиге које су написали аутори  Chris Shiflett и Ilia Alshanetsky.”

Који су ваши савети?

Одвојите мало времена и у коментарима напишите неке своје савете за новајлије у PHP језику. Волели бисмо да чујемо ваше мишљење.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи