Chevereto galerija, instalacija preko Softaculousa iz cPanela

Chevereto Free je besplatno rešenje za skladištenje fotografija na vašem hostingu. Ova aplikacija dolazi uz svaki Adriahost paket i lako se instalira. Lako možete podesiti da fotografije koje postavljate budu javno dostupne ili deo vaše privatne kolekcije.

Chevereto Free ima sledeće mogućnosti:

 • Admin panel
 • Basic API
 • Kodove za ugradnju i share opcije
 • File manager
 • Flood protection
 • Promenu veličine slika
 • Upload više slika istovremeno
 • Višejezičnost
 • Privatni mod (zaštita lozinkom)
 • Podrška za servise za skraćivanje URL-a
 • Teme
 • Vodeni žig

Dolazi uz svaki cPanel iz Adriahost ponude i lako se instalira

Svi korisnici Adriahost hosting uz naručene pakete deljenog hostinga dobijaju i cPanel uz koji dolazi i odlična Softaculous aplikacija. Ova aplikacija omogućava instalaciju preko 350 skripti za sajtove, forume, portale, blogove i druge aplikacije. Između ostalog, Softaculous može instalirati i Chevereto aplikaciju.

Dovoljno je da se ulogujete na cPanel i potražite Softaculous. U sklopu ove aplikacije pronađite Chevereto i pokrenite instalaciju klikom na dugme Install.

Potrebno je označiti domen na kojem treba instalirati aplikaciju, kao i lokaciju. Ukoliko nemate posebnu potrebu da galerija bude instalirana u određenom folderu domena (npr. domen.rs/ovde), polje In Directory ostavite praznim, odnosno obrišite podrazumevani unos.

Odmah nakon instalacije dobićete pristupne linkove za administraciju koji se grade po modelu „https://vas-domen.rs/login„.

Podešavanjima pristupate iz Admin izbornika:

U sklopu same aplikacije postoji dosta korisnih podešavanja koje se tiču mogućnosti, ali lako možete uređivati i profile korisnika:

Lako se koristi

Jednom kada instalirate ovu aplikaciju i podesite odgovarajuće mogućnosti lako je možete koristiti. Dovoljno je da kliknete na opciju Upload i sa svog računara odaberete fotografije koje želite da otpremite na server.

Prilično olakšavajuća okolnost je mogućnost dodavanja više slika odjednom što dodatno štedi vreme.

Ne zaboravite da podesite opciju privatnosti u zavisnosti od toga da li želite da vaša slike budu javno izložene ili dostupne samo korisnicima vašeg sajta. Opcije privatnosti podešavate u Dashboard – Settings – Website privacy mode:

Galerija za fotografe, web-dizajnere i every-day korisnike

U ranijem tekstu Lychee galerija za čuvanje i prezentaciju vaših fotografija, opisali smo Lychee galeriju. Razlika između ove dve galerije je što Chevereto može biti koristan kako svakodnevnim korisnicima tako i korisnicima kojima je neophodno da imaju malo više podešavanja, mogućnosti i dodatne načine da organizuju svoje fotografije.

Upravo zbog toga, Chevereto lako može biti pravi odabir i za korisnike koji se profesionalno bave fotografijom ili dizajnom generalno.

Da biste koristili sve prednosti Chevereto galerije potrebno je da imate hosting prostor za vašu galeriju i domen, odnosno adresu koja će omogućiti da vaša galerija postoji na internetu. Što se toga tiče, i hosting i domen možete registrovati u Adriahostu, dok na sledećim stranicama možete videti više detalja o svemu tome:

Imajte u vidu da u Adriahostu dobijate i besplatan SSL uz naručeni hosting paket. Na taj način možete dodatno zaštititi svoje podatke i fotografije koje biste postavljali na hosting prostor. Više o tome pročitajte ovde: Besplatan SSL.

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Tags: , , ,

No comments yet.

Submit Comment