Lychee galerija za čuvanje i prezentaciju vaših fotografija

Lychee je platforma za skladištenje i menadžment fotografija, njihovu prezentaciju i deljenje. Možete je iskoristiti za otpremanje omiljenih fotografija koje želite deliti javno, sa prijateljima ili sačuvati samo za svoje potrebe. U pitanju je veoma jednostavna aplikacija bez suvišnih ili komplikovanih opcija.

Dodatno, Lychee je besplatna aplikacija koju možete koristiti na svom serveru ili hosting paketu koji možete zakupiti kod nas. Razvijena je pod MIT licencom.

Kada se kaže da nema komplikovanih opcija, bukvalno se tako i misli, jer omogućava samo otpremanje/import slika, kreiranje novih albuma, ogranizaciju po albumima, deljenje na internetu i pregled.

Jedan od važnih ciljeva programera koji su razvili ovu aplikaciju je da pored sigurne, self-hosted aplikacije, korisnici dobiju i dopadljiv dizajn.

Instalira se iz cPanela za samo nekoliko minuta

Kao i ostale aplikacije iz naše serije tekstova o Softaculous instaleru, i Lychee možete instalirati veoma brzo i jednostavno. Otvorite cPanel koji ste dobili uz Adriahost hosting paket i potražite apliaciju Softaculous. U Softaculousu pronađite Lychee i kliknite na dugme za instalaciju.

Biće potrebno da unesete par podataka kao što su username i password koji će vam biti potrebni za administraciju vaše aplikacije.

Nemojte zaboraviti da odmah na početku odaberete domen gde će galerija biti instalirana (bitno ukoliko imate više domena u vašem cPanelu), kao i da u polju In Directory upišete ime foldera gde će galerija biti instalirana.

Ukoliko u polje In Directory upišete ime foldera „galerija„, vaša aplikacija će raditi na adresi ime-sajta.rs/galerija. Zato, ukoliko želite da galerija radi u korenu domena ime-sajta.rs, polje In Directory ostavite praznim (obrišite podrazumevani unos).

Odmah nakon instalacije dobićete linkove za pristup sajtu i administrativnom delu. Link za pristup administrativnom delu gradi se po modelu ime-sajta.rs/index.php.

Mogućnost uvoza fotografija iz nekoliko izvora

Ukoliko se vaše fotografije već nalaze u nekom drugom skladištu kao što je Dropbox ili vaš lični server, lako možete ogranizovati uvoz. Postoji i opcija uz pomoć koje možete uvesti sliku koja se nalazi na nekom spoljnom linku, dovoljno je da pronađete fotografiju koja vam se dopada i kopirate link u Lychee opciju za importovanja sa linka. Pored ovih načina, podrazumevano i bez posebnih podešavanja možete otpremati fotografije sa vašeg računara.

Za import slika koje imate na Dropbox servisu biće vam potreban Dropbox API Key koji možete generisati ovde: Generiši API Key. Za uvoz slika sa drugog servera biće potrebno da u polje ove opcije upišete ispravnu putanju do slika koje je potrebno importovati.

Zašto Lychee?

Najveća prednost Lychee aplikacije je što od trenutka kada zakupite svoj hosting, dobijate i mogućnost da instalirate ovu aplikaciju. S obzirom da je u pitanju vaš hosting paket i vaš sajt, nećete viđati reklame koje postoje na file-hosting servisima. Takođe, ne zavisite od promena koje mogu biti preduzimate kod sličnih servisa i na šta vi nemate uticaja. Instalacija je jednostavna ukoliko koristite Adriahost cPanel, dok vam mi možemo dodatno pomoći oko ovog postupka u slučaju da se ne snađete odmah.

Sve što vam je potrebno da pokrenete svoju sajt-galeriju jeste hosting paket i domen za vaš novi sajt. Ukoliko vam tokom procesa naručivanja zatreba dodatna pomoć, ne oklevajte da nas kontaktirate preko naše kontakt forme.

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Tags: , ,

One Response

Trackbacks/Pingbacks

  1. Chevereto galerija, instalacija preko Softaculousa iz cPanela - 28 априла, 2017

    […] ranijem tekstu Lychee galerija za čuvanje i prezentaciju vaših fotografija, opisali smo Lychee galeriju. Razlika između ove dve galerije je što Chevereto može biti […]

Submit Comment