Dedicated Server – zašto je namenski server najbolji izbor za vaše poslovanje

od strane | Serveri i VPS

Dedicated server je zaseban serverski kompjuter koja će kompletan vaš sajt, email ili web aplikaciju izdvojiti u potpuno nezavisno okruženje. Zakupom dedicated servera dobijate na raspolaganje sve njegove resurse, posebnu IP adresu, CPU, RAM, diskove i potpunu slobodu da sa njim radite šta želite.

Uz server dolaze i obaveze. Sigurnost i monitoring, SPAM, blacklisting i posebna mrežna podešavanja, zahtevaju održavanje i za to će vam trebati admin. Ukoliko niste u mogućnosti da angažujete admina, uz zakup servera kod svake hosting kompanije dobijate i ponudu za održavanje koja se obično plaća na mesečnom nivou, pored toga tu je i usluga security hardening (ojačavanje sigurnosti) koja se plaća jednokratno. Vezano za to, bolje hosting kompanije će vam ponuditi i setup servera po one-time ceni. Konkretno, recimo mi nudimo setup servera  besplatno kada kod nas neko zakupi server.

Kada vam treba Dedicated server?

Imajte u vidu da nije neophodno da imate zaseban server ukoliko ste startup projekat, manja firma koja tek istražuje tržište ili ste počeli da pišete svoj lični blog. Međutim, ukoliko vaš posao i finansije zavise od toga da li ćete na vreme primiti i poslati mejl nezavisno od drugih korisnika, kao i da li će svih 500.000 pratilaca moći da pročita tekst koji je objavljen u novinama, e onda vi imate potrebu za dedicated serverom.

Takođe, ukoliko želite da imate mogućnosti koje nisu dostupne na deljenom hostingu, kao što je root, ssh i sftp pristup, restart servera i reinstalacija sistema, posebni skripting i izmene u samoj nameni i radu servera, naprednu sigurnost, dodatne diskove – HDD i SSD, potrebno je da zakupite dedicated server.

Evo nekoliko scenarija kada nam se klijenti odlučuju na kupovinu servera:

  • Planirate pojavljivanje u medijima i to će izazvati veliku posetu? Nema ničeg goreg nego kada konačno izađete na RTS-u i onda vaš sajt ne radi zbog prevelike posete. Tada vam treba server.
  • Imate firmu sa 400 zaposlenih i poslovanje vam zavisi od mejlova, tada vam treba zasebni server. Znamo mnogo tužnih priča kada poslovanje stane na 3 dana zbog blacklistovanja email adresa na shared serveru.
  • Vi ste marketing ili dizajn agencija koja radi sajtove za svoje klijente? Kada su sajtovi vaših klijenata na vašem serveru onda je njihovo poslovanje sigurnije i lakše im možete pružiti podršku.
  • Trebaju vam IPV6 adrese, treba vam otvoren port na posebnoj adresi ili želite da konektujete svoju mikrotalasnu sa websajtom 🙂 – e onda vam treba server.
  • Ukoliko se bavite nekom zapaljivom temom koja može izazvati kontra napad, recimo politički sadržaj u vreme izbora…

Dedicated server u odnosu na VPS i deljeni hosting

Uzmimo da ste pokrenuli firmu čiji ste sajt, za početak, svoj sajt postavili na shared hosting. To znači da jedan server, IP adresu i resurse deli veći broj korisnika. Ovo je uobičajno i većina firmi u Srbiji koristi deljeni hosting. Međutim, kako vaša firma raste i razvija se, svaki mejl i svaki minut dostupnosti sajta vredi više. Onog trenutka kada pretrpite prvi gubitak zbog bitnog mejla koji je zakasnio, počinjete da shvatate da deljeni hosting više nije rešenje za vas i da vam treba ozbiljnije rešenje.

VPS može biti dobro rešenje za neke korisnike. Tu je jedan fizički server podeljen je u virtualne celine gde jedan korisnik ne zavisi od drugog. Ovde ste odvojeni od drugih korisnika i po pitanju resursa i po pitanju bilo kakve zloupotrebe. Međutim, i VPS ima svoje nedostatke koji se ogledaju u ograničenom prostoru na disku i ograničenim hardverskim resursima.

Dedicated server je najozbiljnije rešenje koje istovremeno daje najviše fleksibilnosti. Kompletna serverska mašina pripada u potpunosti vama i svi resursi se mogu lako nadograditi. Jedino vaši sajtovi mogu izazvati hardversko opterećenje, jedino vaši mejlovi mogu izazvati blacklist vaše IP adrese (ukoliko šaljete SPAM) i slično. Drugim rečima ključ sigurnosti vašeg poslovanja je u vašim rukama. Ukoliko je i najači server mali za vas, mi možemo više servera povezati u grupe i koristiti snagu više mašina. Na taj način recimo funkcionišu veliki sajtovi – recimo Facebook ili Google.

Najbitnije opcije Dedicated Servera

Resursi samo za vasServerski resursi

Svi hardverski resursi koji dolaze uz server pripadaju samo vama. S obzirom da se na vašem serveru ne nalaze tuđi sajtovi, niko ne može ugroziti vaš rad. Najveći server iz naše ponude ima 4 CPU jezgra, 32 GB RAM-a, 400GB SSD prostora (+dodatni diskovi na zahtev) i 10 TB mesečnog protoka.

IP adresa Server SrbijaVaša Dedicated IP adresa 

Uz svoj server dobijate i  samo vašu IP adresu na raspolaganje. U svakom trenutku možete dodati nove i dodatne IP adrese.  Kod nas možete dodati i 65.000 IPv6 adresa – besplatno. Ovo je izuzetno bitno kod RBL i blacklistinga IP adrese koje može nastati na deljenom hostingu, ali i zbog svih posebnih podešavanja koja po pitanju IP adrese nisu omogućena na deljenom hostingu.

RDNS Srbija lakoReverse DNS za sajt i e-mail

RDNS je u potpunosti dostupan pa kompletna podešavanja možete imati na raspolaganju kako bi vaš sajt i vaši mejlovi imali ispravan resolve. Ova opcija dostupna je za lako podešavanje i iz vašeg klijentskog naloga. Reverse DNS omogućava da vaš domen bude povezan sa vašom IP adresom i time omogući validan potpis.

Server Srbija 1 gbps link1GB/s link za saobraćaj na serveru

Dobijate 1 GB/s link koji omogućava da vaš odlazni i dolazni saobraćaj funkcioniše velikom brzinom. Konkretno, ovo znači da je vaš server povezan na internet putem linka koji omogućava protok po brzini od 1 GB/s. Video streaming, mnogo istovremenih preuzimanja fajlova sa vašeg sajta, deljenje slika, čitanje dokumenata, slušanje muzike sa vašeg sajta, ovaj link vam to omogućava.

Server SecurityNapredna sigurnost i custom modifikacije

Na dedicated serveru možete konfigurisati sigurnost po vašoj želji. Na deljenom hostingu ovo nije moguće jer je podešen tako da može da bude korišćen od većeg broja korisnika, pa bi prilagođavanje uslovima jednog korisnika dovelo do toga da drugi korisnik ne može da koristi svoj deo servera. Velika prednost dedicated servera je što možete koristiti custom script za sigurnost koji na shared hostingu nije dozvoljen.

Dedicated Server SrbijaServer Uptime zavisi samo od vaših planova 

Sami birate kada ćete restarovati svoj server i koliko će on dugo raditi bez prekida. Na deljenom hostingu može postati neophodno da se server restartuje usled održavanja ili eventualnog problema. Na svom dedicated serveru, sami birate zbog čega ćete restartovati server ili za restart možete odabrati vreme koje vam odgovara.

Dedicated Server Srbija AdriahostOdabir lokacije servera u određenom delu sveta

Možete odabrati lokaciju servera u određenom delu sveta. Radite sa klijentima iz istočne Azije? Nema problema. Svi vaši klijenti nalaze se na Američkom kontinentu? Nema problema, aktiviraćemo vam server u San Francisko datacentru. U našoj ponudi možete birati između Evrope, Azije i Amerike.

Dedicated Server Srbija AdriahostDovoljno prostora za sve vaše bekape – SSD i HDD diskovi

Gotove konfiguracije iz naše ponude idu do 12 TB (4x1TB + 4x2TB dodatnog prostora), dok u svakom trenutku i tokom rada možete naručiti dodatne diskove i proširiti prostor. Ovo je poprilično bitno za skadištenje velikih količina podataka ili recimo za čest backup podataka. Naprimer, ukoliko imate aktivan sajt koji se često menja (unosite 200 proizvoda dnevno), nije isto kada vraćate sajt iz stanja od pre 10 dana (i izgubite 2000 unetih proizvoda) u odnosu na vraćanje iz bekapa od pre 3 sata.

Dedicated Server Srbija AdriahostRoot pristup za vaše programere i administratore

Da biste da upravljate svim navedenim opcijama, dobijate kompletan Root pristup svom serveru što uključuje i SSH konekciju. Ovo znači da vaši programeri i administratori mogu u potpunosti upravljati svim konfiguracijama na mašini.

Početni setup servera

Početni setup ili podešavanje servera podrazumeva: postavljanje servera, instalaciju operativnog sistema, instalaciju cPanela, kao i podešavanje Apache-a , mail servera, MySQL-a, bekapa i DNS-a. Mi ovu uslugu pružamo besplatno.

Naručivanje servera onlineFleksibilnost konfiguracije

Klikom na dugme Poruči, na našoj stranici sa ponudom servera možete naručiti i konfigurisati server po svojoj potrebi. Proces je jednostavan i sve bitne opcije su postavljene tako da lako možete napraviti konfiguraciju servera koja vam je potrebna. To izgleda ovako:

Konfiguracija servera pri naručivanju

Omogućeno je da odmah i sami odaberete operativni sistem, lokaciju vašeg servera, kao i dodatni RAM ili IP adrese. Takođe, možete odabrati da server bude isporučen sa dodatnim uslugama kao što su: cPanel licenca

Ovde možete pogledati konfiguracije koje imamo u ponudu ili nam se javiti ako vam je potrebno jače i specifičnije rešenje. 

 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Oznake (tagovi): dedicated server,server

0 коментара

Leave a Reply

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu