DNS kontrolni panel i kako upravljati DNS zonama na domenu

Kada registrujete domen kod nas, možemo vam aktivirati DNS kontrolni panel. Uz njega dobijate razne opcije upravljanja domenom, pored toga daćemo vam 50MB hostinga na koji možete postaviti statičku stranu, 1 email nalog, forwardere, anti-spam zaštitu. U ovom uputstvu predstavićemo vam DNS kontrolni panel i pokazati kako da upravljate A zapisom, MX zapisom i CNAME zapisom.

Kada vam treba upravljanje DNS zonama domena?

DNS kontrolni panel služi za upravljanje DNS zonama na domenu i potreban je ukoliko želite da koristite mejlove preko spoljnih servisa kao što su: G-Suite, Yandex Mail, GMail, Zoho Mail, Fast Mail, Rackspace ili želite da imate sajt sa svojom adresom na besplatnim plaftormama kao što su Blogger, Weebly, Wixx, BlogSpot i sličnima.

Postoje internet servisi ka kojima ne možete usmeriti domen koristeći NS parametre, već samo uz pomoć DNS zapisa kao što su A, CNAME, TXT, MX zapis.

Kao primer uzećemo da imate blog na Blogspot platformi, dok ste kod nas kupili domen (adresu za vaš sajt). Da bi vaš blog koji se nalazi na Blogspotu počeo da koristi novu adresu koju ste zakupili, potrebno je da bude usmeren ka Blogspotu uz pomoć CNAME zapisa.

Da bi domen bio usmeren, potrebno je da od Blogspota zatražite CNAME zapise u unesete ih kroz DNS kontrolni panel.

Kako dodati i menjati A record?

Kada vam je domen kod nas a želite da vam sajt bude na drugom serveru, tada menjate A record. Potrebno je da se ulogujte na vaš kontrolni panel uz pomoć podataka koje ste dobili i otvorite aplikaciju Advanced Zone Editor. Ovde možete uređivati postojeće zone ili dodavati nove. Procedura je jednostavna i potrebno je samo da od servisa koji želite da koristite dobijete tačne zapise koje treba uneti u DNS zone.

Kompletno uputstvo za dodavanje novog ili izmenu postojećeg DNS zapisa možete pročitati ovde: Dodavanje i izmena DNS zone domena (A, CNAME, TXT zapis)

Kako dodati ili izmeniti MX zapis?

Kada želite na našem hostingu da koristite drugi mail servis (Gmail, Outlook, Yandex…) onda morate promeniti MX zapis. MX zapis na vašem domenu govori svim ostalim mail serverima gde da dostave vaš mail. Ovaj zapis možete menjati kada želite da svoj sajt prikazujete sa našeg servera, dok za mail server želite da koristite drugi server. Da bi to funcionisalo ispravno, potrebno je uneti MX zapis koji će usmeravati e-mail saobraćaj na drugi server.

Otvorite kontrolni panel i kliknite na Zone Editor:

Kliknite na opciju MX Record:

I unesite zapis koji ste dobili od provajdera servera preko kojeg želite da koristite e-mailove:

Potrebno je da unesete prioritet u polje Priority. 0 – nula je prioritet najvišeg reda i označava da se mail server nalazi na lokalnom serveru, pa ukoliko se vaš MX server ne nalazi na našem serveru, postavićete drugi prioritet. U polje Destination upišete zapis koji ste dobili od provajdera servera.

Kako kreirati e-mail adresu na DNS kontrolnom panelu?

Na DNS kontrolnom panelu možete koristiti jednu e-mail adresu besplatno. Ovo je idealno jer možete imati e-mail sa imenom vaše firme. Na primer, ako ste zakupili domen mojakompanija.rs možete napraviti adresu prodaja@mojakompanija.rs.

Potrebno je samo da novu adresu kreirate po sledećem uputstvu: Kreiranje e-mail adrese na DNS kontrolnom panelu

Ovako kreiranu adresu možete koristiti kao i svaku drugu e-mail adresu, primati i slati mejlove. Možete joj pristupiti putem Webmail aplikacije preko linka koji se kreira na modelu:

ime-sajta.rs/webmail

(“ime-sajta.rs” zamenite imenom vašeg domena)

Takođe, ovu e-mail adresu možete koristiti i preko desktop email klijenta kao što je Outlook ili Thunderbird. Uz to možete koristiti opcije kao što su Autoresponderi (automatsko odgovaranje) i Forwarderi (automatsko prosleđivanje pošte). Za zaštitu od SPAM mejlova možete podesiti i Apache SpamAssissin. Sve ovo možete podesiti koristeći sledeća uputstva:

Kako postaviti sajt na DNS kontrolnom panelu?

Na našem panelu možete postaviti i svoju prezentaciju. Ovo vam je korisno ukoliko želite da unapred rezervišete domen, ali ne želite da odmah zakupite i hosting jer sajt planirate tek sledeće godine. Nema problema, potpuno besplatno možete postaviti stranicu obaveštenja koja će sve posetioce obavestiti da “dolazite uskoro!” i da vas u međuvremenu mogu kontaktirati na e-mail ili telefon koji će biti postavljen na stranici.

Za postavljanje sajta samo potražite File Manager aplikaciju:

Kliknite na public_html folder (na slici označeno brojem 1), a zatim na dugme Upload (na slici označeno brojem 2) da biste izvršili upload, odnosno, otpremanje fajlova vašeg sajta na server:

Nakon što postavite fajlove vašeg sajta u /public_html direktorijum, sajt će početi da se prikazuje na vašem domenu. Imajte u vidu da ukoliko ste vaš domen već usmerili ka nekom drugom serveru, fajlovi koje ovde postavite neće biti vidljivi. Obratite pažnju da možete postaviti samo statičke strane tj. da nemate mogućnost korišćenja SQL baze podataka. Ovo vam daje mogućnost da uz registrovan domen postavite mini sajt ili neko obaveštenje (sajt u izradi, coming soon stranica, kontakt telefon…) Ukoliko vam treba nešto više od ovoga, morate kupiti hosting.

Rešenje koje dobijate u Adriahostu omogućava da domen usmerite tačno tamo gde treba. Potrebno je samo da registrujete svoj domen i javite nam da su vam potrebni uslovi za usmerenje domena putem DNS zapisa zona. Domene iz naše ponude možete videti na stranici ponude domena, dok nas za dodatnu pomoć možete kontaktirati slanjem tiketa ili korišćenjem naše kontakt forme.

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Tags: , ,

5 Responses

 1. MSrbija June 30, 2017 at 2:08 pm #

  Sazeto i lepo objasnjeno, velika pohvala za podrsku koja je uvek brza i efikasna.

  • Ivan Blagojević June 30, 2017 at 2:17 pm #

   Hvala vama na pohvali i odličnoj saradnji. 🙂

 2. Zoran Stanić August 25, 2017 at 11:18 pm #

  Ne koristim vaš domen niti hosting u ovom trenutku, ali ozbiljno razmišljam da vas preporučim klijentima – ovakvi tekstovi su zaista najbolja preporuka, vidi se da znate šta radite, a trudite se i da klijentima pojasnite sve što bi moglo da im zatreba. Svaka čast!

 3. korisnik February 11, 2021 at 9:19 pm #

  Hvala na objasnjenju!

Submit Comment