Upravljanje DNS zonama unutar WHM panela na vašem dedicated ili VPS serveru

od strane | Serveri i VPS

PS Dedicated server dodavanje dns

U ovom uputstvu ćemo vam pokazati kako da dodate i održavate vaše DNS zone na vašem dedicated ili VPS serveru koji koristi WHM panel, kako bi se vaš sajt ispravno prikazivao na internetu. Uputstvo podrazumeva da imate instaliran DNS server, što se dobija uz zakup cPanel/WHM.

Dodavanje DNS zone na serveru

Postavljanje DNS servera ispravno, jedini je način da se vaš sajt prikazuje na internetu. Da bi vaša adresa imala ispravan resolve, potrebno je imati ili dodati DNS zone. Ovo uputstvo podrazumeva da na vašem VPS ili Dedicated serveru već imate postavljen DNS server.

Lako uz WHM/cPanel

Ovo je jednostavna i brza procedura ukoliko imate zakupljenu WHM/cPanel licencu. Dovoljno je ulogovati se na WHM i otići u sekciju DNS Funcions > Add a DNS Zone:

PS Dedicated server dodavanje dns zone

Dodavanje DNS zone radite na sledeći način:

  • U delu Domain Selection, unesite IP adresu u Ip polje
  • Unesite ime domena u polje Domain
  • Kliknite na dugme Add Zone koje se nalazi na dnu stranice da biste dodali novu zonu

VPS Dedicated server dodavanje dns zone

Na ovaj način dodali ste novu DNS zonu na vašem serveru.

Uređivanje postojeće DNS zone

Ovde je takođe potrebno da budete ulogovani na WHM. Potražite opciju Edit DNS Zone:

VPS Dedicated server dodavanje dns zone

U polje Choose a Zone to Edit unesite ime domena čije DNS zone želite da izmenite i kliknite na dugme Edit da pokrenete izmenu:

VPS i Dedicated server dodavanje zone

Imajte u vidu da je za uređivanje postojeće zone potrebno imati osnovno iskustvo po pitanju parametara koje menjate. Uređivanje se obično vrši po instrukcijama koje dobijate od programera, hosting provajdera ili određenog internet servisa koji zahteva DNS zonu kako bi radio sa vašim serverom. Instrukcije su obično po modelu “postojeći unos zameniti novim – ovo je novi unos” tako da neće biti potrebe da uređivanje radite napamet.

NS i A zapisi su vitalni za DNS domena. Nameserveri (NS) su usmereni i dodeljeni IP adresama kojima DNS server odgovara i koje će Apache Web Server relocirati za tačno određeni host koji je zahtevan. Posebnu pažnju obratite na ove zapise i nemojte ih menjati nasumično jer u slučaju greške vaš sajt može prestati sa radom.

Ukoliko koristite naše usluge deljenog hostinga, dodavanje potrebnih zona možete vršiti uz pomoć cPanela koji dolazi besplatno uz svaki zakupljeni hosting paket deljenog hostinga. Uputstvo za to možete pronaći ovde: Dodavanje i izmena DNS zone domena.

Kako dodati novu DNS zonu ili prepraviti postojeću zonu na serveru? whm

WHM/cPanel licencu lako možete zakupiti uz Adriahost servere

WHM/cPanel poseduje grafički interfejs koji omogućava jednostavno i brzo upravljanje vašim serverom bez velikog predznanja. Naravno, osnovno predzanje vam je i dalje potrebno je da biste unosili izmene ili dodavali nove opcije.  Neophodno je da znate šta tačno radite inače možete ugroziti rad vašeg servera i sajta, a time i vaše poslovanje.

Kvalitetno rešenje za VPS i Dedicated servere

Adriahost nudi kvalitetna hosting rešenja kada su u pitanju VPS i dedicated serveri. Ova rešenja mogu unaprediti vaše poslovanje po pristupačnoj ceni uz koju dobijate kvalitet usluge jednog od najboljih data-centara u Evropi.

Upravljanje dedicated ili VPS serverom zahteva i poznavanje osnova u radu sa Linux ili Windows serverskim operativnim sistemima. Kada je Adriahost ponuda ovih usluga u pitanju, dostupna su besplatna rešenja u vidu operativnih sistema koje dobijate uz svoj server, ali i licencirana rešenja kontrolnih panela kao što su WHM i cPanel.

Razlika između ovih rešenja je što za rukovanje serverom uz pomoć operativnog sistema bez WHM/cPanel-a zahteva poznavanje više od osnovnih radnji, dok za upravljanje serverom preko WHM/cPanel-a nije potrebno toliko zalaziti u funkcionisanje operativnog sistema jer postoji grafički interfejs za upravljanje.

Našu kompletnu ponudu servera i pratećih usluga možete pregledati na sledećim stranicama:

Za sva dodatna pitanja slobodno iskoristite kontakt formu koja se nalazi ispod svake naše ponude.

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

0 коментара

Leave a Reply

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu