Google избацио нови начин индексирања

Google је пре пар дана најавио да је привео крају радове на Google Caffeine-у, новом и побољшаном систему за индексирање веб страница, који сада покреће највећи светски претраживач.

гоогле-цаффеине

Google је у августу 2009 најавио да ради на новој верзији свог система за претраживање, који је примио назив ‘Caffeine’,  замишљен да направи брже , прецизније индексирање као и систем претраге уопште. Такође је замишљено да унапреди претрагу огромних садржаја .

Прошло је скоро 10 месеци, и Google је напокон објавио да је Caffeine имплементиран и ради без проблема на њиховом систему претраге.

У принципу функционише веома једноставно, ево шта о томе каже Google:

‘Наш стари систем претраге је имао неколико слојева, од којих су се неки брже update-овали од других, али главни слој претраге је ажуриран на пар недеља. Да бисмо ажурирали неки слој по старом индексирању, морали смо да претражимо цео веб, што је значило велики временски јаз од тренутка кад нађемо страницу, до момента кад је прикажемо у претрази.

Caffeine, са друге стране, претражује веб у мањим порцијама, и ажурира индекс претраге на дневном нивоу и глобално. Чим нађемо нове странице, или нове информације на постојећим страницама, можемо их одмах додати на индекс претраге. Ово конкретно значи да можете наћи свежије странице него икад до сад – без обзира кад и где су објављене.’

Смешан податак: За количину података коју Caffeine прикупи у секунди би било потребно 625000 iPod-ова, највећег капацитета. Кад бисмо те iPod-ове сложили један поред другог, направили би iPod возић од 63 километра.

Обзиром да се данас садржај веб страница генерише и обнавља брже и више него икад, ове промене имају смисла. Претња звана Bing је и даље ту, што говори да Google и даље не може преузети комплетни монопол на пољу претраге садржаја. Можда још увек нисте приметили промене у систему претраге, али за пар дана, недеља, месеци оне ће бити евидентне. Дајемо пример нашег сајта, који је недавно редизајниран, са новим линковима, а већ после 2-3 дана Google је успео да похвата нов садржај и нове линкове.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

Tags: , , ,

No comments yet.

Submit Comment