Kako da se oslobodite kodiranja u 2016. uz WordPress sitebuild-ere

Wordpress-Drag-and-Drop-bilderi-za-sajt

Šta je drag-and-drop sajt bilder (engl. Site builder)? To su alati za građenje, kreiranje veb-sajtova. Drag-and-drop je način na koji proces izrade funkcioniše. Element koji želimo da umetnemo u stranicu uhvatimo i povučemo (engl. Drag) sve do mesta gde želimo da se na stranici nađe i taj element pustimo (engl. Drop).

Ovakvi kreatori stranica ne zahtevaju programersko znanje što je izuzetno važno za početnike ali, ne treba ih svrstavati u početničke alate i baš naprotiv, mnogi programeri koriste veb-sajt bildere da bi uštedeli vreme i ubrzali izradu veb-stranica.

Evo nekoliko konrektnih stvari zbog kojih ćete voleti ovakve kreatore stranica:

 • Umesto učenja koda i programiranja, moguće je sve elemente ugraditi u praznu veb-stranicu po drag-and-drop principu.
 • Uz pomoć samo nekoliko klika mišem svi elementi stranice mogu biti raspoređeni i podešeni po želji.
  Sve promene koje se primenjuju vide se direktno u živom pregledu na stranici baš onako kako će je i posetioci videti. Više nije neophodno prebacivati se iz back-end u front-end kada treba videti rezultate rada na izmeni dizajna stranice.
 • Kao dodatak elementima stranice dolaze razne pogodnosti kao što su dodaci i unapred pripremljeni šabloni (engl. Prebuild templates).
 • Uz pomoć drag-and-drop princima mogu se graditi svi tipovi stranice kao što su: početna, blog, kontakt, o meni/nama/blogu, stranica sa proizvodima i druge.

U daljem tekstu nalazi se spisak odabranih drag-and-drop buildera za WordPress sa opisom i osvrtom na njihove glavne mogućnosti i nedostatke istih. Evo šta treba da očekujete da jedan WordPress drag-and-drop bilder treba da poseduje:

 • Ugrađeni elementi koji dolaze sa osnovnom instalacijom (moduli, vidžeti, blokovi)
 • Unapred pripremljeni šabloni stranica koje korisnik može koristiti i prilagođavati
 • Responsive dizajn i automatska prilagodljivost različitim veličinama ekrana
 • Spremnost za prevod na druge jezike – konkretno, da li podržava WPML (WordPress Multilingual Plugin)
 • Podrška za WPMU? Pisali smo o tome u tekstu: WordPress Multisite na AdriaHost serveru
 • WooCommerce kompatibilnost
 • Mogućnost nagodradnje osnovnih funkcija instalacijom dodatnih modula i dodataka

Besplatni drag-and-drop bilderi za WordPress

Startovaćemo od besplatnih najpopularnih rešenja. Nemojte dozvoliti da vas zavara to što ovo nisu Premium verzije. U zavisnosti od potreba i ideja možda baš među njima leži pravo rešenje za vašu internet prezentaciju što znači da nećete morati da ga platite.

Live Composer

Wordpress-drag-and-drop-bilderi-Live-Composer

Ovaj kreator veb-sajtova sadrži sve glavne mogućnosti osim unapred pripremljenih šablona stranica i nema premium verziju. Dolazi sa više od 30 elemenata kao što su: komentari, navigacija, svedočanstva klijenata, stranica sa proizvodima, tabovi, linkovi društvenih mreža itd. Svaki modul ima opciju za stilizovanje i postizanje jedinstvenog izgleda. Dobija se i pristup za više od 550 Font Awesome ikonica i cela baza Google fontova. Uz pomoć ovog alata može se praviti 404 stranica, stranica sa rezultatima pretrage i različite stranice za kategorije sa različitim tipovima članaka. Upotrebljivost se može uvećati sa dodacima koji se plaćaju (48 lincons ikonice, before/after slajder, galerije) i uz pomoć besplatnih (47 animacija, opcije za ugradnju video snimaka, linkovi ka prethodni/sledeći tekst itd).

MiniMax Page Layout Builder

Wordpress-drag-and-drop-bilderi-MiniMax-Page-Layout-Builder

Krenućemo sa onim što nedostaje od glavnih mogućnosti koje smo nabrojali na početku, pa ovaj kreator ne dolazi sa unapred pripreljenim šablonima za stranice, nema podršku za WPML i WPMU, niti za WooCommerce. MiniMax je namenjem izradi dobro definisanih prodajnih stranica. Podržava više od 3000 dodataka iz glavnog WordPress direktorijuma i ima sopstvene module za poruke, upozorenja i obaveštenja, timeline, progres barove, padajuće izbornike. Mogul za slike dolazi sa 5 predefinisanih stilova. Moguće je uvoziti i izvoziti već napravljene šablone na novi sajt. Veliki nedostatak predstavlja nekompatibilnost sa SEO dodacima zbog base64 enkodiranja u bazi podataka.

MotoPress content editor

Wordpress-drag-and-drop-bilderi-MotoPress-Content-Editor

Ovaj builder sadrži sve glavne mogućnosti nabrojane u spisku napred i ima čak i Premium verziju koja košta 29$. Dolazi sa 30+ elemenata kao što su galerije, CTA (call to action) dugmad, Youtube i Vimeo podrška za ugradnju video snimaka u stranicu. Osnovne funkcionalnosti mogu biti nadograđene kodovima i dodacima kao što su: video-slajder, video-lightbox, image hotspot ili white label opcija. Kompletan  dizajn može biti preuređen dodavanjem korisničnih ilustracija i radova bez velike muke.

White Label  je termin koji označava da od ovog alata možete napraviti sopstveni pod drugim nazivom – možete izvršiti rebrendiranje.

Page builder Sandwich

Wordpress-drag-and-drop-bilderi-Page-Builder-Sandwich

Ne dolazi sa pripremljenim šablonima stranica, nije kompatibilan sa Woo Commerce-om i nije lako nadograditi osnovne funkcionalnosti. Oslobođen je pop-up prozora i obaveštenja iako ima Premium verziju. Uz pomoć ovog kreatora sajtova lako je menjati boje, uređivati tekst, ugrađivati video snimke, dodavati kolone teksta i podešavati prostorne razmake uz dodavanje predefinisanih šablona. Sadrži kratke kodove za brzu primenu koji se dodatno mogu podešavati. Da sve bude lakše, poseduje i UnDo prečicu. Lako se ugrađuju usluge servisa kao što su Youtube, Vimeo, Twitter, Flickr, Instagram. Iskustva korisnika svedoče da postoji problem u saradnji sa PHP-om u verziji 5.2 pa treba oprezno pristupiti korišćenju i pre upotrebe napraviti bekap veb-sajta.

Page Builder by WooRockets

Wordpress-drag-and-drop-bilderi-Page-Builder-by-WooRockets

Ovde se ne dobijaju unapred pripremljeni šabloni stranica, ne podržava WPML kao ni WPMU i nema Premium verziju. Ovaj WordPress softver za kreiranje sajtova može da se koristi kako za kreiranje članaka tako i za stranice. Sadrži ugrađene predefinisane kodove za brzu primenu određenih postavki. Među osnovnim elementima mogu se koristiti i liste sadržaja, odeljci za promocije, cenovnici i progres barovi. Olakšano je  pronalaženje elemenata po njihovoj svrsi i mestu gde mogu biti postavljeni. Vidžeti se takođe mogu dodavati i lako podešavati. Može se reći da ovaj kreator lako može zadovoljiti sve potrebe u stvaranju jednostavnijeg dizajna stranica, za neki složeniji dizajn možda je bolje potražiti neki drugi alat.

SiteOrigin page builder

Wordpress-drag-and-drop-bilderi-SiteOrigin-Page-Builder

Ne dolazi sa predefinisanim šablonima stranica, nije kompatibilan sa WooCommerce-om i nema premium verziju što baš i nije nedostatak. Spada u lake kreatore stranica sa čistim kodom koji je prilagođen SEO-u. Dolazi sa integrisanim dodatkom – Widget Bundle koji obezbeđuje sve osnovne elemente kao što su dugmad, slike, mape, slajderi i drugi. Kada je uređivanje u pitanju, detalji kao što su padding, spacing i borders mogu biti korigovani unošenjem željenih vrednosti  u predviđena polja. Poseduje i istoriju pa se izmene lako mogu poništiti prostim vraćanjem u nazad. Ovaj kreator namenjem je izradi jednostavnih stranica i nema podršku za JavaScript.

Premium drag-and-drop WordPress builderi

Sve ono što nedostaje u besplatnim bilderima za sajtove može se pronaći u Premium izdanjima ovih alata. Ovakva izdanja softvera oslobođena su pop-up prozora i obaveštenja, imaju mnogo veće resurse i gotova rešenja, ali i dalje ne pružaju garanciju da će ispuniti sva očekivanja. Na korisniku je da pre kupovine dobro istraži ponudu i uskladi je sa svojim zamislima i potrebama.

Themify Builder

Wordpress-drag-and-drop-bilderi-Themify-Builder

Početna cena ovog kreatora sajtova iznosi 39$. Smatra je jeftinim rešenjem sa front-end i back-end opcijama uređivanja i prilagođavanja, import-export opcijama i sadržajima koji se mogu reciklirati. Kada je dizajn u pitanju dolazi sa video pozadinama, parallax efektima, izmenjivačem boja, više od 660 Google Fontova i preko 60 animacija koje se mogu primeniti na bilo koji modul.  Alat je zasnovan na modularnoj strukturi što u velikoj meri utiče na performanse zato što se resursi i datoteke učitavaju samo kada je neophodno. Pored svih glavnih mogućnosti dodatno je kompatibilan sa SEO Yoast, Contact Form 7 i Events Calendar dodacima. Jedan veliki nedostatak je što je ovaj kreator kompatibilan samo sa Themify temama koje su prilično jednostavne pa možda ne mogu zadovoljiti sve potrebe ukoliko je poslovna prezentacija u pitanju.

Beaver builder

Wordpress-drag-and-drop-bilderi-Beaver-Builder

Beaver sadrži sve glavne mogućnosti pobrojane na početku ovog teksta i nosi početnu cenu do 99$. Omogućava bogato izražavanje u dizajnu bez uplitanje u programiranje. Elementi iz ovog paketa sadrže separatore sadržaja, slajdere postova, dugmad društvenih mreža, rešetke postova, kontakt i pretplatničke forme stranica. Tu je i white label opcija za rebrendiranje. Postojeći šabloni mogu biti u potpunosti zamenjeni korisničkim. Prilikom uređivanje bilo kog modula izmene se automatski primenjuju na celom sajtu gde je taj modul iskorišćen. Ako odlučite da prestanete sa korišćenjem ovog alata možete celokupan sadržaj vratiti nazad u WordPress uređivač bez nereda i problema.

Beaver ne omogućava uređivanje postova već samo stranica, međutim kompletne mogućnosti dobijaju se sa paketom koji košta 199$.

Velocity Page

Wordpress-drag-and-drop-bilderi-Velocity-Page

Cena ovog builder-a iznosi 97$. Ne podržava WPML, niti WooCommerce i ne može se tako lako nadograditi. Drag-and-drop sistem omogućava lako kreiranje stranica različitih namena, kao što su: landing, prodajne, vebinar, kontakt i about stranice. Landing stranice kompatibilne su sa e-mail marketing alatima kao što su Aweber i MailChimp. U pitanju je prilično čisto programiran kod, ali ne donosi mnogo modula. Postoji standardni set modula kao što su: slike, Youtube video snimci, HTML kod kao što su affiliate oglasi, heder tagovi za SEO potrebe, divider stranica itd. Bitno je napomenuti da se može koristiti na neograničenom broju sajtova sve dok ti sajtovi ukazuju da su vaši, ukoliko želite da ga koristiti na sajtu klijenta morate doplatiti 47$ godišnje.

Conductor plugin

Wordpress-drag-and-drop-bilderi-Conductor-Plugin

Ne podržava WPML i nema unapred kreirane šablone stranica. Početna cena iznosi 49$. Omogućava kreiranje različitih raspreda stranica (puna širina, sa ili bez sidebar-a). Lako je grupisati različite tipove sadržaja na stranici u tabelama, listama ili u vidu rešetke. Podržava i prilagođene tipove postova i primenjiv je uz bilo koju temu koju koristite u WordPressu. Conductor se u najvećoj meri oslanja na WordPress uređivač pa ga nije teško koristiti i ne traži dodatno upoznavanje. Veoma je jednostavan za korišćenje i maksimalno iskorišćava lakoću drag-and-drop sistema građenja sajtova.

Layouts

Wordpress-drag-and-drop-bilderi-Layouts

Pored svih glavnih mogućnosti u cenu od 79$ ne ulaze unapred pripremljeni šabloni stranica i ne može se nadograditi dodatnim mogućnostima. Dolazi sa bogatim opcijama sa različite sadržaje. To uključuje image box, izbornike, CRED formu, WordPress arhivu, slajder, vidžete, rešetke sa ćelijama za sadržaje. Korisnik lako može kreirati različite tipove postova, taksonimije i prilagođena polja za postove i korisnike. Jednom dizajnirati blok može se koristiti više puta. Ovaj kreator radi samo sa temama koje su bazirane na Bootstrap frejmvorku (engl. Framework) pa obratite pažnju na ovaj detalj pre nego što se opredelite za kupovinu.

Headway

Wordpress-drag-and-drop-bilderi-Headway

U pitanju je fleksibilan drag-and-drop alat za pravljenje sajtova i omogućava lako stvaranje raznih sadržaja počev od običnih blogova pa do online prodavnica. Košta 89$ i donosi sledeće blokove koji se mogu implementirati: izbornici, breadcrumbs, slajder, zaglavlje, ikonice društvenih mreža, liste i standardni set elemenata. Pored dobre sa saradnje sa WooCommerce-om, korisno je napomenuti i da podržava Gravity Forms i iThemes Exchange. Ukoliko negde pogrešite, lako se možete vratiti unazad uz pomoć samo jednog klika. Može se reći da je nedostatak to što radi samo sa Headway šablonima.

Thrive Content builder

Wordpress-drag-and-drop-bilderi-Thrive-Content-Builder

Od glavnih mogućnosti fali mu samo nadogradivost osnovnih funkcionalnosti. Početna cena mu je 49$. Thrive donosi pregršt elemenata kao što su liste, različiti boksovi za sadržaje, tabovi, ocene za preglede, forme stranica, dinamičke odbrojavače i druge. Event Manager opcija omogućava kreiranje animacija i lightbox-ova za slike i galerije. Kao dodatak ovim elementima dolaze već uređene Landing stranice sa optimizovanim dizajnom i lakim opcijama za dodatna prilagođavanja. Kada je HTML aspekt u pitanju, kod nije 100% čist i sadrži prazne paragrafe koje korisnik mora ručno uklanjati. Postoje i žalbe da Yoast često nije u mogućnosti da pročita sve sadržaje kako bi odredio SEO ocenu pa uzmite to u obzir.

Template Toaster

Wordpress-drag-and-drop-bilderi-Template-Toaster

Početna cena iznosi mu 49$ sa neograničenim mogućnosti besplatnog isprobavanja. Donosi stotine unapred pripremljenih šema boja, Google Fontove i Stock slike koje se mogu prilagođavati po potrebi korisnika. Nema unapred dizajnirane šablone, ne podržava WPMU i ne može se nadograđivati izvan osnovnog paketa funkcija. Omogućava lako kreiranje različitih izbornika, horizontalno, vertikalno, magazinske tipove sa podizbornicima. Dizajn koji se napravi uz pomoć ovog alata lako se može seliti na drugi server kroz FTP. Cilj programera koji radi na ovom projektu je da proširi upotrebu na više CMS platformi kao što su Joomla, Drupal i Magento.

Odlično rešenje i ušteda

Ako uzmemo u obzir da i gotove teme koštaju koliko i ovi alati za građenje sajtova dolazimo do toga da su drag-and-drop bilderi ekonomičnije rešenje. Gotove teme su već spakovane u unapred zamišljeni šablon i ukoliko želimo da ih menjamo neophodno je da poznajemo načine za tu akciju, nasuprot tome, bilderi pružaju mnogo veću slobodu i širenje po pitanju dizajna za šta nam ne treba nikakvo programersko znanje. Da rešenje bude još bolje, neki od napred navedenih alata imaju mogućnost da se uklope u već postojeću temu i svoje mogućnosti prenesu na njih. Dodatne stranice po zamisli i potrebi, prilagođeni vidžeti, dugmad, animacije, slajderi i galerije mogu biti dodavani baš tamo gde će to biti dobro zapaženo i iskorišćeno.

Drag-and-drop bilderi su odlično rešenje za mnoge ideje, kampanje i prezentacije, ali pre nego što krenete u instalaciju besplatnog ili kupite Premium izdanje, obavezno istražite funkciju i mogućnosti, iskustva korisnika i na kraju i mogućnosti uklanjanja ako nekada ne budete želeli da ih koristite. Ovakvi alati često umeju da ostave nered za sobom kada je programski kod u pitanju, pa rastanak sa njima ume da bude malo teži nego početak.

 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Tags: , , ,

No comments yet.

Submit Comment