Kako promeniti PHP verziju iz cPanela na Adriahost serverima

Adriahost omogućava svakom korisniku da bira i podešava željeno PHP okruženje za sajt. To znači da svaki korisnik može samostalno da odabere i promeni PHP verziju na svom hosting paketu nezavisno od drugih korisnika.

promena php verzije cpanel

PHP verzija za najveći broj korisnika ne predstavlja značajnu stavku sve dok sajt ili određena aplikacija ne prestane sa radom zbog zahteva za novijom (ili određenom starijom) verzijom PHP-a. Ovakav scenario može se desiti prilikom ažuriranja CMS i njegovih dodataka, ili čak migracijom na servere koji koriste PHP verziju koja nije kompatibilna sa skriptama sajta.

Promena PHP verzije u cPanelu

Korak 1

Ulogujte se na vaš cPanel. Ukoliko to do sada niste radili možete pogledati naše video uputstvo na srpskom jeziku: Kako da se ulogujem na cPanel.

Korak 2

Potražite aplikaciju u cPanelu koja se zove Select PHP Version tako što ćete u polje za pretragu ukucati „select php version“ ili idite u odeljak Software i kliknite na Select PHP Version:

promena php verzije cpanel

U aplikaciji možete pronaći sledeće važne detalje:

  • PHP verzija koja je trenutno uključena, to piše u Current PHP version
  • Odmah ispod su PHP ekstenzije koje možete uključili ili isključiti prema potrebi
  • Sa desne strane je dugme Reset to default, ako želite da resetujete podešavanja
  • Gore na vrhu, ako kliknete na Options, možete podesiti PHP okruženje dodatno

Evo kako to izgleda:

promena php verzije cpanel

Korak 3

Promena PHP verzije može biti obavljena ako kliknete na postojeću PHP verziju koju vidite u delu „Current PHP version“ i onda iz padajućeg menija odaberete novu PHP verziju:

promena php verzije cpanel

Nakon što odaberete novu PHP verziju, potrebno je i da kliknete na Set as current da bi ona bila sačuvana:

U tabeli koja se nalazi ispod ovog podešavanja možete aktivirati ili deaktivirati odgovarajuće PHP ekstenzije. Uključivanje ili isključivanje PHP ekstenzije se čuva automatski, potrebno je samo da štiklirate onu koju želite da radi, ili odštiklirate onu za koju želite da ne radi.

promena php verzije cpanel

Ukoliko pogrešite i želite da resetujte vrednosti na početno stanje, dovoljno je da kliknete na dugme Reset to default:

promena php verzije cpanel

Dodatna podešavanja PHP okruženja u cPanelu

Sve PHP opcije možete dodatno uređivati jednim klikom nakon što kliknete na Options.

promena php verzije cpanel

Ovde lako podešavate ono što je obično najpotrebnije, na primer: max_input_vars, memory_limit, post_max_size, upload_max_filesize i drugo:

promena php verzije cpanel

Sve promene se čuvaju automatski pa je potrebno samo da unesete ili odaberete novu vrednost za funkcionalnost koju menjate.

Važno za promenu PHP verzije

Osnovna promena PHP verzije ne zahteva dodatno predznanje. Dovoljno je znati verziju koju želite da postavite i ispratite gore navedene korake. Međutim, ukoliko sajt ne radi sa novom PHP verzijom ili želite da uključujete i isključujete ekstenzije, neophodno je da sve radite u dogovoru sa vašim programerom koji će ispratiti kompletan proces.

Problem sa PHP verzijom nakon migracije

Ukoliko ste tek prešli u Adriahost i možda imate problem sa PHP verzijom, nakon migracije sajta dovoljno je odabrati verziju PHP-a koja je korišćena kod prethodnog hosting provajdera i eventualni problemi će biti rešeni.

Ukoliko ne koristite hosting kod Adriahosta i želite da pređete kod nas da biste imali ove jednostavne opcije za promenu PHP verzije, lako ćemo organizovati migraciju na Adriahost hosting.

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Tags: ,

2 Responses

  1. Alex 19 јула, 2016 at 5:01 pm #

    Hvala vam na ovoj opciji. Nedavno mi je bas trebala.

Submit Comment