Kako promeniti PHP verziju iz cPanela na Adriahost serverima

promena-php-varzije-u-cpanelu

Adriahost je nedavno uveo mogućnost svakom korisniku da kreira željeno PHP okruženje. Zahvaljujući ovome, svaki korisnik, nezavisno od drugih korisnika deljenog hostinga može da za svoj nalog odabere PHP verziju po izboru ili po zahtevu aplikacije koju koristi.

PHP verzija za najveći broj korisnika ne predstavlja značajnu stavku sve dok sajt ili određena aplikacija ne prestane sa radom zbog zahteva za novijom (ili određenom starijom) verzijom PHP-a. Ovakav scenario može se desiti prilikom ažuriranja CMS i njegovih dodataka, ili čak migracijom na servere koji koriste PHP verziju koja nije kompatibilna sa skriptama sajta.

Ukoliko ne koristite hosting kod Adriahosta ili jednostavno ne koristite server sa cPanelom, potrebna vam je cPanel licenca. Adriahost je zvanični cPanel partner pa će vam sve biti lakše, počev od plaćanja iz Srbije pa do podrške na srpskom jeziku.

U ovakvom slučaju, nakon migracije sajta dovoljno je odabrati verziju PHP-a koja je korišćena na ranijem serveru hosting provajdera. Na Adriahost serverima, u sklopu cPanela ovu promenu možete izvršiti na sledeći način:

Korak 1

Ulogujte se na vaš cPanel. Ukoliko to do sada niste radili možete pogledati naše video uputstvo na srpskom jeziku: Kako da se ulogujem na cPanel.

Korak 2

Potražite aplikaciju u cPanelu koja se zove Select PHP Version i kliknite na nju:

php 1

Korak 3

Iz padajućeg menije odaberite verziju PHP-a koja vam odgovara. Nakon odabira verzije, možete je primeniti klikom na dugme Set as current.

U tabeli koja se nalazi ispod ovog podešavanja možete aktivirati ili deaktivirati i odgovarajuće PHP ekstenzije. Ovu promenu možete sačuvati klikom na dugme Save, dok vraćanje na podrazumevane vrednosti možete uraditi klikom na dugme Use Default.

php 2

Sve PHP opcije možete dodatno uređivati jednim klikom nakon što kliknete na Switch to PHP Options.

php 3

Za dodatno postavljanje određenih opcija dovoljno je da kliknete da postojeći unos i odaberete novi. Nove postavke možete sačuvati klikom na dugme Save.

php 4

Osnovna promena PHP verzije ne zahteva dodatno predznanje. Dovoljno je znati verziju koju želite da postavite i ispratiti gore navedene korake. Međutim, ukoliko je potrebno da aktivirate ili deaktivirate određene PHP ekstenzije ili postavite neophodne opcije, potrebno je poznavati plan i efekat koji želite da postignete.

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Tags: ,

2 Responses

  1. Alex 19 јула, 2016 at 5:01 pm #

    Hvala vam na ovoj opciji. Nedavno mi je bas trebala.

Submit Comment