Mockup i kako da predstavite dizajn na šolji ili majici

U digitalnom svetu, mockup je način da prikažete svoj dizajn pre nego što krenete u finalnu proizvodnju. Ovo je brz i jeftin način da svoj rad predstavite u pravom svetlu iz više uglova. Ako se klijentu dopadne, možete da krenete sa daljim koracima i ulaganjima.

Mockup dizajna na majici

Šta je mockup?

Mockup je strana reč i predstavlja model, radni primerak, uzorak koji se može koristiti za pregled ideje pre nego što se krene u finalnu proizvodnju. Da sada živimo u 1920. godini i vi se bavite izradom slika za šoljice, morali biste da napravite šoljicu i oslikate je da biste nekome ponudili takav dizajn. Međutim, u današnje vreme možemo da koristimo tehnologiju i uštedimo šoljice dok ne dođemo do krajnje zamisli. Da biste predstavili vaš dizajn na šolji, majici ili nečemu drugom, pored računara, trebaće vam i Photoshop i par mockup PSD-a. Evo kako da se ogranizujete:

Gde da nađem mockup PSD za šoljicu kafe?

Google je vaš prijatelj, ali da vam uštedimo vreme za pretragu, idite na freepik.com i u polje za pretragu kucajte „cup mockup“. Ovde možete pronaći dosta već gotovih mockup PSD fajlova za Photoshop i tamo gde je predviđeno ubacite svoj dizajn koji se odmah zatim čarobno prikaže na šoljici. Mi smo za primer uzeli ovu modernu šoljicu sa slike ispod, a isto i vi možete preuzeti ovde.

mockup šoljica za kafu
Designed by eightonesix / Freepik

Kada preuzmete paket sa fajlovima, raspakujte ga. Otvorite 1545.psd fajl uz pomoć Photoshopa i kliknite dva puta na (Your Design Here) layer.

mockup layer photoshop

Tada će se otvoriti novi tab i fajl sa slojem gde treba da ubacite vaš dizajn umesto postojećeg. Možete obrisati postojeći sloj i dodati novi sa vašim dizajnom ili natpisom.

uredjivanje mockup fajla photoshop

Kada sačuvate izmene u ovom (Ctrl+s), vaš dizajn će se pojaviti u glavnom fajlu. Samo kliknite na glavni fajl u prvom tabu i videćete rezultat:

konačna verzija mockup šoljica
Ovako izgleda mockup vašeg dizajna

Na isti način uređujete i druge mockup fajlove. U zavisnosti od toga kako je autor spakovao slojeve, može biti određenih razlika, pa malo istražite. Ako layer gde unosite svoj dizajn nije odmah vidljiv možda je u folderu layera.

Gde da nađem mockup za majicu?

Na istom mestu možete pronaći i mnoge druge mockup PSD fajlove. Ako svoj dizajn treba da predstavite na majici samo u pretrazi ukucajte „t shirt mockup„. Evo jednog dobrog primera i kako smo to mi uradili:

mockup majica
Designed by Zlatko_Plamenov / Freepik

Evo još nekoliko dobrih mockup sajtova

Freepik nije jedino mesto gde možete pronaći ove mockup ideje, ali je lako za preuzimanje i ima dosta resursa koje možete koristiti besplatno. Evo nekoliko drugih sajtova odakle takođe možete koristiti ideje: Mockupworld, Originalmockups, Freebiesbug, a tu je i Google pretraga.

Evo i dodatnih mockup primera

Među mockup PSD fajlovima možete pronaći skoro sve što vam je potrebno da biste predstavili dizajn koji radite. Evo još jedne odlične šoljice za kafu:

Nekada je potrebno da svoj dizajn predstavite tako da se vidi kako izgleda na laptopu. Na primer, ako se bavite izradom sajtova ovde je odličan mockup za laptop na kojem se može videti sajt:

mockup laptop mac
Mockup psd created by anthonyboyd – www.freepik.com

Ovde je odličan mockup za rokovnik. Dobro će vam doći ako želite da predstavite dizajn logoa za vašeg klijenta i kako bi to izgledalo kada uradi rokovnike za firmu:

mockup rokovnik
Logo psd created by freepik – www.freepik.com

Treba vam mockup za vizit-kartu? Nikakav problem. Ovako lako možete prikazati vašem klijentu kako će izgledati njegove vizit-karte kada vi uradite dizajn:

mockup vizit karta novčanik
Mockup psd created by rawpixel.com – www.freepik.com

Mockup dizajna vam štedi vreme i novac

Na ovaj način možete da uštedite i ubrzate proces izrade dizajna, prezentovanje i dobijanje krajnjeg proizvoda. Vašem klijentu lako možete da pokažete kako će nešto izgledati pre nego što postane opipljivo i to je dragoceno. Mi smo dali nekoliko primera, ali postoje i mnogi drugi mockup šabloni za razne vrste proizvoda koji se najčešće koriste.

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

No comments yet.

Submit Comment