Moodle – platforma za online časove i kurseve

Moodle je jedna od najkorišćenijih plaftormi za vođenje nastave i držanje časova preko interneta. Besplatna je i otvorenog je koda u slučaju da želite da se bavite prepravkom funkcionalnosti.

Trenutno postoji povećana potreba za ovakvim načinom učenja zbog epidemije virusa Korona koja vlada. Ako vam trebaju besplatni servisi za uživo prenos vaših predavanja pročitajte Kako emitovati predavanja preko interneta u vreme Korone.

Kako da instaliram Moodle?

Ako već imate hosting sa cPanelom, ulogujete se na cPanel i pronađite Softaculous Apps Installer. Softaculous je skup od preko 350 aplikacija koje možete instalirati „na klik“. Ako vas zanima Softaculous vidite ovde.

softaculous moodle

Kada otvorite Softaculous, u polje za pretragu dostupnih aplikacija za instalaciju kucajte „moodle“, a kada se ta apliakcija izdvoji u rezultatima pretrage samo kliknite na nju:

instalacija moodle cpanel

U sledećem ekranu kliknite na Install Now opciju:

moodle softaculous

Važna napomena: Pre nego što krenete da instalirate Moodle, razmislite da će Moodle raditi na domenu u njegovom korenu (ovde -> neki-domen.com) ili na poddomenu (ovde -> moodle.neki-domen.com) ili u podfolderu (ovde -> neki-domen.com/moodle). Na primer, ako već imate sajt na domenu, Moodle treba da instalirate na poddomenu ili još lakše u podfolderu.

U ovom delu odaberite domen na kojem instalirate Moodle tako što ćete klinuti na opciju Choose Domain. Na slici je prikazana instalacija na poddomenu, pa ako imate poddomene na cPanelu oni će takođe biti prikazani tu.

Obratite pažnju na opciju In Directory. Ako tu upišete nešto, npr moodle, onda će instalacija biti urađena u neki-domen.com/moodle. Ako to polje ostavite prazno, onda će instalacija biti urađena direktno na domenu ili poddomenu koji ste odabrali u opciji Choose Domain. Ako niste sigurni, stanite i javite nama šta planirate pa ćemo mi uraditi instalaciju za vas.

softaculous instalacija moodle

Dalje, unesite naziv vašeg projekta i opis:

moodle instalacija

Nakon toga upišite podatke za kreiranje Admin naloga. Budite pažljivi, unesite složenu lozinku i tačnu email adresu. Ovo je glavni nalog za upravljanje projektom:

admin nalog moodle

Na kraju samo kliknite na dugme Install i sačekajte da se instalacija završi. Instalacija traje manje od jednog minuta i vrlo brzo imaćete spremnu platformu.

Ukoliko pri instalaciji Moodle platforme preko Softaculousa dobijete zahtev da je potrebno uključiti intl i file info PHP ekstenzije, idite na početnu stranu cPanela i otvorite aplikaciju Select PHP Version i uključite potrebne PHP ekstenzije tako što ćete ih štiklirati u tabeli ekstenzija:

moodle intl file info

Pročitajte dokumentaciju za Moodle

Moodle kao jedna od najkorišćenijih platformi za učenje ima mnogo opcija za upravljanje sadržajima, korisnicima, dozvolama i ulogama. Shodno tome ima i bogatu dokumentaciju, pa predlažemo da je istražite i probate da pronađete rešenje za sve što vam nije jasno ovde Moolde dokumentacija.

Kako da napravim novi kurs na Moodle?

Kada se ulogujete po prvi put na Moodle, videćete opciju za vođeni obilazak. Predlažemo da prođete sve po redu:

kurs moodle

Novi (prvi) kurs možete dodati ako odete na Site home, a zatim kliknite na Add a new course:

novi kurs moodle

Prođite sve opcije i popunite ih. Videćete da su sve opcije prilično korisne i prilagođene vođenju kurseva:

dodavanje novog kursa moodle

Dodajte opis predavanja, videćete da je uređivač teksta prilično dobro urađen pa lako možete formatirati tekst, slike i video:

kurs moodle opis

Dodajte sliku koja se prikazuje u pregledu kursa:

slika kurs moodle

Pogledajte i sve ostale opcije i iskoristite sve što vam može biti od koristi:

dodatne opcije kurseva

Na kraju samo kliknite na jedno od Save dugmadi, u zavisnosti od toga šta želite dalje.

Kako da dodate nove korisnike na Moodle?

Idite na Site administration – Users – Add a new user:

moodle

Dodavanje novog korisnika na Moodle je jednostavno pa će biti potrebno da unesete osnovne podatke za upravljanje korisnikom i da bi korisnik mogao da učestvuje.

Kako da dodate učesnike na Moodle kurs?

Ako ste već napravili kurs i dodali nove korisnike na Moodle, idite na kurs kao Administrator, kliknite na Participants, a zatim na Enrol users:

dodavanje učesnika kursa

Tu odaberite korisnika kojeg želite da dodate na kurs, dodelite mu ulogu i na kraju kliknite na Enrol users da biste sačuvali ovo podešavanje.

kurs

Ako nemate hosting sa cPanelom i Softaculous aplikacijom javite nam se

Modle platforma radi sa vašeg hostinga, ako nemate hosting pogledajte hosting za Moodle ovde. Na ovim hosting paketima postoji i Softaculous aplikacija sa kojom možete instalirati Moodle ili javite nama da mi to uradimo za vas besplatno. Pogledajte i video o Moodle platformi:

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Tags: , , ,

No comments yet.

Submit Comment