Najbolja PHP rešenja za onlajn prodavnice

od strane | Internet zarada, Izrada sajta

PHP rešenja za onlajn prodavnicu

Jedan od najatraktivnijih načina da uđete u digitalno doba, jeste da pokrenete sopstveni onlajn biznis, tačnije, onlajn prodavnicu. Onlajn prodaja (E-commerce) je u 2015. godini dostigla je zapanjujućih 1.672 triliona dolara, a u 2016 se očekuje i još veći obim trgovanja. Era onlajn trgovine je zarila svoje kandže duboko u svetsko tržište. Mnoge kompanije i prodavnice su sada na internetu. Od fizičkih do digitalnih proizvoda, sada je sve na tržištu i prodaje se onlajn.

Ono što je očigledno, kako je E-trgovina doživela bum na tržištu, porasla je i tražnja za softverom koji bi onlajn trgovinu podržao na svim popularnijim platformama. Šta više, trendovi u elektronskoj trgovini vode ka novom pristupu novim kupcima koji podrazumevaju nove i kreativne načine da se dođe do bolje prodaje. Veliki broj softvera za internet trgovinu se pojavio na tržištu i nude se nove, kreativne metode da se proizvodi prodaju krajnjem kupcu.

U ovom članku, obradićemo 4 najbolja PHP e-komerc rešenja.

 

Woocommerce

WooCommerce

WooCommerce je WordPress dodatak koji radi sjajan posao jer pokriva čak 30% tržišta. Možemo ga nazvati i “početnim nivoom e-komerc softverskih rešenja” jer je lak za upotrebu i svako ga brzo može savladati. Takođe, daje potpunu kontrolu nad onlajn prodavnicom, kako vlasnicima, tako i razvojnom timu koji se bavi njegovom implementacijom i održavanjem.

Za

 • Možete podeliti proizvode u kategorije i dodeliti im prodajne cene. WooCommerce prodavnice mogu da pruže ponudu fizičkih i virtualnih proizvoda.
 • Postoji preko 2000 različitih tema na WordPress platformi kojima korisnici mogu da menjaju unapred postavljene CSS stilove i boje.
 • Woocommerce ima veliki broj alata koji pomažu kontrolu detalja, praćenje porudžbine i angažovanje kupca. Korisnici mogu videti otvorene porudžbine, dodati nove informacije u vezi statusa isporuke, dodeljivati kodove za popuste itd.

 

Protiv

 • WooCommerce nije kompletno e-komerc rešenje. Osobe koje se bave njegovom implementacijom moraju da postave više ekstenzija da bi kompletirali sve funkcionalnosti.
 • Nije podesan za rukovanje kompleksnim i velikim e-komerc prodavicama.
 • Osnovni plugin nije dovoljan za kompletno postavljenu prodavnicu.

 

Magento

Magento

Magento je još jedno e-komerc rešenje koje po sistemu otvorenog koda obezbeđuje korisnicima fleksibilni sistem i kontrolu nad sadržajem, funkcionalnost i vizuale za njihove onlajn prodavnice. Zauzima treće mesto sa 6.71% ukupnog udela na tržištu. Svakako, možemo reći da je ovo napredno rešenje za internet prodavnicu. Takođe, pruža moćne SEO i alate za upravljanje katalozima.

Za

 • Magento može biti upotrebljen za velike e-prodavnice i projekte sa hiljadama proizvoda.
 • Veliki broj ekstenzija koje dozvoljavaju korisnicima da lako prilagođavaju e-prodavnicu specifičnim potrebama.
 • Potpuno prilagodljiv i dozvoljava pravljenje potpuno unikatnih prodavnica.

 

Protiv

 • Ukoliko niste programer, otvaranje ovakve prodavnice vas može prilično koštati.
 • Kao i kod drugih projekata otvorenog koda, nemate tehničku podršku osim one na forumu.
 • Magento je glomazan i sporo se učitava a šabloni mogu biti teški za integraciju.

PrestaShop

PrestaShop

PrestaShop je e-komerc rešenje otvorenog koda koje je pisano u PHP programskom jeziku sa podrškom za MySQL. Globalno je na 5. mestu sa 5.29% učešća na tržištu. Ova platforma daje fleksibilnost poslovanju i nije potrebno specifično znanje za otvaranje onlajn prodavnice.

Za

 • PrestaShop je lako instalirati i podesiti osnovne funkcije. Ali ako vaš hosting provajder podržava instalaciju jednim klikom, sve će biti još lakše, čak i licima kojima je tehnologija slaba strana.
 • Ima relativno intuitivan interfejs. Sve potrebne informacije su dostupne na komandnoj tabli.
 • Sa više od 5.000 dodataka i ekstenzija, PrestaShop integriše neke od impresivnih funkcija kao što su automatizovano praćenje emailom, SEO i upravljanje sajtom.
 • Lako podešavanje vaše e-prodavnice prema vašim potrebama.

 

Protiv

 • Neki od potpuno funkcionalnih modula nisu jeftini. Za nadogradnju i proširenje PrestaShopa, module, teme ekstenzije, tehničku podršku, biće vam potrebna dodatna sredstva.
 • PrestaShop ne može da barata velikim i složenim sistemima prodaje.
 • Korisnici povremeno imaju poteškoća u upravljanju sajtom, dokumentacija za PrestaShop je ograničena i pomoć se može pronaći samo na forumima. Plus, PrestaShop nema uživo chat podršku ali nudi mogućnost plaćene tehničke podrške, što iziskuje dodatne troškove korisnika.

 

opencart

OpenCart

OpenCart je poslednja opcija u ovom pregledu e-komerc rešenja. To je jednostavan e-komerc alat koji upravlja prostim i srednje složenim prodavnicama. Privukao nam je pažnju jer trenutno pokriva 7.11% ukupnog udela na tržištu alata za elektronsku trgovinu.

Za

 • OpenCart je lagani alat koji je veoma lako skinuti i instalirati.
 • Nije potrebno mnogo tehničke potkovanosti jer je korisnički panel jednostavan i intuitivan.
 • Postoji dovoljno dokumentacije na internetu a pružaju i besplatnu podršku kao i ažuriranja softvera.

 

Protiv

 • Ne očekujte vrhunske performanse od OpenCarta, osim ako ne instalirate pride i dodatne opcione alate, kao na primer SEO.
 • Prodavnica koja je postavljena putem OpenCarta nije baš laka za detaljna podešavanja i može biti nezgodna za neke specifične biznise.
 • Za samo keširanje, ne možete se osloniti na OpenCart pa je potrebno dodatno instalirati ekstenziju zaoptimalne performanse

Zaključak

Lista iznad je puna činjenica koje su za ili protiv pojedinih rešenja i svako od njih odrađuje dobar posao za različite grupe korisnika, u zavisnosti od zahteva. Sve zavisi od potreba koje trebaju vama, ili želite da ih što više prilagodite kupcu. Izbor takođe zavisi od vaših zahteva, trenutne veličine prodavnice kao i njene budućnosti i ciljeva koje ste pred nju postavili.

Ovaj brzi pregled e-komerc rešenja, trebao bi da vam pomogne u iznalaženju najoptimalnijeg rešenja za vaš biznis i donošenju odluke koja najbolje odražava vaše želje i mogućnosti. Naravno, nemojte pomišljati na ove alate ako prethodno niste napravili najbolji izbor u odabiru pouzdanog hosting rešenja.

Zašto morate obratiti pažnju na odabir hosting provajdera i paket koji najbolje zadovoljava potrebu za vašim prohtevima? Zato što je onlajn prodavnica ozbiljan biznis i ne trpi ograničeni prostor na disku, kao ni brzine koje bi predstavljale problem u radu i oterale kupca sa vašeg sajta. Takođe, tehnička podrška koja je uvek na raspolaganju da odgovori na probleme u najkraćem mogućem roku, obavezna je bez obzira na koje se od gornjih softverskih rešenja opredelili.

 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Slični tekstovi:

Kako da uđete u posao sa domenima i zaradite dodatno

Kako da uđete u posao sa domenima i zaradite dodatno

Dobar domen je kao dobar broj telefona. Što je broj telefona lakši za pamćenje, to je veća mogućnost da će ga neko upamtiti. Ako imate dobar, prepoznatljiv i domen koji se lako pamti, lakše ćete dolaziti do posetilaca koji su vaši...

Zašto je nedeljni bekap bolji od dnevnog bekapa?

Zašto je nedeljni bekap bolji od dnevnog bekapa?

Ko je već duže sa nama zna da smo sve moguće radnje optimizovali na najpraktičniju meru. Potrebe naših klijenata, tehnički zahtevi i izvodljivost uklopljeni su tako da omogućavaju realnu praktičnost, a ne senzacionalnu ponudu (koja nije...

Stigao nam je PHP 8, stavili smo WordPress na test

Stigao nam je PHP 8, stavili smo WordPress na test

Dobili smo novu verziju, PHP 8 je glavno ažuriranje koje donosi mnogo novih opcija i optimizacija među kojima su unapređenja sintakse, error handling-a, objektno orijentisanog programiranja. Neke od najvećih promena: Named...

0 коментара

Leave a Reply

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu