Najbolja PHP rešenja za onlajn prodavnice

od strane | Internet zarada, Izrada sajta

PHP rešenja za onlajn prodavnicu

Jedan od najatraktivnijih načina da uđete u digitalno doba, jeste da pokrenete sopstveni onlajn biznis, tačnije, onlajn prodavnicu. Onlajn prodaja (E-commerce) je u 2015. godini dostigla je zapanjujućih 1.672 triliona dolara, a u 2016 se očekuje i još veći obim trgovanja. Era onlajn trgovine je zarila svoje kandže duboko u svetsko tržište. Mnoge kompanije i prodavnice su sada na internetu. Od fizičkih do digitalnih proizvoda, sada je sve na tržištu i prodaje se onlajn.

Ono što je očigledno, kako je E-trgovina doživela bum na tržištu, porasla je i tražnja za softverom koji bi onlajn trgovinu podržao na svim popularnijim platformama. Šta više, trendovi u elektronskoj trgovini vode ka novom pristupu novim kupcima koji podrazumevaju nove i kreativne načine da se dođe do bolje prodaje. Veliki broj softvera za internet trgovinu se pojavio na tržištu i nude se nove, kreativne metode da se proizvodi prodaju krajnjem kupcu.

U ovom članku, obradićemo 4 najbolja PHP e-komerc rešenja.

 

Woocommerce

WooCommerce

WooCommerce je WordPress dodatak koji radi sjajan posao jer pokriva čak 30% tržišta. Možemo ga nazvati i “početnim nivoom e-komerc softverskih rešenja” jer je lak za upotrebu i svako ga brzo može savladati. Takođe, daje potpunu kontrolu nad onlajn prodavnicom, kako vlasnicima, tako i razvojnom timu koji se bavi njegovom implementacijom i održavanjem.

Za

 • Možete podeliti proizvode u kategorije i dodeliti im prodajne cene. WooCommerce prodavnice mogu da pruže ponudu fizičkih i virtualnih proizvoda.
 • Postoji preko 2000 različitih tema na WordPress platformi kojima korisnici mogu da menjaju unapred postavljene CSS stilove i boje.
 • Woocommerce ima veliki broj alata koji pomažu kontrolu detalja, praćenje porudžbine i angažovanje kupca. Korisnici mogu videti otvorene porudžbine, dodati nove informacije u vezi statusa isporuke, dodeljivati kodove za popuste itd.

 

Protiv

 • WooCommerce nije kompletno e-komerc rešenje. Osobe koje se bave njegovom implementacijom moraju da postave više ekstenzija da bi kompletirali sve funkcionalnosti.
 • Nije podesan za rukovanje kompleksnim i velikim e-komerc prodavicama.
 • Osnovni plugin nije dovoljan za kompletno postavljenu prodavnicu.

 

Magento

Magento

Magento je još jedno e-komerc rešenje koje po sistemu otvorenog koda obezbeđuje korisnicima fleksibilni sistem i kontrolu nad sadržajem, funkcionalnost i vizuale za njihove onlajn prodavnice. Zauzima treće mesto sa 6.71% ukupnog udela na tržištu. Svakako, možemo reći da je ovo napredno rešenje za internet prodavnicu. Takođe, pruža moćne SEO i alate za upravljanje katalozima.

Za

 • Magento može biti upotrebljen za velike e-prodavnice i projekte sa hiljadama proizvoda.
 • Veliki broj ekstenzija koje dozvoljavaju korisnicima da lako prilagođavaju e-prodavnicu specifičnim potrebama.
 • Potpuno prilagodljiv i dozvoljava pravljenje potpuno unikatnih prodavnica.

 

Protiv

 • Ukoliko niste programer, otvaranje ovakve prodavnice vas može prilično koštati.
 • Kao i kod drugih projekata otvorenog koda, nemate tehničku podršku osim one na forumu.
 • Magento je glomazan i sporo se učitava a šabloni mogu biti teški za integraciju.

PrestaShop

PrestaShop

PrestaShop je e-komerc rešenje otvorenog koda koje je pisano u PHP programskom jeziku sa podrškom za MySQL. Globalno je na 5. mestu sa 5.29% učešća na tržištu. Ova platforma daje fleksibilnost poslovanju i nije potrebno specifično znanje za otvaranje onlajn prodavnice.

Za

 • PrestaShop je lako instalirati i podesiti osnovne funkcije. Ali ako vaš hosting provajder podržava instalaciju jednim klikom, sve će biti još lakše, čak i licima kojima je tehnologija slaba strana.
 • Ima relativno intuitivan interfejs. Sve potrebne informacije su dostupne na komandnoj tabli.
 • Sa više od 5.000 dodataka i ekstenzija, PrestaShop integriše neke od impresivnih funkcija kao što su automatizovano praćenje emailom, SEO i upravljanje sajtom.
 • Lako podešavanje vaše e-prodavnice prema vašim potrebama.

 

Protiv

 • Neki od potpuno funkcionalnih modula nisu jeftini. Za nadogradnju i proširenje PrestaShopa, module, teme ekstenzije, tehničku podršku, biće vam potrebna dodatna sredstva.
 • PrestaShop ne može da barata velikim i složenim sistemima prodaje.
 • Korisnici povremeno imaju poteškoća u upravljanju sajtom, dokumentacija za PrestaShop je ograničena i pomoć se može pronaći samo na forumima. Plus, PrestaShop nema uživo chat podršku ali nudi mogućnost plaćene tehničke podrške, što iziskuje dodatne troškove korisnika.

 

opencart

OpenCart

OpenCart je poslednja opcija u ovom pregledu e-komerc rešenja. To je jednostavan e-komerc alat koji upravlja prostim i srednje složenim prodavnicama. Privukao nam je pažnju jer trenutno pokriva 7.11% ukupnog udela na tržištu alata za elektronsku trgovinu.

Za

 • OpenCart je lagani alat koji je veoma lako skinuti i instalirati.
 • Nije potrebno mnogo tehničke potkovanosti jer je korisnički panel jednostavan i intuitivan.
 • Postoji dovoljno dokumentacije na internetu a pružaju i besplatnu podršku kao i ažuriranja softvera.

 

Protiv

 • Ne očekujte vrhunske performanse od OpenCarta, osim ako ne instalirate pride i dodatne opcione alate, kao na primer SEO.
 • Prodavnica koja je postavljena putem OpenCarta nije baš laka za detaljna podešavanja i može biti nezgodna za neke specifične biznise.
 • Za samo keširanje, ne možete se osloniti na OpenCart pa je potrebno dodatno instalirati ekstenziju zaoptimalne performanse

Zaključak

Lista iznad je puna činjenica koje su za ili protiv pojedinih rešenja i svako od njih odrađuje dobar posao za različite grupe korisnika, u zavisnosti od zahteva. Sve zavisi od potreba koje trebaju vama, ili želite da ih što više prilagodite kupcu. Izbor takođe zavisi od vaših zahteva, trenutne veličine prodavnice kao i njene budućnosti i ciljeva koje ste pred nju postavili.

Ovaj brzi pregled e-komerc rešenja, trebao bi da vam pomogne u iznalaženju najoptimalnijeg rešenja za vaš biznis i donošenju odluke koja najbolje odražava vaše želje i mogućnosti. Naravno, nemojte pomišljati na ove alate ako prethodno niste napravili najbolji izbor u odabiru pouzdanog hosting rešenja.

Zašto morate obratiti pažnju na odabir hosting provajdera i paket koji najbolje zadovoljava potrebu za vašim prohtevima? Zato što je onlajn prodavnica ozbiljan biznis i ne trpi ograničeni prostor na disku, kao ni brzine koje bi predstavljale problem u radu i oterale kupca sa vašeg sajta. Takođe, tehnička podrška koja je uvek na raspolaganju da odgovori na probleme u najkraćem mogućem roku, obavezna je bez obzira na koje se od gornjih softverskih rešenja opredelili.

 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

0 коментара

Leave a Reply

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu