Photoshop туторијали за дизајнирање флет иконица

by | Photoshop упутства

Пхотосхоп курс - Адриахост блог 2016Флет дизајн (енгл. Flat design) препознатљив је по тенденцији да се у што мањој мери употребљавају стилски елементи који стварају илузију постојања три димензије. Циљ је користити минималистичке елементе изражавања када је у питању боја и типографије. Избацују се из употребе сложене текстуре, дубоке сенке и градиент, уместо њих уводе се представе које исто то дочаравају уз што мању потрошњу ресурса. Овакав правац у дизајну није се развио по принципу насумичног тренда. Флет дизајн омогућава лакшу илустрацију, допадљив је и привлачи својом једноставношћу, али омогућава и брже учитавање елемената на веб страници као и промене величина илустрација на различитим величинама екрана код респонсиве сајтова.

Photoshop курс из дизајнирања флeт иконица

Уз помоћ овог текста можете научити да направите шест коплетних иконица чију намену можете одредити сами. Обавезно обратите пажњу на начин којим се текст одвија јер само у почетку имате ситна објашњења за сваки детаљ, касније, како се иконице ређају имате све мање упутстава, али и све више задатака типа “направите сада дугу сенку” или “додајте звезде и финализирајте иконицу”.

Доживите овај текст као кратки Photoshop курс који се не завршава са израдом иконица, већ вас учи да то стечено знање примените на своје идеје и замисли, и на неке друге илустрације. Акције и алати који се у даљем тексту користе имају задатак да неког ко их искористи на описани начин подуче и уведу у свет илустровања.

Бонус садржај уз сваку иконицу

На крају сваког дела туторијала можете преузети радну PSD датотеку и палету боја. Трудите се да што мање користите и једно и друго, пробајте да урадите иконице само уз ово упутство, а онда исконтролишите уз помоћ наших датотека. Ево шта тачно можете преузети:

  • PSD датотека са свим слојевима иконице (слојеви су именовани и садрже кратко упутство у имену самог слоја)
  • Палета флет боја које можете користити за израду иконица (исту палету користимо за комплетан туторијал)

Флет иконица са космичком ракетом

На слици испод можете пронаћи боје које ћемо користити у изради ове иконице. Користићемо боје које у оку посматрача делују ретро. Ову слику можете сачувати (десни клик на иконицу и одаберите Save Image As…) на вашем рачунару и отворити је у Photoshop-у. Исту палету можете пронаћи и испод сваког дела овог туторијала у Радним датотекама.

Флат боје за израду иконица Адриахост блог

Онда када то буде било потребно боју ћете одабрати уз помоћ Eyedropper Tool-а који можете позивати и тастером на тастатури I. Довољно је да одабере овај алат и кликнете на жељену боју, видећете измену која се огледа у промени боје Foreground-а.

ЕyеДроппер Тоол - Флат дизајн иконицеКорак 1

Најпе отворите нови документ величине 600x600 px. Да то урадите кликните на File-New (или користите комбинацију тастера Ctrl+N), а затим у поља Width и Height унесите вредност 600.

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 4

Наша иконица ће бити округла, па одаберите Ellipse Tool (пречица на тастатури је тастер U) из основних облика (Shape) у панелу са алатима.

Еллипсе Тоол - Израда флат иконица у Пхотосхопу слика 3

Кликните на средину конваса (документ који сте направили) да би се отвориле опције за облик који ћемо формирати. Унесите 512 у поља Width и Height што ће резултирати креирањем правог круга 512x512 px.

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 5

Обојићемо сада круг тамно плавом бојом из палете коју сте видели на почетку. Преузмите слику палете, отворите је у Photoshop-у. Одаберите Eyedropper Tool и кликните на боју 4.

Одаберите поново Ellipse Tool (тастер U) и у горњем панелу алата пронађите Fill опцију, кликните и одаберите прву боју из недавно коришћених боја и то је боја коју сте одабрали уз помоћ Eyedropper Tool-а.

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 6Корак 2

Добили смо основу иконице која представља свемир. На то ћемо додати основу ракете. Направићемо белу елипсу на средини основног круга. Урадићемо то уз помоћ Ellipse Tool-а ( тастер U). Боју коригујемо у горњем панелу у опцији Fill док је одабран Ellipse Tool.

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 7

Након тога одарати Direct Selection Tool (тастер A). Кликнути на ивицу основе ракете како би путања (path) и anchor тачке постали видљиви.

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 8

Одабрати сада Convert Point Tool који се налази у изборнику Pen Tool-а (тастер P на тастатури). Кликните на горњу тачку како би врх ракете био формиран под оштрим углом.

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 9

То изгледа овако:

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 10Корак 3

Сада ћемо исећи доњи део основе ракете како би она почела да поприма прави облик. Још док је одабрана основа ракете, идите на Path Operations у Shape control панелу (мора бити одабран Ellipse Tool) који се налази на врху и одаберите Intersect Shape Areas.

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 11

Одаберите Rectangle Tool (тастер U) који се налази у истом изборнику где и Ellipse Tool. Обухватите овим обликом највећи део ракете тако да доњи део остане изван правоугаоника који управо повлачите.

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 12Корак 4

Сада ћемо један део ракете поставити да изгледа као да је у сенци. Укључите Smart Guides у View-Show-Smart Guides. У питању је навођење које ће поставити нове облике у правилну позицију, односно, олакшаће вам постављање тако што ће реаговати када се будете приближили правом месту.

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 13

Направите нови облик уз помоћ Rectangle Tool-а (тастер U) који ће покрити десни део ракете. Обојите га светло сивом бојом из палете. Боја означена бројем 6.

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 14Корак 5

Сада треба сакрити део правоугаоника који прелази оквире ракете. Држите Ctrl и кликните на слој основе ракете у Layers панелу. Основа ће бити обухваћена линијама које приказују одабрано подручје, у овом случају основу ракете (њен облик – shape). Кликните сада на слој у коме се налази светло сиво обојени правоуганик који ће представљати страну ракете у сенци. Одмах затим кликните и на Add Layer Mask иконицу у дну Layers панела. Сав вишак правоугаоника који прелази оквире основе ракете треба да буде уклоњен као на слици испод.

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 15Корак 6

Кликните поново на Ellipse Tool (тастер U) и направите један мањи, прави круг који ће представљати прозорчић ове наше ракете. Обојићемо га тамно сивом, односно, 50% Gray бојом коју можете одабрати из Fill палете.

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 16

Додаћемо и стакло, па док је одабран слој у коме сте формирали прозор искористите тастере на тастатури Ctrl+J да дуплирате тај слој (добићете две идентичне копије). Притисните тастере Ctrl+T за трансформацију слоја који се налази на врху. У панелу Transform Tool-а редукујте Width и Height круга на 70%.

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 17

Попуните нови круг светло плавом бојом. Боју можете кориговати по жељи и дуплим кликом на иконицу слоја облика чију боју желите да промените. Отворите ће прозор у коме је довољно да кликнете на област боје коју желите да примените.

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 18

Додаћемо сада и један део на дну ракете за који не знамо како бисмо га назвали, али изгледа практично. Одаберите Rounded Rectangle Tool (тастер U), у питању је заобљени правоуганик.

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 19

Направите облик и обојите га тамнијом сивом бојом, као на слици испод.

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 20

Ухватите тај слој у палети Layers и превуците је испод слоја у коме се налази основа ракете (слој Ellipse 2 – ако нисте мењали имена слојева).

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 21Корак 7

Хајде да направимо нове детаље – крила или закрилца. Одаберите Ellipse Tool и направите правилни круг, обојите га бојом број 2 из палете коју смо поставили на почетку текста. Одаберите Direct Selection Tool (тастер А), кликните на ивицу облика. Поново кликните и повуците доњу тачку круга тако да цео облик развучете. Приликом повлачења држите тастер Shift како би облик остао правилан.

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 22

Одаберите сада Convert Point Tool и кликните на доњу тачку како би одблик добио оштар угао у доњем делу.

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 23Корак 8

Искористите тастере Ctrl+Т да покренете Transform Tool. Благо заротирајте облик. Поставите слој у коме се налази овај облик иза ракете (испод слоја у коме се налази ракета у палети Layers).

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 24

Дуплирајте сада овај слој комбинацијом тастера Ctrl+Ј. Затим идите на Edit-Transform-Flip Horizontal. Ухватите облик и повуците да на леву страну држећи тастер Shift како би облик био постављан тачно у односу на први-суседни облик.

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 25

 

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 26

Направите поново копију овог слоја комбинацијом тастера Ctrl+Ј. Поставите га тачно на средити ракете. Одаберите Transform Tool комбинацијом тастера Ctrl+Т. Спљескајте облик повлачењем спољних тачака ка средини. Благо га заротирајте да буде постављан у правилан усправан положај.

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 27Корак 10

Додаћемо сада популарну (у свету флет дизајна) флет дугачку сенку. Направите правоугаоник обојен црном бојом са постављањем Opacity-а на 50% у Layers панелу.

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 28

Покрените сада Transform Tool комбинацијом тастера Ctrl+Т. Заротирајте за -45 степени правоугаоник који сте додали и који ће представљати сенку.

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 29

Увећајте правоугаоник тако да прекрије ракету. Користите Direct Selection Tool и једноставно развуците правоугаоник.

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 30Корак 11

Повуците сада слој у коме се налази сенка скроз испод свих елемената који чине ракету, али га држите изнад слоја основе иконице.

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 31

Одаберите Add Anchor Point Tool (налази се у истом изборнику где и Pen Tool који покрећете тастером P) и додајте неколико anchor тачака правоугаонику који ће нам помоћи да направимо сенку. Обавезно поставите анцхор тачке при врху где сенка додирује горњу десну страну ракете и на дну где додирује доњу леву страну ракете.

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 32

Погледајте на слици испод где можете додати нове тачке:

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 33

Одаберите сада Direct Selection Tool (тастер А) и ухватите сваку анцхор тачку и повуците је иза ракете тако да је једноставно сакријете.

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 34

Када поставимо слој на право месту у палету Layers(иза слоја у коме је основа ракете) то изгледа управо овако:

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 35Корак 12

Хајде да се сада отарасимо и вишка сенке која прелази оквире основног круга који представља основу наше иконице. Одаберите слој у палети Layers у коме се налази сенка коју смо креирали. Држите тастер Alt, померите курсор миша изнад основног круга иконице све док не видите да се курсор трасформисао у мали квадратић са стрелицом, тада кликните на тај слој што ће креирати Clipping Mask-у.

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 36

Сав вишак у ток тренутку нестаје. Одаберите сада Rectangle Tool (тастер U), и промените Fill color сенке у linear gradient из црне према белој. Пребаците Blending Mode у палети Layers у Multiply како би се сенка лепо уклопила у околину. Погледајте како то изгледа на слици

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 37Корак 13

Додаћемо још пар детаља овој нашој ракети. Одаберите Ellipse Tool (тастер U) и поставите црвену елипсу тако да обухвати цео врх ракете негде до пола прозора. Кликните десним кликом на тај слој са елипсом и у менију који се отвори одаберите Rasterize Layer. Кликните затим на слој са основом ракете, затим задржите тастер Ctrl и кликните на иконицу одабраног слоја како би сав садржај у том слоју био одабран. Кликните на слој у коме се налази елипса при врху ракете. Искористите комбинацију тастера Shift+Ctrl+I да изврнете селекцију. Притисните тастер Delete на вашој тастатури који ће обрисати сав вишак елипсе који прелази оквире врха ракете.

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 38

За крај додати неколико звездица у боји број 3 коју можете пронаћи у палети на почетку текста(или одмах доле испод). Резултат коначно изгледа овако:

Флат иконица ракете - Адриахост блог текст

Радне датотеке:

PSD – Иконица Ракета – Адриахост блог 2016

Палета флет боја

Флет иконица са планетом и звездама

Уз помоћ једноставних процеса у Photoshop-у и основних облика (Shapes) можемо убрзати процес илустрације, као што смо видели у претходном случају са илустровањем ракете. Хајде да сада направимо иконицу планете у комплету са прстеном астероида који је окружује.

Корак 1

Користићемо исту величину конваса (енгл. Convas, прев. Платно) 600x600 са белом позадином. Па направите нови документ преко File – New или користите пречицу на тастатури Ctrl+N.

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 4

Прво ћемо креирати основу иконице која може бити тамно плаве боје, односно, боје која ће представљати свемир. Одаберите Ellipse Tool (тастер U). Кликните на средину конваса (документ који сте направили) да би се отвориле опције за облик који ћемо формирати. Унесите 512 у поља Width и Height што ће резултирати креирањем правог круга 512x512 px.

Пхотосхоп - Флат иконица ракете слика 1

Обојићемо сада круг тамно плавом бојом из палете коју сте видели на почетку. Преузмите слику палете, отворите је у Photoshop-у. Одаберите Eyedropper Tool и кликните на боју 4.

Одаберите поново Ellipse Tool  (тастер U) и у горњем панелу алата пронађите Fill опцију, кликните и одаберите прву боју из најкоришћенијих боја и то је боју коју сте одабрали уз помоћ Eyedropper Tool-а.

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 6Корак 2

Направити и планету на исти начин на који је направљена и основа иконице. Дакле, користити Ellipse Tool (тастер U) и боју из палете боја број 3. За величину круга узети димензије 250x250 px.

Пхотосхоп - Флат иконица ракете слика 2

Одабрати Rectangle Tool (тастер U) и направити групу правоугаоника чије боје и димензије варирају у приближно сличном опсегу. Погледајте слику испод:

Пхотосхоп - Флат иконица ракете слика 3

Да бисмо олакшали посао хајде да групишемо све ове слојеве у једну групу. Одаберите први правоугаоник, држите тастер Shift све време, затим одаберите последњи правоугаоник у палети слојева. Направите групу слојева комбинацијом тастера Ctrl+G.

Пхотосхоп - Флат иконица ракете слика 4

Одаберите групу слојева коју сте управо направили и заротирајте је. Урадите то тако што ћете покренути Transform Tool комбинацијом тастера Ctrl+Т. Поставите курсор миша на један од углова правоугаоника Transform Tool области (курсор ће се претворити у полукружну линију са стрелицама) и повуче у једну страну.

Пхотосхоп - Флат иконица ракете слика 5Корак 3

Сада се треба ослободити непотребних делова који прелазе област планете. Одаберите слој у коме је облик планете. Покрените Ellipse Tool (тастер U) и десним кликом кликните на планету. Одаберите Make Selection у изборнику који се отворио и кликните на ОК.

Пхотосхоп - Флат иконица ракете слика 6

Видећете да је круг који представља планету одабран независно од правоугаоника који стоје у слојевима изнад.

Пхотосхоп - Флат иконица ракете слика 7

У палети Layers одаберите групу у којој се налазе правоугаоници. Кликните на иконицу Add Layer Mask. Сав вишак правоугаоника који прелази област планете ће бити сакривен.

Пхотосхоп - Флат иконица ракете слика 8Корак 4

Да би планета изгледа мало верније додаћемо и сенку у десном доњем делу планете. Кликните на слој са планетом. Дуплирајте га комбинацијом тастера Ctrl+Ј. Копију слоја планете превуците изнад свих слојева. Покрените Move Tool (тастер на тастатури V) и у самом конвасу ухватите слој који се сада налази на врху (копија планете) и померите га мало у лево).

Пхотосхоп - Флат иконица ракете слика 9

Држите тастер Ctrl и кликните на саму иконицу у палети Layers која представља основну планету. Видећете да ће у конвасу планета бити одабрана. Кликните сада на слој који представља копију планете и који се у палети Layers налази на врху. Кликните десним кликом на тај слој и одаберите опцију Rasterize Layer. Искористите комбинацију тастера Shift+Ctrl+I да обрнете селекцију (у слоју копије планете биће одабрано све што прелази оквире основног слоја планете чију смо селекцију извршили раније) и притисните тастер Delete на вашој тастатури.

Обуставите селекцију комбинацијом тастера Ctrl+D и ово је резултат који треба да добијете:

Пхотосхоп - Флат иконица ракете слика 10

Да би сав овај труд уродио ефектом сенке поставите Blend Mode на Screen и Opacity на 50%.

Пхотосхоп - Флат иконица ракете слика 11Корак 5

Сада треба додати прстен астероида око планете. Одаберите Ellipse Tool и направите нову елипсу преко планете.

Пхотосхоп - Флат иконица ракете слика 12

Одаберите опцију Subtract Front Shape и направите још једну елипсу унутар прве која ће буквално речено направити рупу у првој елипси због тога што смо означили опцију Substract Front Shape.

Пхотосхоп - Флат иконица ракете слика 13

Обојите прстен у боји број 4 из наше палете боја коју можете пронаћи на почетку текста. Ако то већ нисте урадили преузимите слику из текста и уз помоћ EyeDropper Tool-а кликните на боју број 4 на слици (то ће променити боју Foreground поља). Кликните два пута на слој у коме се налази прстен. Отвориће се прозор за корекцију боја и једноставно кликните на боју која се сада налази у Foreground пољу. Кликните на ок и облик ће променити боју у ону коју сте одабрали.

Прстен заротирајте на исти начин на који сте то урадили са планетом и уз помоћ Transform Tool-а.

Пхотосхоп - Флат иконица ракете слика 14

Сада је потребно обрисати део прстена за који ће се претпостављати да се налази иза планете. Кликните на слој са прстеном десним кликом и одаберите опцију Rasterize Layer. Кликните на слој у коме се налази основа планете. У том слоју док држите тастер Ctrl кликните на саму иконицу слоја тако да ће цео облик планете бити селектован. Кликните поново на слој у коме се налази прстен. Одаберите Eraser Tool (тастер Е) и просто обришите део прстена који треба да се налази иза планете. Након тога обуставите селекцију комбинацијом тастера Ctrl+D. Ево резултата:

Пхотосхоп - Флат иконица ракете слика 15Корак 6

Додајте флет сенку на исти начин на који смо то урадили у иконици ракете. Користећи пример ракете додајте и звезде. Ево финалног резултата:

Пхотосхоп - Флат иконица ракете слика 16

Радне датотеке:

PSD – Иконица Планета – Адриахост блог 2016

Палета флет боја

Флет иконица радио телескопа 

Кренућемо као и у претходним случајевима. Конвас нашег новог документа биће величине 600x600 px.

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 4Корак 1

Нацртаћемо правилни круг унутар основе иконице. Нека круг буде црне боје. Као и од почетка користићемо Ellipse Tool (тастер U). Кликнућемо и прозор који се буде отворио унећемо величине 230x230 px. Приближно овако:

Пхотосхоп иконица радио телескопа слика 1

Преко леве стране круга убацићемо нови облик – правоугаоник који ће прекрити тек мало више од пола круга. Стравићемо да правоугаоник буде црвене боје, па можете узети броју број 1 из палете боја коју смо поставили на почетку овог текста.

Пхотосхоп иконица радио телескопа слика 2

Сада се треба отарасити вишка. Кликните на слој у коме се налази црну круг, затим кликните на конвас десним кликом и одаберите опцију Make Selection што ће извршити целекцију црног круга.

Пхотосхоп иконица радио телескопа слика 3

Кликните на слој у коме се налази црвени правоугаоник како бисте га одабрали, а онда кликните и на дугме Add Layer Mask. Овај поступак сакриће сав вишак који прелази оквире црног круга.

Пхотосхоп иконица радио телескопа слика 4

Ево шта треба добити:

Пхотосхоп иконица радио телескопа слика 5

Пре него што потпуно обришемо црни круг хајде да урадимо још нешто. Доњи део телескопа обојићемо тамнијом црвеном бојом. Доцртајте још један правоугаоник у доњем делу телескопа и поновите поступак за Add Layer Mask и сакривања вишка уз помоћ црног круга.

Пхотосхоп иконица радио телескопа слика 6Корак 2

Додаћемо и антену на средини телескопа, али пре тога треба додати развучену елипсу на основни изглед антене. Урадићемо то уз помоћ Ellipse Tool-а (тастер U).

Пхотосхоп иконица радио телескопа слика 7

Антену ћемо формирати у виду троугла уз помоћ Polygon Tool-а (тастер U), обојићемо је светло сивом бојом и додаћемо један мали круг као врх антене. Кликните било где на конвас и унесите димензије и број углова које видите на слици испод.

Пхотосхоп иконица радио телескопа слика 8

Добићете овакав троугао:

Пхотосхоп иконица радио телескопа слика 9

Како од њега направити антену? Покрените Transform Tool (Ctrl+T) и спљескајте га повлачењем страница тако да изгледа више као на слици испод и додајте врх (мали круг уз помоћ Ellipse Tool-а)

Пхотосхоп иконица радио телескопа слика 10Корак 3

Окренућемо сада телескоп према свемиру како би могао да претражује сигнале. Одаберите најпре све слојеве облика које смо направили држећи тастер Ctrl и кликтањем на сваки од слојева. Уз помоћ Transftorm Tool-а благо заротирајте телескоп.

Пхотосхоп иконица радио телескопа слика 11

Додаћемо још један троугао као подлогу. И овде користимо алат који смо користили мало пре.

Пхотосхоп иконица радио телескопа слика 12

Унутар тог троугла убаците још један мањи уз укључену опцију Subtract Front Shape:

Пхотосхоп иконица радио телескопа слика 13

Померите добијени облик испод свих слојева који представљају антену како би се и на конвасу поставио испод антене.

Пхотосхоп иконица радио телескопа слика 14

Додајте сенку по поступку објашењеном у првом делу са израдом иконице ракете.

Пхотосхоп иконица радио телескопа слика 15

Додајте и неколико звездица и финализирајте иконицу:

Пхотосхоп иконица радио телескопа слика 16

Радне датотеке:

PSD – Иконица Радио телескоп – Адриахост блог 2016

Палета флет боја

Флет иконица летећег тањира

Корак 1

Најпе отворите нови документ величине 600×600 px. Да то урадите кликните на File-New (или користите комбинацију тастера Ctrl+N), а затим у поља Width и Height унесите вредност 600.

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 4

Наша иконица ће бити округла, па одаберите Ellipse Tool (пречица на тастатури је тастер U) из основних облика (Shape) у панелу са алатима.

Еллипсе Тоол - Израда флат иконица у Пхотосхопу слика 3

Кликните на средину конваса (документ који сте направили) да би се отвориле опције за облик који ћемо формирати. Унесите 512 у поља Width и Height што ће резултирати креирањем правог круга 512×512 px.

Обојићемо сада круг тамно плавом бојом из палете коју сте видели на почетку. Преузмите слику палете, отворите је у Photoshop-у. Одаберите Eyedropper Tool и кликните на боју 4.

Одаберите поново Ellipse Tool (тастер U) и у горњем панелу алата пронађите Fill опцију, кликните и одаберите прву боју из недавно коришћених боја и то је боја коју сте одабрали уз помоћ Eyedropper Tool-а претходно.

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 6

Направити горњи део летећег тањира формирањем правилног круга:

Флат иконица НЛО - Адриахост блог слика 1

Сада је потребно обрисати доњи део тог круга. Направите елипсу уз помоћ Ellipse Tool-а (тастер U) .

Флат иконица НЛО - Адриахост блог слика 2

У палети Layers одаберите и први круг и елипсу, затим кликните на конвас десним кликом и одаберите опцију Unite shapes at Overlap:

Флат иконица НЛО - Адриахост блог слика 3

И ово је резултат који треба да добијете:

Флат иконица НЛО - Адриахост блог слика 4Корак 2

Део који смо креирали представља стаклени део NLO-а па сада треба додати и рефлексију. Кликните на слој у коме се налази овај део (налази се у палети Layers), искористите комбинацију тастера Ctrl+Ј да дуплирате тај слој. Кликните два пута на нови слој и промените му боју у тамније плаву. Покрените Transform Tool (тастери Ctrl+Т) и умањите тај облик. То изгледа овако:

Флат иконица НЛО - Адриахост блог слика 5

Додајте један мали круг поврх свега, док је слој тог новог круга одабран кликните десним кликом на њега и одаберите Make Selection:

Флат иконица НЛО - Адриахост блог слика 6

Одаберите сада оба слоја, последњи додати круг и слој испод њега ( у палети Layers). У конвасу кликните десним кликом на облике и у изборнику који се отворио одаберите Subtract Front Shape.

Обуставите селекцију комбинацијом тастера Ctrl+D и поново коригујте боју одраза на стаклу(кликните два пута на иконицу тог слоја у палети Layers за промену боје).

Циљ је да се добије овај ефекат:

Флат иконица НЛО - Адриахост блог слика 8

Додајте сада још једну елипсу која ће представљати неку врсту кружних крила летећег тањира. Користите Ellipse Tool (тастер U). Нову елипсу спустите пар слојева ниже – испод слоја стаклене “куполе” како би се добио ефекат да крила окружују стакло.

Флат иконица НЛО - Адриахост блог слика 9

Испод тог слоја додајте још једну елипсу која је тамније боје како бисмо употпунили представу:

Флат иконица НЛО - Адриахост блог слика 10

Додаћемо и доњи део летећег тањира у сивој боји. Користите Rectangle Tool (тастер U). И овај слој спустите испод осталих, а изнад подножја иконице.

Флат иконица НЛО - Адриахост блог слика 12

Изаберите сада Direct Selection Tool и горње углове развуците ка споља:

Флат иконица НЛО - Адриахост блог слика 13

Додајте и једну жуту елипсу како би подножје летећег тањира добило овални облик. И овај слој повуците испод претходних, али изнад подножја целе иконице.

Флат иконица НЛО - Адриахост блог слика 14

Додајте неколико сигналних светала да све изгледа функционалније:

Флат иконица НЛО - Адриахост блог слика 15

Сенку и звезде додајте по већ утврђеној процедури са почетка текста и финализирајте иконицу:

Флат иконица НЛО - Адриахост блог слика 16 резултат

Радне датотеке:

PSD – Иконица НЛО – Адриахост блог 2016

Палета флет боја

Флет иконица телескопа на троношцу

Корак 1

Телескоп је лакше илустровати. Најпре отворите нови документ величине 600×600 px. Да то урадите кликните на File-New (или користите комбинацију тастера Ctrl+N), а затим у поља Width и Height унесите вредност 600.

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 4

Наша иконица ће бити округла, па одаберите Ellipse Tool (пречица на тастатури је тастер U) из основних облика (Shape) у панелу са алатима.

Еллипсе Тоол - Израда флат иконица у Пхотосхопу слика 3

Кликните на средину конваса (документ који сте направили) да би се отвориле опције за облик који ћемо формирати. Унесите 512 у поља Width и Height што ће резултирати креирањем правог круга 512×512 px.

Обојићемо сада круг тамно плавом бојом из палете коју сте видели на почетку. Преузмите слику палете, отворите је у Photoshop-у. Одаберите Eyedropper Tool и кликните на боју 4.

Одаберите поново Ellipse Tool (тастер U) и у горњем панелу алата пронађите Fill опцију, кликните и одаберите прву боју из најкоришћенијих боја и то је боју коју сте одабрали уз помоћ Eyedropper Tool-а претходно.

Израда Флат иконица у Пхотосхопу слика 6

Одаберите сада Rectangle Tool (тастер U) и повуците један обичан правоугаоник. Обојите га светлијом црвеном из палете боја коју смо поставили на почетку текста. То је црвена боја под бројем 1.

Флат иконица - Телескоп на троносцу слика 1

Дуплирајте тај слој комбинацијом тастера Ctrl+Ј. Покрените Transform Tool (комбинацијом тастера Ctrl+Т) и повуците горњу страницу на доле по половине висине правоугаоника. Обојите ту копију правоугаоника тамно црвеном бојом, односно бојом број 2 из палете боја. Тај други правоугаоник представљаће сенку саме цеви телескопа.

Флат иконица - Телескоп на троносцу слика 2Корак 2

Додајте још два правоугаоника који ће формирати изглед телескопа. Погледајте слику испод:

Флат иконица - Телескоп на троносцу слика 3

Додајте елипсу плаве боје која ће представљати сочиво. Спљескајте елипсине крајеве уз помоћ Convert Point Tool алата.

Флат иконица - Телескоп на троносцу слика 4

Поставите слој са сочивом испод слоја телескопа да добијете овакав ефекат:

Флат иконица - Телескоп на троносцу слика 5

Додајте одсјај на површини сочива. Ако сте испратили претходне кораке других иконица, биће вам лако да то урадите. Додајте и сиве делове који долазе на део телескопа где се прислања око приликом посматрања.

Флат иконица - Телескоп на троносцу слика 6Корак 3

Изаберите Rounded Rectangle Tool (Правоугаоник са заобљеним угловима) и додајте три ножице за телескоп. На исти начин направите и попречне пречке. Користите Transform Tool да извршите постављање ножица у одређени угао.

Флат иконица - Телескоп на троносцу слика 7

Окрените телескоп према звездама (Transform Tool док су истовремено одабрани сви слојеви који чине телескоп – без ножица). Додајте звезде и сенку.

Флат иконица - Телескоп на троносцу слика 8

Радне датотеке:

PSD – Иконица Телескоп на троношцу – Адриахост блог 2016

Палета флет боја

Флет иконица и илустрација месеца са облацима

Корак 1

Ако сте пажљиво испратили претходна упутства напред у тексту сигурно већ знате да много тога урадите и без посебног упућивања. Направите нови документ величине 600x600 px. Направите основу иконице у плавој боји(боја број 4) величине 512x512 px у облику правог круга.

Када је основа иконице завршена додајте још један мањи круг у центру иконице у боји број 3 из палете боја коју смо поставили на почетку текста.

Флат иконица месец и звезде слика 1

Преко тог круга додајте још један мањи у горњем десном делу и покрените опцију Subtract Front Shape док су оба слоја у палети Layers одабрана (држите тастер Ctrl и кликните најпре на један па на други слој).

Флат иконица месец и звезде слика 2

Та акција ће од два круга произвести месец.

Флат иконица месец и звезде слика 3Корак 2

Хајде да додамо и мало облака који ће дочарати слику ноћног неба и светлог месеца. Исцтајте неколико кругова тако да се додирују. Уједините те кругове уз помоћ опције Unite Shapes док су истовремено одабрани слојеви који треба да чине облак.

Флат иконица месец и звезде слика 4Корак 3

Сада треба поравнати доњи део облака додавањем правоугаоника и коришћењем опције Subtract Front Shape. Не заборавите да у палети Layers одаберете и слој са облаком и слој са правоугаоником истовремено (држите тастер Ctrl све време док кликћете на ова два слоја да бисте их одабрали истовремено).

Флат иконица месец и звезде слика 5

Корак 4

Додајте и један облак иза месеца. Можете копирати исти овај слој из првог облака и уз помоћ Transform Tool-а га умањити и тај слој сместити испод слоја месеца у палети Layers.

Флат иконица месец и звезде слика 6

Направите посебну сенку за сваки облак и за месец. Додајте звезде и ваша иконица је спремна.

Флат иконица месец и звезде слика 7 финална

Радне датотеке:

PSD – Иконица Месец са облацима – Адриахост блог 2016

Палета флет боја

 Свака част ако сте пратећи упутство стигли до краја

Ако сте почетник у графичком дизајну и до ових редова сте дошли пратећи комплетно упутство израђујући једну по једну иконицу будите поносни на себе. Након овог кратког курса сигурно ћете моћи да илуструјете и своје идеје брзо и лако. Поделите то са нама тако што ћете нас потражити на друштвеним мрежама или испод у коментарима.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи