SEO – оптимизација текста, слика и веза у постовима

by | Израда сајта, СЕО и Маркетинг сајта

оптимизација текста слика и линкова

Три основна елемента уз помоћу којих се могу постићи добри SEO резултати у једном блог посту јесу текст, слике и линкови. Ово су и основна средства уз помоћу којих се најбоље изражава и повезује, али и доказ да SEO није баук који захтева копање по коду сајта, оптимизацију коју обављају стручњаци или нешто треће за шта немате времена поред истраживања и писања.

Да постигнете сасвим оптимални ниво исправности онога што стварате довољно је испоштовати правила која нису апстрактне природе,  чак су и прилично логична.

SEO оптимизација текста СЕО - текста и блог поста

Можда сте чули да постоје веб-сајтови који су технички добри када је у питању SEO оцена, али немају посећеност. Занимљиви су, али не и читани. О чему се ради? Једноставно, тренутно никоме не требају. Ако се највећи број људи спрема за летовање, тешко да ће се распитивати о понуди snowboarding опреме, колико год она била добро урађена, пуна описа, слика и квалитетних детаља. Када се заврши сезона летовања, прича можда крене другим током, али да видимо шта можемо да урадимо док чекамо право време.

Смислите пре него што почнете

Добро промислите коју поруку желите да пошаљете новим текстом. Запитајте се шта ће читаоци закључити и какву корист имају од онога што ви имате да кажете. Размислите о томе шта желите да читаоци ураде када заврше са читањем. Да ли желите да покренете расправу, изложите проблем који не умете да решите или представљате решење за које сматрате да ће многима користити? Пробајте да из досадашњег искуства са посетиоцима схватите шта они желе и нађите што лепши начин да им то сервирате. Пронађите сличне текстове, уочите грешке и потрудите се да их не направите и ви.

Направите шему текста 

Добро је да текст има увод у тему, главни део и закључак. Са оваквом шемом нећете погрешити. Прибележите шта то желите да се нађе у свакој од ових целина. Водите рачуна да се порука коју желите да пошаљете садржи у свакој. Пратите ток и гледајте да не правите велике тематске осцилације и лутања. Нацртајте своју идеју, повежите ставке линијама и послужите се визуелним да боље осмислите писање.

Користите поднаслове ( h2, h3)

СЕО - оптимизација наслова текста и блог постаБитна ставка која олакшава скенирање и памћење мапе текста од стране читаоца. Поднаслови омогућавају читаоцу да се оријентише, да зна где се налазе њему потребне ставке и да уме брзо да пронађе оне које тражи када се следећи пут врати.

Управо због тога и претраживачке машине очекују да пронађу ове елементе сваки пут када индексирају нови текст. Раде то због тога да би људима који претражују интернет пружили што боље текстове, са елементима на основу којих се може протумачити да је текст добро форматиран и представљен. Немојте заборавити да их употребите уколико имате могућности за тим.

Користите пасусе

Пасуси чине текст прегледним, читким и лаким за скенирање погледом. Немојте издвајати нове пасусе само зато што вам се чини да је тако лепше. Једна мисао која носи идеју заслужује свој пасус. Ако морате да изнесете неколико неповезаних мисли, да би дочарали идеју, издвојите их у пасусе.

Сигналне речи

Оне вам помажу да скренете пажњу на кључне детаље идеје коју излажете. Њих не треба мешати са кључним речима и то су најчешће следеће речи:

  • бесплатно
  • на првом месту
  • споредно је
  • коначно
  • сигурно
  • на крају
  • никада
  • обратите пажњу
  • обавезно
  • међутим

И све оне речи које скрећу пажњу на главну идеју и њену потврду. Добро размислите о њима и њиховој употреби.

Кључне речи

Кључне речи носе вашу идеју, чине њен основ и помажу јој да постоји у тексту, на интернету. Најнижа доња граница броја речи коју текст треба да има је око 300 речи. У тексту те дужине употребите кључне речи најмање три и највише шест пута (1-2%). Добро је да им пронађете и прикладно, ненаметљиво место у поднасловима.

SEO додатак за Вордпрес

Ако користите Вордпрес потражите SEO додатак који ће вам помоћи да што боље постигнете добар SEO резултат. Уколико већ имате неки од додатака, научите како се користи, подесите га још боље и пратите резултате. Ако не знате који бисте додатак инсталирали прочитајте наш текст од раније: Упутство – Вордпрес SEO by Yoast.

SEO оптимизација слика 

слике

Можда нисте размишљали о томе, али слике такође могу донети посету и боље позиционирање преко претраживача слика (Google Images, нпр.). Ево и како можете унапредити своју позицију и претраживачима олакшати проналажење ваших садржаја:

Alt текст

Ако поставите слику у тексту који говори о услугама веб хостинга, свако ко посети вашу страницу моћи ће да види о чему се ради на слици. Међутим, претраживачке машине не претражују слике визуелно и не знају шта се на њима налази уколико није наглашено на месту предвиђеном за то. Како машини послати сигнал шта се налази на слици? Уз помоћ Alt текста.

Шта је Alt текст?

То је текст који помаже претраживачким машинама да разумеју шта се налази на сликама и на шта се оне односе. Ево како изгледа код који приказује слику у вашем тексту:

<img src="web-hosting-paketi-poredjenje.jpeg" alt="поређење веб хостинг пакета"/>

За сваку слику коју додате пожељно је да преконтролишете ALT текст и напишете га. Уколико користите Вордпрес довољно је да отворите поставке слике и у пољу Alternative text упишете описни текст.

додавање алт текста слици у wордпрессу

Исти поступак можете извести директно у коду текста. И то можете урадити тако што ћете у горњем десном делу уређивача кликнити на картицу Text (биће приказан сирови изглед текста у коду):

додавање алт текста слици

За сваку постављену слику додајте ALT текст у делу кода предвиђеном за то:

<img src="slika.jpeg" alt="ovde uneti alt tekst"/>

Овај начин може бити тежи, јер захтева већу пажњу како бисте пронашли делове кода који односе слику.

уносење алт текста у код текста

Име датотеке слике

Поред ALT текста препорука је да самом имену датотеке доделите описни назив. Пример:

nasi-serveri-slika-1.jpeg

Captions (прев. натписи)

Ако сте оптимизовали име датотеке, уредили ALT текст и додавање натписа може бити корисно. Много ће то сматрати непотребним, али уколико вас нијансе деле од истицања из сличних конкурентних сајтова ово је детаљ који може допринети. Претаживачке машине извршавају претрагу и бележе и овај детаљ, па му вреди поклонити минут-два времена.

Ако користите Вордпрес, Caption (Натпис) можете унети тако што ћете отворити уређивач слике и у пољу Caption унести текст који желите да буде постављен одмах испод слике.

цаптионс

→Ово је Caption текст

Величина датотеке слике

Добро оптимизоване странице учитавају се брзо. Учитавање зависи од самог дизајна сајта, али и од садржаја (текст, слике, видео). Текст се учитава најбрже, затим слике па видео снимци. Разлог је очигледан – величина датотеке.

Потрудите се да постављате што лакше слике, али да притом не жртвујете квалитет. За оптимизацију слика (смањивање, олакшавање) можете користити Photoshop или неке од бесплатних алата као што је GIMP за рачунаре или неку веб апликацију за уређивање слика онлајн као што је Pixlr.

Избегавајте да постављате велике слике у чланак, а онда да јој накнадно смањујете (задајете опцијама) величину. Употребите неки од наведених алата да слику унапред припремите и прилагодите њену величину тексту и величини (ширини) странице.

За додатне информације о форматима дигиталних слика прочитајте и [Инфографик] Упознајте ваше слике и када користити JPG, GIF и PNG

SEO оптимизација линкова

линк

URL (енгл. Uniform Resource Locator) је читљива форма која замењује бројеве (ИП адресе) уз помоћу којих компјутери комуницирају са серверима и проналазе их путем интернета. Представљају и структуру веб сајта. Оптимално добар URL треба да буде јасно читљив и у препознатљивој форми коју, поред машина, разумеју и људи, то изгледа овако:

http://sajt.com/naslov-teksta-ili-stranice/

Читљиви URL већ унапред даје до знања посетиоцу шта се на вези коју посећује налази, улива поверење и даје информације још пре него што се страница отвори. Међутим, лош пример изгледа овако:

http://sajt.com/p=34454AADDFf??D8987

Поред тога, добро је да се кључне речи, нађу у URL-у. Уколико поштујете SEO сугестије да кључна реч треба да буде у наслову, у зависности од поставки вашег начина генерисања линкова, кључне речи ће се аутоматски пронаћи и у URL-у странице текста. Ако наслов текста гласи Системско решење SPAM-а на АдриаХост серверима, URL ће бити генерисан као:

https://adriahost.rs/sistemsko-resenje-spam-a-na-adriahost-serverima/

ако је у подешавањима одређено да се линкови генеришу на основу наслова:

Аутоматско генерисање линкова на основу наслова

Аутоматско генерисање линкова на основу наслова текста

Проверите поставке подразумевајућег генерисања линкова како бисте избегли грешке. Уколико користите Вордпрес, ове поставке можете пронаћи у Подешавања(Settings)→Сталне везе(Permalinks). Додатне измене и прилагођавања линка текста пре објаве можете урадити и ручном изменом, па испод наслова потражите опцију Permalink. Кликните на дугме Edit да бисте уредили линк:

оптимизација линкова у тексту

У отвореном пољу можете унети измене, додати кључну реч, или једноставно избацити сувишне:

оптимизација линкова у тексту

Ако ову опцију оставите нетакнутом, линк до вашег чланка биће генерисан из текста наслова.

Да је оптимизација гаранција успеха?

Одговор је негативан. SEO није гаранција успеха. Циљ оптимизације је истицање квалитета који се крију у текстовима, њихово проналажење и видљивост пред претраживачима. Уколико је неки текст популаран због актуелне теме или је просто занимљив и доживљава глобалну експанзију, оптимизација чак није ни потребна. Међутим, уколико желите да још више људи лакше пронађе, види и прочита то што је већ многима занимљиво, данашњи текст вам може бити од користи и SEO је поље које може имати великог удела у вашем успеху.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи