Šta je Website hosting i kako odabrati pravi?

hosting

Šta je Website Hosting?

Da biste imali svoj veb sajt, trebaju vam dve stvari: domensko ime a zatim i prostor na kome ćete skladištiti sve fajlove koji čine vaš sajt. Hosting je upravo to.

Veb sajt se sastoji od velikog broja različitih fajlova i svi oni trebaju biti pohranjeni na sigurnom mestu koje je uvek onlajn i pristupačno svima koji žele da mu pristupe u svakom momentu. To je mesto gde možete zakupiti svoj prostor za sve fajlove vašeg veb sajta. Vaše domensko ime (domen) vas povezuje sa vašim hosting nalogom i prikazuje veb sajt koji je uskladišten na vašem web hosting nalogu.

Šta je bitno za Website Hosting?

Obzirom da je ceo veb sajt uskladišten na web hosting nalogu, potrebno vam je da on bude brz, pouzdan i da podržava sve servise koji su potrebni da bi vaš veb sajt normalno funkcionisao. Takođe, treba van hosting koji nudi dovoljno protoka (drugim rečima, količina poseta vašem sajtu koja vam je dozvoljena u okviru protoka) i prostora na disku (količina prostora koja je potrebna za skladištenje svih fajlova vašeg veb sajta).

Tu je još i gomila drugih termina povezanih sa web hostingom koje smo naveli na dnu ovog članka, za one koje to interesuje.

Odabir pravog hostinga

Širom sveta postoji, bukvalno, hiljade različitih hosting kompanija za postavljanje vašeg veb sajta i sve one nude različite pakete prostora, protoka i cena, od kojih su mnogi ili precenjeni ili ne nude dovoljno za uloženu količinu vašeg novca.

Ako ste u potrazi za kvalitetnim domaćim hostingom, možete pogledati naše hosting pakete.
Mi brinemo o vašem novcu jer za njega dobijate najbolju uslugu, podršku i što je najbitnije, ljubazno osoblje koji će vam izaći u susret. Dobro izbalansirani hosting paketi su, takođe, bitan element koji je često presudan jer klijenti dobijaju najbolje za svoj novac a administratorima olakšava posao na održavanju njihovih sajtova.
Naš cPanel (korisnički panel) je veoma intuitivan i bez obzira na nivo znanja koji korisnik poseduje, snaći će se bez većih problema. Na našem sajtu postoji i cPanel sekcija sa tutorijalima za početnike u kojoj i korisnici sa skromnijim znanjem mogu pronaći odgovore i uputstva za lako snalaženje u ovom korisničkom panelu.

Tri glavna tipa hostinga

Postoji tri glavna tipa hostinga koje nude hosting kompanije: Shared serveri, Virtualni serveri i Dedicated serveri.

Ako je vaš sajt na Shared serveru, on će deliti serverske resurse sa drugim veb sajtovima na istom serveru. Ovo je često najisplativija opcija ali ona može voditi i ka lošijim performansama usled velikog iskorišćenja od strane ostalih sajtova sa kojima delite serverski prostor. Ovo je jedan od servera koji se ne preporučuje ako imate veb sajt sa e-prodavnicom.

Virtualni serveri su virtualni dedicated serveri i pružaju mnogo veću stabilnost i ogromne resurse. Oni se preporučuju za mali biznis koji je zasnovan na e-prodavnici i ima pristojan broj posetilaca na mesečnom nivou.

Dedicated serveri su, u osnovi, potpuno fizički serveri koji su dodeljeni samo vašem sajtu. Ovi serveri se koriste uglavnom za korporativne sajtove i male biznise koji imaju puno posla uz visok broj poseta sa velikim saobraćajem.

Ovi serveri su najskuplji ali u isto vreme i najpouzdaniji vid hostinga uz najbolji odziv uz korišćenje velikog prostora i saobraćaja.

website hosting

Website Hosting terminologija

Prođimo u kratkim crtama kroz neke često korišćene pojmove u web hosting terminologiji:
Disk Space – Disc space je prostor na disku (zakupljena količina prostora) na kojem skladištite sve fajlove vašeg sajta, emailove, baze podataka.

Bandwidth – Označava količinu podataka kojoj je dozvoljeno da putuje ka vašem sajtu ali i od njega ka korisniku. Svaki put kada otpremate svoj fajl, proveravate email, neko posećuje neku stranicu vašeg veb sajta itd, sve ovo koristi vaš protok, odnosno, količinu podataka koja se razmenjuje u odnosu korisnik – server. Drugim rečima, što više, to bolje.

MySQL Database – Ovo su baze podataka koje koriste web aplikacije kao što su Joomla, WordPress, forumi itd, za čuvanje podataka u bazi. Znači, one su vam potrebne ali ne moraju biti neograničene već onolike koliko su vaše potrebe da biste pokrili sve aplikacije koje koristite a da svaka ima svoju MySQL bazu podataka.

Addon Domains – Ovo je prilično lako za razumeti. Radi se o broju različitih domenskih imena koja će biti povezana sa vašim hosting nalogom. U zavisnosti od hosting paketa paketa koji ste odabrali, možete imati jedno ili više domenskih imena povezanih sa hosting nalogom. U svakom slučaju, to iziskuje i veći prostor na vašem nalogu, odnosno, prostora na disku, protoka, itd..

Uptime – Praktično, ovo je garantovano vreme koje će vaš veb sajt biti pristupačan. Znači, što više to bolje. Ipak, niko ne može garantovati 100% uptime ali 99,9% je sasvim očekivano.

Sub Domains – Ovo su praktično poddomeni vašeg glavnog sajta. Na primer, ako je vaš veb sajt www.mojvebsajt.rs, poddomen bi mogao biti http://prodaja.mojvebsajt.rs

FTP Accounts – Ovi nalozi se koriste za odobravanje pristupa uploadovanju i downloadovanju fajlova sa i na vaš sajt. Svakom FTP nalogu mogu biti dodeljena različita ograničenja pristupa folderima koii se nalaze na vašem nalogu.
Napomenućemo još i da sa svakim hosting nalogom koji imate, dolazi i određeni broj POP3 naloga sa kojim možete napraviti različite email naloge. Dakle, ako imate hosting nalog sa 5 dozvoljenih POP3 naloga, možete napraviti maksimalno 5 različitih *****@mojvebsajt.rs email naloga.

 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Tags: , ,

No comments yet.

Submit Comment