Шта је веб-сајт хостинг и како одабрати прави?

by | cPanel за почетнике, Хостинг сајта

Шта је веб-сајт хостинг?

Да бисте имали свој веб-сајт, требају вам две ствари: доменско име а затим и простор на коме ћете складиштити све фајлове који чине ваш сајт. Хостинг је управо то.

Веб-сајт се састоји од великог броја различитих фајлова и сви они требају бити похрањени на сигурном месту које је увек онлајн и приступачно свима који желе да му приступе у сваком моменту. То је место где можете закупити свој простор за све фајлове вашег веб-сајта. Ваше доменско име (домен) вас повезује са вашим хостинг налогом и приказује веб-сајт који је ускладиштен на вашем веб-хостинг налогу.

Шта је битно за веб-сајт хостинг?

Обзиром да је цео веб-сајт ускладиштен на веб-хостинг налогу, потребно вам је да он буде брз, поуздан и да подржава све сервисе који су потребни да би ваш веб-сајт нормално функционисао. Такође, треба ван хостинг који нуди довољно протока (другим речима, количина посета вашем сајту која вам је дозвољена у оквиру протока) и простора на диску (количина простора која је потребна за складиштење свих фајлова вашег веб-сајта).

Ту је још и гомила других термина повезаних са веб-хостингом које смо навели на дну овог чланка, за оне које то интересује.

Одабир правог хостинга

Широм света постоји, буквално, хиљаде различитих хостинг компанија за постављање вашег веб-сајта и све оне нуде различите пакете простора, протока и цена, од којих су многи или прецењени или не нуде довољно за уложену количину вашег новца.

Ако сте у потрази за квалитетним домаћим хостингом, можете погледати наше хостинг пакете.
Ми бринемо о вашем новцу јер за њега добијате најбољу услугу, подршку и што је најбитније, љубазно особље који ће вам изаћи у сусрет. Добро избалансирани хостинг пакети су, такође, битан елемент који је често пресудан јер клијенти добијају најбоље за свој новац а администраторима олакшава посао на одржавању њихових сајтова.
Наш cPanel (кориснички панел) је веома интуитиван и без обзира на ниво знања који корисник поседује, снаћи ће се без већих проблема. На нашем сајту постоји и cPanel секција са туторијалима за почетнике у којој и корисници са скромнијим знањем могу пронаћи одговоре и упутства за лако сналажење у овом корисничком панелу.

Три главна типа хостинга

Постоји три главна типа хостинга које нуде хостинг компаније: Shared (дељени) сервери, Виртуални сервери и Dedicated (наменски) сервери.

Ако је ваш сајт на Shared серверу, он ће делити серверске ресурсе са другим веб-сајтовима на истом серверу. Ово је често најисплативија опција али она може водити и ка лошијим перформансама услед великог искоришћења од стране осталих сајтова са којима делите серверски простор. Ово је један од сервера који се не препоручује ако имате веб-сајт са е-продавницом.

Виртуални сервери су виртуални dedicated сервери и пружају много већу стабилност и огромне ресурсе. Они се препоручују за мали бизнис који је заснован на е-продавници и има пристојан број посетилаца на месечном нивоу.

Dedicated сервери су, у основи, потпуно физички сервери који су додељени само вашем сајту. Ови сервери се користе углавном за корпоративне сајтове и мале бизнисе који имају пуно посла уз висок број посета са великим саобраћајем.

Ови сервери су најскупљи али у исто време и најпоузданији вид хостинга уз најбољи одзив уз коришћење великог простора и саобраћаја.

wебсите хостинг

Веб-сајт хостинг терминологија

Прођимо у кратким цртама кроз неке често коришћене појмове у веб-хостинг терминологији:
Disk Space – Disk Space је простор на диску (закупљена количина простора) на којем складиштите све фајлове вашег сајта, е-мејлове, базе података.

Bandwidth – Означава количину података којој је дозвољено да путује ка вашем сајту али и од њега ка кориснику. Сваки пут када отпремате свој фајл, проверавате е-мејл, неко посећује неку страницу вашег веб-сајта итд, све ово користи ваш проток, односно, количину података која се размењује у односу корисник – сервер. Другим речима, што више, то боље.

MySQL Database  – Ово су базе података које користе веб апликације као што су Joomla, WordPress, форуми итд, за чување података у бази. Значи, оне су вам потребне али не морају бити неограничене већ онолике колико су ваше потребе да бисте покрили све апликације које користите а да свака има своју MySQL базу података.

Addon Domains – Ово је прилично лако за разумети. Ради се о броју различитих доменских имена која ће бити повезана са вашим хостинг налогом. У зависности од хостинг пакета пакета који сте одабрали, можете имати једно или више доменских имена повезаних са хостинг налогом. У сваком случају, то изискује и већи простор на вашем налогу, односно, простора на диску, протока, итд..

Uptime – Практично, ово је гарантовано време које ће ваш веб-сајт бити приступачан. Значи, што више то боље. Ипак, нико не може гарантовати 100% uptime али 99,9% је сасвим очекивано.

Sub Domains – Ово су практично поддомени вашег главног сајта. На пример, ако је ваш веб-сајт www.mojvebsajt.rs, поддомен би могао бити http://prodaja.mojvebsajt.rs

FTP Accounts  – Ови налози се користе за одобравање приступа upload-у и download-у фајлова са и на ваш сајт. Сваком FTP налогу могу бити додељена различита ограничења приступа фолдерима коии се налазе на вашем налогу.
Напоменућемо још и да са сваким хостинг налогом који имате, долази и одређени број POP3 налога са којим можете направити различите е-мејл налоге. Дакле, ако имате хостинг налог са 5 дозвољених POP3 налога, можете направити максимално 5 различитих *****@mojvebsajt.rs е-мејл налога.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи