заргон

Ако нисте ништа разумели реченице са слике, наставите да читате, направили смо за вас листу од 20 често коришћених израза у веб хостингу:

1. Domain Name Server:

Интернет се састоји од ИП адреса. Било би заиста тешко да приступимо неком сајту, ако треба да користимо ИП адресу уместо www.domen.com. Domain Name Server или DNS мења ИП адресе у облик који препознатљив и лако памтљив нама обичним смртницима са регуларним бројем можданих ћелија. Имена домена су састављена од слова и можемо их лако запамтити. Domain Name Server је Интернет сервис који мења имена домена у ИП адресе и води нас до тражене локације када покушамо да јој приступимо користећи URL као www.domen.com.

2. CNAME:

CNAME или Canonical Name је запис којем се може приступити преко различитих имена. На пример, ако имате фајлове сачуване на Вашем сајту, којима се може приступити преко fajl.domen.com, али желите да му приступите преко fajl.novidomen.com онда ћете морати да користите CNAME записе и усмерите fajl.domen.com на fajl.novidomen.com.

3. А Record:

“А” означава адресу и та адреса се користи од стране посетилаца или вебмастера за проналажење сервера на ком се одређени сајт налази. На пример, www.domen.com је URL, који указује на одређену ИП адресу , нпр овде је ‘домен’ А запис који указује ка сајту.

4. cPanel:

cPanel је скраћеница за Control Panel а то је панел за одржавање вашег хостинга. Можете га упоредити са Control Panel-ом на вашем рачунару. Он вам омогућава да управљате и администрирате активности које се односе на ваш веб хостинг налог. Можете поставити фајлове, базе података, направити мејл налоге и још много ствари када се улогујете на cPanel. Ми смо припремили неколико видео упутстава на нашем Youtube каналу.

5. Content Delivery Network(CDN):

CDN је мрежа дистрибуираних сервера. На пример, сваки пут када покушате да приступите одређеној страници из Србије, ова мрежа сервера ће вам сервирати садржај са сервера који је вама најближи. Овај систем користи географски положај корисника за сервисање одговарајућег садржаја за приступ. CDN знатно повећава брзину испоруке садржаја до корисника.

6. SSL сертификат:

SSL је скраћеница за Secure Socket Layer. Када инсталирате овај сертификат на свој веб-хостинг осигуравате да је између вас и корисника направљена сигурна веза и ниједан други рачунар не може да “прислушкује” тај саобраћај. Овај алат користи за шифрирање, криптографију и кључ за чување података који се преносе преко интернета безбедно и сигурно. Никада не користите вашу кредитну картицу на сајту који нема инсталиран SSL сертификат.

7. Sitemap:

Мапа сајта је за претраживаче, не толико за вашу публику на сајту. Структура је у основи мапа која води претраживаче кроз најважније странице на вашем сајту. Алгоритам претраживача се ослања на ову мапу када индексира ваш сајт. Проверите да ли сте креирали мапу сајта исправно и да сте обавестили Google да постоји мапа вашег сајта, како би он даље индексирао ваш сајт. Када објавите нови садржај, мапу сајта треба ажурирати.

8. Домен (TLD):

Последњи сегмент домена се назива top level domain. На пример, ‘.com’ је TLD за www.domen.com. Неки од најпопуларнијих TLD-ова су .org, .net, .in, .co, итд…

9. WHOIS

WHOIS запис садржи све податке о власнику одређеног домена. На WHOIS упиту можете сазнати ко је власник одређеног домена, преко кога је домен регистрован, до када траје и где се хостује. Често можете сазнати и ИП адресу на којој се домен хостује користећи овај сервис. Власник домена увек може да изврши заштиту WHOIS података како његови подаци не би били јавно доступни.

10. Cron Job

Cron Job се користи када желите да поновите извршавање одређене скрипте у одређено време. Закажите нпр. да се ваша е-мејл листа сваког дана пречисти од неактивних корисника, да се лагер на вашој веб-продавници синхронизује са вашим лагером у вашој не-веб продавници и слично.

11. Bounce Rate:

Bounce Rate није ништа друго него однос корисника који је отишао са вашег сајта након гледања само једне странице. Претраживачи веома воде рачуна о Bounce Rate-у, јер то показује колико је ваш сајт релевантан кориснику. Ако је ваш Bounce Rate висок ( > 70 % ), то обично значи да корисници не проналазе садржај вашег сајта релевантним. Дакле, што пре решите да смањите ваш Bounce Rate, то боље, то значи да имате добар садржај, а то значи да да је боље рангирање на претраживачима, што даље директно значи више новца у вашем џепу.

12. Content Management System (CMS):

Систем за одржавање садржаја тј CMS систем је систем кроз који ви лако и једноставно одржавате ваш сајт и управљате његовим садржајем. Лепота овог система лежи у томе да не морате да ангажујете програмере да ажурирају ваш сајт. Можете да га одржавате сами. Популарни CMS системи тренутно на тржишту су WordPress и Joomla.

13. Poddomen – Subdomain:

www.domen.com је домен док је www.blog.domen.com поддомен. Компаније углавном користе поддомена за своје блогове или за своје продавнице нпр shop.domen.com. Успостављање блога на поддомену је један од најбољих начина да повећате долазне линкове ка вашем сајту.

14. Пропагација домена:

Пропагације је количина времена потребна да интернет провајдери пропагирају промену коју сте извршили над вашим доменом. Нпр. усмерите ваш домен ка АдриаХосту са вашег претходног провајдера и биће потребно 4-12 сати да та промена буде видљива код свих интернет провајдера. То време од 4-12 сати се зове време пропагације домена. Ако ми у АдриаХосту вршимо миграцију сајта за вас, ми ћемо пре миграције форсирати краће време пропагирања па се немојте изненадити ако ваш сајт буде видљив на нашем серверу након 5 минута.

15. RAID:

RAID је скраћеница од Redundant Array of Inexpensive Disks. То је концепт постављања дискова у низ ради што бржег и стабилнијег рада. Праве се комбинације дискова како би у збиру дали један велики, брз диск.

16. SAN:

Storage Area Network је брза мрежа. Сви физички дискови су директно повезани са сервером преко SAN, што на крају повећава брзину приступа подацима.

17. Virtual Private Network (VPN):

Виртуелна приватна мрежа је технологија од виталног значаја када је у питању успостављање сигурне везе ка Интернету. Посебно је од користи компанијама које раде са осетљивим подацима нпр. провајдери телекомуникационих услуга, државне институције, здравствене установе и слично. Ова технологија омогућава да само корисници регистровани на VPN мрежу могу приступити одређеном садржају безбедно.

18. Solid State Diskovi (SSD):

Solid State дискови су алтернативе за регуларне хард дискове. SSD дискови су много бржи јер не поседују било какве покретне делове и не зависе од брзине обртања, као регуларни дискови. У пракси, то значи да ћете сајту који је на SSD диску приступити доста брже него на сајту који није на SSD диску и као такви, сајтови који захтевају додатну брзину морају обезбедити себи правилно окружење. АдриаХост нуди SSD дискове на VPS и dedicated серверима.

19. WordPress:

WordPress је CMS систем који вам помаже да управљате вашим сајтом без потребе да ангажујете вашег програмера за сваку измену, јер велику већину измена можете и сами извршити. WordPress заједница је веома јака, развија додатке и дизајн теме и пружа подршку крајњим корисницима на свом форуму. Сам WordPress је бесплатан, као и већина додатака, док за неке озбиљније додатке или дизајн теме треба одвојити буџет.

20. .htaccess

Сваког пута када приступате одређеном сајту, прво се контактира .htaccess фајл тог сајта. У њему су наведене редирекције, понашање URL-ова и за .htaccess правила се користи посебан сет кодова који се зове Regular Expression.

Сад кад сте научили жаргон у веб хостингу, надамо се да ће вам он помоћи да примените неке од ставки које смо навели да ваш сајт буде бржи, бољи и сигурнији.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи