Додаци за управљање фонтовима на Вордпрес сајту

by | WordPress за почетнике

адриахост-управљање-фонтовима-на-wордпрессу

Један добар разлог за промену фонта на Вордпресу је немогућност приказивања наших слова (ч,ћ,ж,ш,ђ). Подразумевана Вордпресова тема Twenty Fifteen носи врсту фонта која подржава велики број писама, али проблем може настати када купите тему која није оптимизована за нашу ћирилицу или латиницу. Такође, то није једини разлог због којег можете пожелети да замените слова. Може се десити да вам се не свиђају подразумевана слова или желите да различите елементе текста (наслове, цитате, пасусе) истакнете засебном врстом слова. Овом жељом (или проблемом) можете управљати додацима за Вордпрес.

Уместо да набрајамо различите врсте додатака за измену фонта, потрудили смо се да вам прикажемо и опишемо два интересантна и по нашем мишљењу корисна додатка. У питању је један потпуно бесплатан и један који захтева донацију већу од 10$ да би приказао све своје могућности.

Use Any Font (почев од 10$)

Use Any Font долази уз девизу:“Уклопите било која слова у свој сајт!”И управо то је оно где вам овај прикључак може помоћи. Након инсталације потребно је регистровати се на сајт програмера ради добијања АПИ кључа. Програмер, Dinesh Karki, нуди могућност донирања до 100$, али свака донација преко 10$ омогућава неограничен број активација и управљање словима (фонтовима) доживотно. Ако желите да овај прикључак користите бесплатно, добићете право на један АПИ кључ и једну активацију фонта.

Пример подешавања

Након инсталације прикључка потребно је да прибавите активациони АПИ кључ за Use Any Font. Неопходна је регистрација било да је у питању бесплатна или плаћена верзија.

Пре поља за унос података за регистрацију постоји клизач којим се одређује висина донације која се шаље програмеру који развија овај додатак. Уколико желите да бесплатно користите овај додатак, клизач повуците скроз на почетак линије. Након што унесете тражене податке добићете АПИ кључ и њега прекопирајте на место предвиђено за то у самом додатку који сте инсталирали.

усе анy фонтс слика 1а

Сада када имате АПИ кључ, отворите Вордпресову контролну таблу, приступите подешавањима Use Any Font додатка и у пољу API KEY убаците кодни кључ који сте добили приликом регистрације.

усе анy фонтс слика 3 додавање апи кљуца

Једном када је ваш АПИ кључ активиран, можете да користите било који фонт који ћете на сајт отпремити са вашег рачунара. Одмах испод пронаћи ћете поставке под именом Upload Fonts. Да додате фонт кога имате сачуваног на свом рачунару кликните на Add Fonts дугме (на слици означено бројем 1). У пољу Font Name (на слици означено бројем 2) унесите име фонта. Кликните да дугме Одабери датотеку (на слици означено бројем 3) и у новом прозору који ће се отворити пронађите фонт који се налази на вашем рачунару. Одаберите фонт и кликните на дугме Upload које смо на слици означили бројем 4.

усе анy фонтс додавање новог фонта са рацунара

На овај начин жељене фонтове са свог рачунара подижете директно на свој сајт и стављате их на располагање додатку. Све фонтове које додајете можете пронаћи у одељку Upload Fonts:

усе анy фонтс уплоуд слика

Даље, једном када је фонт са вашег рачунара подигнут на простор вашег веб сајта моћи ћете да одредите различите фонтове за различите елементе ако сте се одлучили за плаћену верзију овог додатка. Додељивање фонтова елементима обавља се у пољу Assign Font.

усе анy фонтс додељивање фонта елементима

Након одабира елемената, за чување поставки потребно је још кликнути на дугме Assign Font. И овако изгледају резултати:

усе анy фонтс преглед фонтова

Практичност овог додатка је што омогућава коришћење било ког фонта. Довољно је да корисник пронађе фонт који жели да види на свом сајту, преузме га (купи или преузме бесплатни фонт) и подигне на свој сајт поступком приказаном изнад. Ако узмемо у обзир такве (неограничене) могућности, може се констатовати да цена није висока. Овај додатак нема могућност прегледања изгледа који ће бити остварен на вашем сајту активацијом одабраног фонта, па се може рећи да је ово један недостатак.

WP Google Fonts додатак за Вордпрес (потпуно бесплатан)

У питању је једноставан и гоогле-фонтс-прикљуцак-слика 1лак прикључак који се може препоручити чак и почетницима који желе да измене слова на свом сајту. Омогућава коришћење целог Google Font  директоријума. Бесплатан је у потпуности и олакшава укључивање и одабир између великог броја врста слова. Након инсталације и активације прикључка, веома лако се одређује посебна врста слова за сваки елемент као што је наслов, текст, цитат и остале. Има могућност доделе посебног CSS кода. Може се користити истовремено чак шест различитих врста слова, што је чак и превише, јер може деловати визуелно неукусно и отежати сналажење на веб-сајту.

Овај прикључак нема опцију укључивања додатних слова (отпремањем са рачунара), али има јако велике ресурсе па је велика вероватноћа да ћете пронаћи оно што баш вама одговара.

гоогле фонтс прикљуцак слика 1

Интерфејс овог додатка је једноставан. Подељен је на шест целина, односно, на подешавања сваких од укупно шест врста слова које корисник може задати. У сваком одељку-целини можете задати по једну врсту слова за сваки елемент текста на вашем сајту.

гоогле фонтс прикљуцак слика 2

Додела фонтова различитим елементима

У примеру који видите на слици испод, одабрана је Duru Sans врста слова. У делу 1.Chose the font styles you want: одабран је Normal, односно, општи стил.

Ако једну врсту фонта желите да доделите свим елементима текста (наслови, цитати, пасуси), пронађите фонт који поседује све стилове (Book,Normal, Normal Italic, Bold, Bold Italic). 

Одабрани фонт биће додељен елементима које смо означили у 2.Elements you want to assign this font to, односно, H1, H2 и H3 насловима.

гоогле фонтс прикљуцак слика 3

Да би и преосталим елементима доделили нови фонт потребно је одабрати нову врсту у одељку Фонт 2. На исти начин као и у претходном случају где смо одредили наслове H1, H2 и H3, сада ћемо нови нови фонт доделити насловима H4, H5 и H6. Нећемо прескочити одабир стила, Normal 400.

 4. Choose character sets you want, увек бирати Latin-ext јер ће на тај начин бити приказана сва слова наше латинице. 

гоогле фонтс прикљуцак слика 4

Преостало је да доделимо фонт и цитатима (blackquotes), пасусима (paragraphs) и листама (lists). Као и у претходним примерима обратити пажњу на стилове и елементе којим се додељује одабрани фонт.

Уколико на сајту користите ћирилицу, обратите пажњу да у делу 4. Choose character set you want одаберете Cyrillic-ext  како би сва слова била у потпуности приказана у стилу фонта који сте одабрали. 

гоогле фонтс прикљуцак слика 5На крају, када кликнете на Save All Fonts дугме и све поставке буду сачуване, резултати на страници изгледају овако:

гоогле фонтс прикљуцак слика 6

Овде је приказан пример коришћења три врсте фонта. У пракси је често довољно пронаћи једну врсту која ће подмирити све потребе, па обратите пажњу да не претерате. Као ни претходни додатак, ни овај нема могућност директног прегледа слова пре него што их укључите.  Међутим, ако посетите Google Fonts веб сајт, можете да прегледате све фонтове и пронађете онај који ће вам одговарати. Након тога биће вам лако да исти фонт и активирате.

Обратите пажњу да фонт који одаберете поседује следеће ставке пре него што га укључите у свој Вордпрес сајт:

  • Да поседује неопходне стилове одабир стила фонта адриахост блог
  • Да подржава ћирилична и латинична слова наше азбуке и абецеде. Та могућност приказана је као Cyrillic Extended (cyrillic-ext) и Latin Extended (latin-ext). одабир сетова карактера фонта

И фонт је део вашег визуелног идентитета на интернету, не занемарите га

Од фонта може зависити и посећеност и читаност онога што желите да преко вашег сајта поделите са људима. Уколико су слова визуелно тешка, сувише ситна, необична, или чак превелика, може се десити да људи одустају од ваше идеје коју сте изложили. Најбоље је користити стандардна слова, читке величине и обавезно слова која подржавају наше карактере. Ако сте у неким текстовима на интернету наишли на речи у којима се слова са кваЧицама приказују истакнуто и другачије од осталих, то значи да сајт користи фонт који не подрЖава нашу абецеду и азбуку. Као што сте у овом тексту могли да прочитате, то је проблем који лако може бити решен, а ваши читаоци ће неометано уживати у прегледу и читању.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи