Домени вредни као злато!

by | Свет домена, Хостинг сајта

У Србији и Црној Гори завршена пререгистрација интернет домена са .co.yu на домене .rs и .me. Препродавци већ зарађују, а поједини домени достигли цену 90.000 долара!
Регистар националног интернет домена Србије саопштио је да је завршена пререгистрација co.yu домена у .rs домен и да је свако ко није искористио право првенства то право изгубио. Истовремено, започела је препродаја домена, а на цени су посебно интернет адресе које носе имена познатих компанија и естрадних звезда попут Цеце Ражнатовић, Секе Алексић или Јелене Карлеуше.

Иако у Србији и Црној Гори употреба интернета није на нивоу светског просека, препродаја нових домена већ је постала више него успешан бизнис, а цене појединих „плацева” на домаћој интернет мрежи већ достижу вртоглаве цене, чак и 90.000 долара.

домени-као-златоСви који су желели да задрже слично или исто име које су имали у co.yu регистру могли су да га региструју до 10. септембра, када су у промет пуштени резервисани, а неискоришћени домени. До тог тренутка је регистровано 34.615 домена у .rs регистру, од тога је пререгистровано 19.372 из rs.yu у .rs – наведено је у саопштењу Регистра.

Зарада на америчкој кризи

Интернет адресе назива банака које су се недавно спојиле услед финансијске кризе у свету већ су заузете и препродавци их нуде на продају. Сајбер сквотери су искористили прилику кад је Benk of America преузела Мерил Линч и резервисали су домене са њиховим спојеним називима (bankofamericamerrilllynch.com и bofaml.com), а на сајту за аукције „Ibej” почетна цена за ове домене је 1.500 долара.

Јагма за познатим

У тренутку кад је почела пререгистрација слободних домена, кренула је јагма за добрим именима, па је тако одмах плануо неискоришћен домен crvenazvezda.rs, који челници познатог клуба, за разлику од Партизана, нису купили. Виспрени трговци доменима купили су и слободне домене velikibrat.rs, delta.rs, merkator.rs, а очекује се да добру цену у предстојећој аукцији достигну и домени који носе имена естрадних звезда – cecaraznatovic.rs, jelenakarleusa.rs и sekaaleksic.rs. (посебно зато што су ове три певачице и до сада имале најпосећеније фан сајтове на интернету). Посебно је занимљиво да је, како сазнаје Press, непознати трговац покуповао готово све домене са именима српских градова и већих туристичких центара, и да је, према незваничним информацијама, домене cacak.rs и zlatibor.rs већ продао за цену од око 4.000 евра.

За разлику од Србије, у Црној Гори су већ почели лицитирање и препродаја, а аукција домена чак се врши уз подршку црногорске владе.

домен-на-продају

„Tojota” рекордер!

Црногорски .me домен у свету се већ промовише не као домен који асоцира на Црну Гору, већ као домен који има велики маркетиншки потенцијал захваљујући свом значењу на енглеском и још неколико језика. Тако су домени попут fuck.me, kiss.me, insure.me, hug.me, oglasi.me и skoda.me достигли цену од 20.000 до 68.000 долара, док је апсолутни рекордер домен toyota.me, који је лицитиран 110 пута и кошта 90.025 долара.

На доменима .tv и .cc зарадили милионе

Поред црногорског домена .me, у свету постоји пуно занимљивих домена који су постали глобално популарни захваљујући занимљивој екстензији. Домен .tv припада минијатурној групацији острва Тувалу, која имају око 12.000 становника. Тувалу је продао права коришћења овог домена и добија годишње око пет милиона долара за његово коришћење.

Најскупљи домени из 2007. године, са неком од набројаних екстензија су: co.cc, продати за по 70.000 долара и hot.tv за 35.000. Ове цене су ипак само мали проценат од стотина хиљада, па и милиона долара за које су продати најскупљи .com домени: vodka.com за три милиона, diamond.com за седам и по милиона, porn.com за девет и по милиона, fund.com за 10 и sex.com за 12-14 милиона долара.

Извор: Pressonline.rs

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи