Како да оптимизујете Вордпрес сајт да се лепо приказује на мобилним и таблет уређајима?

by | WordPress за почетнике, Израда сајта

Недавно смо имали припремљени текст под насловом “Веб дизајн трендови за 2015. годину”. Решили смо да га не објавимо јер је тема већ добро обрађена у регионалној блогосфери. Уместо тога одлучили смо да пажњу посветимо текстовима који ће на конкретан начин помоћи корисницима да се прилагоде новим трендовима и неопходним изменама. Ово је један од њих.

У актуелним предвиђањима и препорукама стоји да је оптимизација сајтова за мобилне прегледаче неопходан задатак уколико га већ до сада нисте обавили. Зашто је то неопходно јасно нам је из примера свакодневног живота и без спровођења посебних анализа. Довољно је обратити пажњу на то које уређаје људи најчешће користе у свакодневној комуникацији, јавним местима и саобраћају.

Вредно је поменути да се неколико фирми за анализу тржишта слаже око тога да је трећина свих банкарских трансакција у 2014. години обављена уз помоћ мобилних рачунара (таблет рачунари и смарт телефони). На основу овог податка може се грубо претпоставити колико њих управо користи исте уређаје за преглед интернета, читање, истраживање и претраживање баш можда и вашег сајта.

Мобилна верзија Вордпрес сајта?

Responsive дизајн или прикључак?

Један од најпопуларнијих, рекло би се најлакших, је набавка Вордпрес теме која се ослања на респонсиве дизајн. Просто речено, одлика овог дизајна је да аутоматски препознаје величину прозора прегледача интернета и на тај начин прилагођава приказ сајта. Резултати могу бити потпуно задовољавајући. Једна тема прилагођава се различитим уређајима, било да је у питању телефон, таблет, екран стоног или преносног рачунара. Међутим, ово решење захтева нову тему и сва пратећа подешавања и измене које треба обавити. Захтева комплетан редизајн сајта.

респонсиве дизајн слика 1

Нешто безболније решење које се може применити у прелазном периоду и које не захтева редизајн Вордпрес сајта јесте прикључак који омогућава засебну мобилну верзију сајта која ће бити приказивана корисницима који долазе посредством мобилних телефона и таблета. Стари дизајн можете задржати и он ће и даље бити приказиван на великим екранима (стони и лаптоп рачунари) као и до сада.

Процедура је једноставна. Довољно је да инсталирате прикључак кроз контролну таблу вашег сајта и активирате га. У зависности од уграђених могућности, моћи ћете да подешавате мобилну верзију вашег сајта и утичете на садржаје и начине за приказ истих. Ево неколико прикључака који вам могу помоћи:

WPtouch прикључак

Овај прикључак представља популарно решење. Омогућава приказ мобилне верзије сајта и долази са подразумеваном темом под именом Bauhaus. Тема је прилагодљива и може се утицати на боје, лого сајта, иконице генерално, фонтове и иконице опција дељење преко друштвених мрежа.

wп-тоуцх-прикљуцак-за-wордпресс

Лако се може одредити број чланака који ће се приказивати на почетној страници. На исти начин одређене категорије се могу искључити из приказа уколико не желите да буду приказане корисницима преносних рачунара мањих екрана. Подразумевана тема укључује и по речима задовољних корисника, слајдер богат опцијама.

Професионална верзија овог прикључка кошта 49$ и има четири додатне теме и три додатна прикључка (модула): прикључак за кеширање мобилне верзије сајта, прикључак за респонсивност слика и прикључак који приказује садржаје намењене само корисницима са мобилним уређајима.

Прикључак се може инсталирати директно из Вордпрес контролне табле или преузимањем за ручно инсталирање преко FTP клијента одавде: https://wordpress.org/plugins/wptouch/

WP Mobile Detector прикључак

WP Mobile Detector препознаје да ли посетилац прегледа сајт уз помоћ обичног мобилног телефона или смартфона. Аутоматски детектује до 5000 уређаја и на основу резултата приказује одговарајућу тему. За обичне мобиле телефоне овај прикључак искључује све слике и напредније елементе HTML програмирања тако да се странице учитавају што брже. За паметне телефоне аутоматски прилагођава величину слика, умањује их и подешава величини екрана ако су превелике.

wп мобиле детецтор прикљуцак за wордпресс

Прикључак има пет подразумевајућих тема које се могу окарактерисати као минималистичке. Професионална верзија кошта 50$, доноси још пет мобилних тема и уређивач. Подржава и мобилно оглашавање преко сервиса као што је AdSense.

Прикључак се може инсталирати директно из Вордпрес контролне табле или преузимањем за ручно инсталирање преко ФТП клијента одавде: https://wordpress.org/plugins/wp-mobile-detector/

Jetpack прикључак доноси свој мобилни модул

У склопу Jetpack прикључка налази се и модул за приказивање сајта на мобилним рачунарима. У питању је једноставан, прост за постављање и минималистички функционалан прикључак који једноставно ради свој посао. Може се рећи да му је недостатак управо то што има мало опција. Сва подешавања своде се на одређивање приказа чланака на почетној страни и страницама архива, односно, да ли ће се приказивати цели чланак или његов исечак.

јетпацк мобилни модул wордпресс

Овај прикључак је у потпуности бесплатан, може се инсталирати директно из Вордпрес контролне табле или преузимањем за ручно инсталирање преко FTP клијента одавде: https://wordpress.org/plugins/jetpack/

Напомена: Уз Jetpack добијате и многе друге модуле који вам можда нису потребни или их не желите. Пре инсталације размотрите списак модула који долазе уз овај прикључак.  

WP Smart Mobile Theme прикључак

wп смарт мобиле wордпресс прикљуцак слика 2

И овај прикључак је бесплатан, али нуди много више опција. Лако можете поставити свој лого или бирати страницу која ће бити приказана као почетна. Google Аналитика и AdSense се могу додати на мобилну верзију сајта. WP Smart Mobile долази са три теме у којима се лако могу мењати боје фонта и позадине. Такође је омогућен и одабир изборника који ће бити приказиван у мобилној верзији сајта и ова опција не зависи од главног изборника који се приказује на теми намењеној великим екранима.

wп смарт мобиле wордпресс прикљуцак

Прикључак се може инсталирати директно из Вордпрес контролне табле или преузимањем за ручно инсталирање преко FTP клијента одавде: https://wordpress.org/plugins/wpsmart-mobile/

WiziApp прикључак

Користи HTML5 технологију као основу свог дизајна. Кроз подешавања је омогућена интеграција Google Аналитике и AdSense-а. Може се одабрати и изборник који ће се приказивати на мобилним уређајима. Теме су измењиве и прилагодљиве.

wизиапп wордпресс прикљуацк

Прикључак долази са мобилном темом под називом Smooth Touch. Седам додатних тема доступно је по цени од 49$ за сваку. Такође, ако вам је то превише, можете плаћати годишњу чланарину (69$) и на тај начин имати приступ свим темама, можете уклонити и брендирање и имати право на техничку подршку током чланарине.

Прикључак се може инсталирати директно из Вордпрес контролне табле или преузимањем за ручно инсталирање преко FTP клијента одавде: https://wordpress.org/plugins/wiziapp-create-your-own-native-iphone-app/

WordPress Mobile Pack прикључак

Овај прикључак користи респонсивни дизај како би се прилагодио различитим екранима преносних уређаја. Доноси једну тему и шест маски. Лако се може извришити измена боја и словних ликова. Поред тога, може се додати лого по избору и графички елементи који ће приказ вашег сајта учинити визуелно препознатљивим.  Google Аналитика се лако може интегрисати додавањем UA-000000-01 кода.

wп мобиле пацк wордпресс прикљуцак

Поред додатних шест маски за тему које се случајним одабиром приказују на почетној страници, постоји могућност за лако додавање додатних слика које ће бити приказане.

Прикључак се може инсталирати директно из Вордпрес контролне табле или преузимањем за ручно инсталирање преко FTP клијента одавде: https://wordpress.org/plugins/wordpress-mobile-pack/

Оптимизација сајта неопходна је у прелазном периоду

У овом тренутку развоја технологије неопходна је оваква оптимизација сајта како би се приказ боље прилагодио уређајима преко којих се врши прегледање. Оптимизације, промене и нова прилагођавања могу да буду чак тешке, нарочито у овом, прелазном периоду када су сусрећу начини дизајна, величине екрана и нове навике прегледања интернета. Ако погледамо трендове као што су респонсивни дизајн или футуристички приступ TheGrid пројекта, нови начини програмирања и дизајнирања унапред рачунају на све врсте уређаја и величине екрана. Активна планска оптимизација више неће бити толико неопходна. До тада, ипак, мораћемо да своју понуду што боље прилагодимо захтевима посетилаца.

Шта смо ми урадили?

Можете приметити да је АдриаХост блог оптимизован за приказ на мобилним и таблет уређајима. Ми, напредни какви јесмо, решили смо да не користимо ниједан Вордпрес додатак. Нацртали смо жељени изглед блога и направили смо засебан темплате који ће наш сајт да користи само за блог. Оптимизацију смо урадили искључиво путем CSS стилова, уз 1070px Grid систем.

Процес прилагођавања постојеће теме је захтевао доста више времена од инсталирања Вордпрес додатка или креирања респонсиве Вордпрес теме ‘од нуле’, али се надамо да вам се свиђа нови фејслифт нашег блога.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи