Како да пресловите Вордпрес сајт са латинице на ћирилицу?

by | WordPress за почетнике, Израда сајта, Ћирилица на интернету

Latinica u Cirilicu

У прошлом тексту писали смо о томе како да инсталирате Вордпрес (енгл. WordPress) на ћирилици и како да на постојећем сајту који је на ћирилици додате и могућност одабира латинице. Ово је одлично уколико желите да својим читаоцима омогућите да бирају писмо на којем ће читати ваш сајт. Прилично је и лако ако имате сајт на ћирилици или ако све тек покрећете, док ће вам мало више времена требати уколико за постојећи сајт на латиници желите да укључите и ћирилицу.

Текст о ћирилици можете прочитати овде: Како да инсталирате Вордпрес на ћирилици или додате наш језик на постојећем сајту?

За сајтове који су од почетка на латиници потребно је мало више труда

Као што смо рекли, нема проблема када додајете могућност читања на латиници код сајтова који су писани на ћирилици, али уколико је ваш сајт написан на латиници, потребно је да све текстове најпре пребаците из латинице у ћирилицу да бисте активирали могућност бирања између два писма.

Могућност одабира између два писма ради укључивањем додатака за пресловљање, проблем је што ови додаци раде тако што могу да преслове само текст који је написан на ћирилици.

Због тога ће бити потребно да све текстове које сте писали латиницом пресловите ручно. Ово је “пешачки” посао и своди се на copy/paste радње у највећем делу.

За пребацивање текстова из латинице у ћирилицу можете истражити и применити следеће алате:

Latinica u Cirilicu

Комплетан посао своди се на то да сваки текст који сте написали на латиници сада треба ручно пресловити. Ово може бити велики посао уколико имате 100-200-300+ текстова. Биће потребно да копирате текст који је на латиници и провучете га кроз неки од алата наведених изнад како би латиница била претворена у ћирилицу. Текст на новом писму треба поставити уместо првобитног латиничног једноставном заменом.

Након тога, додатак (плугин) за пресловање моћи ће да ради и сервира ћирилицу или латиницу у зависности од онога што читалац одабере. Довољно је да инсталирате неки од додатака за пресловање, укључите га и поставите у сајдбар (енгл. sidebar) вашег сајта.

latinica cirilica wordpress

Од тог тренутка посетиоци на вашем сајту моћи ће да бирају писмо на којем ће читати.

ćirilica latinica wordpress

Како је то решио Милош Станић прочитајте на његовом блогу: Зашто сам престао да пишем латиницом и како сам блог пребацио на ћирилицу. Милош је уз помоћ програмера развио додатак који је вршио превођење садржаја на ћирилицу аутоматски, али је то произвело додатне и потребне радње да би посао био завршен.

Добро решење био би мултијезички Вордпрес додатак који би сервирао различита писма

Процес пресловљавања који је наведен ће у будућности сигурно бити превазиђен јер се процедура заснива на брисању латиничног текста да би уместо њега била постављена ћирилица која задовољава услов за пресловање.

Уколико би неки додатак за Вордпрес, као што је Полиланг (енгл. Polylang), могао да сервира српски језик на ћирилици као посебно писмо, процес не би био краћи и лакши али не бисте морали да бришете латиничну верзију текста. Тако би ваш сајт био богатији за верзију истог текста на нашем писму што би Google добро котирао због увећања садржаја.

Са овом идејом, контактирали смо Полиланг и предложили додавање ћириличног писма као засебног језика па ћемо даљи развој ситуације објавити у овом тексту.

Латиница или ћирилица?

Одговор на ово питање најбоље можете пронаћи ако истражите навике и жеље посетиоца који долазе на ваш сајт. Уколико имате велики број људи који желе да читају на ћирилици размислите да уведете ово писмо. Такође, уколико сматрате да би Google могао да боље котира ћирилицу у претрази из Србије и на српском језику (што није немогуће), можете полако уводити ћирилицу како бисте на време били спремни на могуће промене у будућности.

О томе да ли људи који долазе на ваш сајт више воле ћирилицу или латиницу, лако можете сазнати више уколико спроведете анкету или гласање где би се посетиоци изјаснили. На основу ових резултата можете спровести даље планове и развој сајта.

Уколико вам је потребна додатна помоћ око пресловљавања сајта или вам је једноставно потребна инсталација Вордпреса на ћирилици, слободно нас контактирајте.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи