Како да се повежем на сервер преко SSH (Linux, Windows, Mac)?

by | Сервери и ВПС

Адриахост у својој понуди има VPS и Dedicated сервере, Линукс и Windows сервере. На свим овим услугама клијенти добијају комплетан Root приступ и све могућности које су потребне да од сервер машине направе машину која ће допринети развоју пословања.

За повезивање и управљање својим сервером можете користити и WHM/cPanel, међутим, често није могуће све обавити из графичког интерфејса и зато је потребно потражити помоћ SSH конекције.

Шта је SSH (Secure Shell)? 

Secure Shell је шифровани мрежни протокол за управљање мрежним системима на сигуран начин коришћењем несигурне мреже (интернета). SSH омогућава да се корисници повезују на релацији рачунар-сервер преко сигурне везе. На овај начин сви подаци се шифрују тако да постају нечитљиви лицима која не треба да имају приступ овим подацима.

Конкретна намена овакве врсте повезивања је да вам обезбеди брз и сигуран начин да извршите одређени задатак на вашем серверу. На пример, можете рестартовати одређени сервис или комплетан сервер уколико ниједан други начин не даје резултате.

SSH повезивање са сервером

Рачунар са Виндоуз оперативним системом

Да бисте успели да се повежете са ваших сервером користећи Виндоуз оперативни систем, преузмите најпре PuTTY извршни фајл одавде:

http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/latest.html

Након преузимања фајла, није потребно да га инсталирате, довољно је да га покренете (кликните два пута на преузети фајл). Отвориће се прозор где треба унети ИП адресу сервера, порт и кликнути на дугме Open да бисте се повезали:

PuTTY povezivanje server ssh terminal

Отвориће се командни терминал где је потребно да упишете корисничко име и лозинку. Уколико желите да се улогујете као root (највише привилегије), укуцајте root за “Login as” и стисните Ентер. Следеће што треба унети је лозинка, па обратите пажњу на то да уколико сте копирати лозинку (Copy), “paste” урадите тако што ћете само кликнути десним кликом у унутрашњи део терминала.

Имајте у виду да унос лозинке није видљив и неће се појавити ни лозинка ни симболи уместо ње. Након уноса лозинке стисните Ентер.

PuTTY povezivanje server ssh terminal

За рачунаре са Линукс и Епл Мек (енгл. Apple Mac) оперативним системима

И на Линукс и на Епл Мек рачунарима можете користити Open SSH. Довољно је да отворите Терминал и укуцате следеће:

ssh username@hostname.domain.ext

или

ssh username@ipaddress

Обратите пажњу да усернаме замените са корисничким именом са којим приступате, док hostname.domain.ext или ipaddress мењате са именом хоста или ИП адресом. Ако приступате користећи root корисника, уписујете root@hostname.mojsajt.rs или root@91.201.129.561

Уколико користите Убунту оперативни систем, Open SSH можете инсталирати користећи следећу команду:

sudo apt install openssh-server

За кориснике Епл Мек уређаја, SSH долази подразумевано али је SSH Deamon искључен. Потребно је да га активирате користећи следећу команду:

sudo systemsetup -setremotelogin on

За стопирање SSH Deamon-а потребно је укуцати следеће:

sudo systemsetup -setremotelogin off

За проверу SSH статуса користите следеће:

sudo systemsetup -getremotelogin

Пажљиво са SSH подацима и акцијама које примењујете

Битно је да чувате све своје податке за приступ вашем серверу. Немојте да дозволите да ваши подаци дођу у посед особа које не треба да имају приступ и које могу случајно или намерно угрозити ваш рад. Подједнако је битно да сам рад не угрозите ви сами. Када приступите серверу преко SSH конекције видећете да се све одвија брзо и ефектно. Једном командом можете рестартовати сервер или одређени процес па будите крајње пажљиви и добро испланирајте сваку акцију пре него што притиснете Ентер.

Комплетне понуде наших сервера можете видети на следећим страницама:

Сва питања можете нам поставити користећи нашу контакт форму или директно из вашег клијентског налога.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи