Како да убрзате ваш сајт, уштедите bandwidth и шта је то CDN?

by | Сервери и ВПС, Хостинг сајта

Шта је CDN?

Content Delivery Network или Content Distribution Network је велики дистрибуциони систем сервера распоређених широм света. Основни циљ и намена CDN-а је да крајњим корисницима сервира садржаје у што краћем могућем року чинећи их лако доступнима за преглед и коришћење. Поред тога што утиче на перформансе и доступност, CDN растерећује оригиналног провајдера хостинга па на тај начин и штеди ресурсе.

Једноставно речено, корисник поставља садржаје на свој сајт (примарни сервер или дељени хостинг), CDN мрежа те исте садржаје кешира на својим серверима који су распоређени широм интернета. У зависно од локације посетиоца који прегледа сајт, CDN мрежа ће доделити физички најближи сервер како би услуга била обављена у што краћем року.

У данашње време, овакви сервиси опслужују велики део интернета и оно што се на њему налази,  то укључује текст, графичке материјале и скрипта, видео снимке и стримовање догађаја уживо. Неке од њих већ користите, а да тога нисте ни свесни.

Како та услуга функционише?

Постоји један број CDN провајдера који су бесплатни или уз плаћену, нуде и бесплатну услугу. Код већине њих довољно је регистровати се на нови налог и пратити упутства за повезивање изворне локације (вашег сервера, хостинга) са CDN мрежом. Након извесног времена, садржај вашег сајта биће кеширан широм мреже и услуга је спремна, а оригинални хостинг сајта у будућности ће се носити са мањим теретом саобраћаја.

Ево како изгледа оптерећење изворног хостинга без и уз CDN услугу:цдн оптерецење са и без

Youtube пример мреже сервера

Youtube је CDN за видео снимке, и ви сте га можда годинама користили за приказ видео материјала на свом сајту, а да притом нисте размишљали о томе колико сте заправо уштедели на простору хостинга који изнајмљујете. Видео снимак од 500 MB је проблем уколико је ваш хостинг ограничен на 2 GB (2.000 MB), јер ће три таква снимка већ заузети највећи део услуге коју плаћате.  Уместо тога, свој видео поставите на Youtube и преко кода га уграђујете у свој текст или страницу.

Youtube има своју мрежу сервера широм света. Када тражите одређени видео и гледате га у Србији, вама се аутоматски додељује најближи сервер. Када неко гледа видео у Америци, њему се додељује сервер из тог региона. Када би Youtube имао само један сервер, корисници из целог света (хиљаде, можда милиони њих га користи овог тренутка) оптерећивали би га и истовремено блокирали. Да се то не би десило CDN мрежа врши растерећење.

Свачији сајт у мрежи

На сличан начин и ваш сајт може бити учитан у мрежу која растерећује ресурсе и сервира оно што ви нудите без чекања или закрчења сервера. Не само видео снимци, већ и слике, текст и материјал који постављате за преузимање биће подједнако брзо доступни и посетиоцу који прегледа ваш сајт из Америке, Индије или Енглеске.

цдн мреза

Боље од CDN-а је имати сопствену мрежу сервера

Идеалније од овога било би да ви сами, без посредника као што су CDN провајдери, имате своје сервере у различитим деловима света. Управо због тога Адриахост нуди и одлично решење у коме бирате локацију сервера. Локације у понуди су: Сан Франциско, Њујорк, Амстердам, Сингапур, Лондон и Франкфурт. Ово је корисно уколико унапред знате одакле ће посете долазити или намерно циљате на посебну географску локацију. Можете одабрати и закупити један сервер на циљаној локацији, или свих шест и тако направити сопствену мрежу која ће на основу локације посетиоца додељивати најближи сервер. Комплетну понуду погледајте у Понуда Cloud VPS сервера.

Најпопуларнији CDN бесплатни сервиси

1. CloudFlare сервис

цлауд фларе цднCloudFlare мрежа располаже са 34 центра за обраду података широм света. Користи своје ресурсе за побољшање сервирања и заштиту веб сајтова. Има неколико стотина хиљада корисника. Ако користите Вордпрес, веома лако можете укључити овај сервис инсталацијом додатка CloudFlare Вордпрес Плагина.

Након инсталације додатка биће вам потребно још ~5 минута за додатна подешавања и регистрацију пре него што сервис почне да ради.

2. Incapsula

инцапсула цднIncapsula користи cloud технологију за сервирање услуга као што су: Global CDN, Website Security, DDoS Protection, Load Balancing & Failover. У понуди је неколико пакета који се плаћају уз бесплатно тестирање у трајању од седам дана. Постоји и бесплатни пакет, а за кориснике Вордпрес ту је и додатак који обезбеђује лакше коришћење: Incapsula додатак.

Услуга се одвија преко измене поставки DNS-а, саобраћај се рутира кроз Incapsula глобалну мрежу преко високо софистицираних сервера. Долазни саобраћај се у реалном времену класификује и блокирају се све претње познатих сценарија напада, од SQL убризгавања, преко малициозних ботова до спамера. Одлазни саобраћај оптимизује се за лако и брзо учитавање.

3. Google App Engine

гоогле апп енгине цднОвај сервис представља Гоогле-ов начин да ради исто што и Amazon S3 + EC2. Користи се за покретање веб апликација, хостовање сајтова и складиштење података. Google нуди 500 MB складишта, 10 хостованих пројеката и 5.000.000 прегледа страница месечно у свом бесплатном плану. Поставаљање Google App Engine-а захтева познавање Python-а и развоја веб апликација.

4. jsDelivr

јс деливр цднВећина Вордпресових тема кориси JavaScript кодирање и да би ове скрипта уопште радиле потребно је да оне буду најпре и учитане (.js датотека). Као што и сам назив овог сервиса говори, његова сврха је да испоручује .js датотеке које се налазе у склопу сајтова на што бржи начин.  jsDelivr је бесплатна CDN услуга за све програмере који желе да складиште Java скрипта и придружене датотеке које реагују са њом. Поред JavaScript-а, може се складиштити и CSS, фонтови, jQuery додаци, и тд. Мрежа се састоји од 91 POP локација. У понуди је и бесплатни додатак за Вордпрес: jsDelivr додатак.

5. Swormify – SwarmCDN

сwарм цднSwarmify је заснован на “peer to peer” технологији и нуди 100 GB протока у свом беспатном пакету. Swarmify технологија редукује оптерећење веб сајта и помаже да он буде брже учитан. Функционише тако што ствара мрежу сурфера (корисника прегледача) који тренутно посећују сајтове. Ова мрежа размењује учитане материјале унутар себе и тиме штеди проток и ресурсе генерално. Иновација коју доноси је да корисник иако бива услужен “peer to peer” методом, не мора да преузима додатни софтвер или додатке за интернет прегледаче.

6.  Photon – Jetpack  модул за Вордпрес

јетпацк цднPhoton је модул који се укључује у Jetpack додатку за Вордпрес. Његова сврха је да кешира слике постављене на вашем сајту и сервира их преко wordpress.com мреже. На такав начин оригинални хостинг се растерећује, а учитавање траје краће. Да бисте га користили довољно је да инсталирате Jetpack додатак на начин на који то иначе радите и активирате у њему модул Photon.

Да ли је CDN неопходан и поред савремених проточних брзина на мрежи?

Данас, када се брзине интернета у којима корисници могу да уживају крећу и преко 100MB/s може се слободно рећи да посетилац из Америке или Аустралије неће приметити велико кашњење учитавања сајта који је хостован у Амстердаму. Међутим, ако 100 посетилаца из Аустралије чита, преузима материјал, прегледа галерије слика или видео материјал на сајту, и исто толико њих из Јужне Америке ради то исто, настаје проблем. У таквој ситуацији брзина интернета више не игра велику улогу, јер је сервер у Амстердаму у великој мери оптерећен. Ако посетиоцима у Јужној Америци доделимо један посебан сервер, и за посетиоце у Аустралији урадимо то исто, главни сервер ће бити растерећен, а услуга ће поново бити неометана. Управо овакве ситуације са великим потрошачима ресурса, сајтовима са великом посећеношћу и ангажовањем, представљају терен на коме CDN показује своју моћ.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи