Како зарадити преко Upwork-а?

by | Интернет зарада

Да ли се и ви ухватите за главу када у периоду од 10-15. у месецу завирите у поштанско сандуче, седнете и поотварате оне нама „најдраже “ коверте које се називају рачуни? Са просечном платом у Србији, то није нимало пријатно искуство. Али можда ја имам решење за вас.

upwork

Пошто сам поседовао предзнање из области информационих технологија и како би ми то рекли: зна човек са компјутерима, кренуо сам да истражујем о могућностима како зарадити неки додатан приход на Интернету. Читао сам доста мотивационих прича, о томе како су поједини зарадили хиљаде и хиљаде долара монетизујући садржај коришћењем разних техника, па сам тако као почетник радио PPD маркетинг, у преводу, убацивао сам неки лажан садржај, који би био интересантан људима, и када би га они преузели на свој рачунар видели би уствари да је то scam[1]. Од тога није било вајде, те сам се опет вратио на почетак и игром случаја сам пронашао Upwork.

Upwork је водећа светска платформа за рад преко интернета, који броји више милиона фриленсера (хонорараца, енгл. freelancer), а што је за нас најбитније, много људи са ових простора је тамо. Конкретно, Србија предњачи, и завршила је претходну годину као 5. по заради у Европи. Све ово ме је заинтересовало, да се коначно зауставим на једном месту, и кренем да градим своју каријеру као фриленсер.

[1] Scam – Појам који значи да је нешто лажно, непостојеће, смишљено.

Регистрација и сређивање профила

Кроз све ово сам прошао те ћу у наредном делу прећи на ствар, читајући ово, гарантујем да ће те кроз месец дана, можда и раније, ако имате среће, почети да зарађујете. Да, гарантујем. Прва ствар је наравно регистрација:

налог на upwork
Унесите валидне податке, а то ће Upwork и проверити, пошто је пуно варалица

Као и свака друга регистрација, и Upwork тражи од вас да унесете важеће податке,  овде будите тачни како би, као и сваког другог корисника,  Upwork што брже убацио у систем, и како би што пре могли да се баците на уређивање профила. Када потврдите мејл адресу, мораћете да им оставите Skype налог, како би сервис који Upwork користи “Aristotle Integrity” (систем за верификацију и исправност података), могао да верификује веродостојност ваших података. Заказаће интервју са вама, све што треба да урадите је, када се јавите на позив, гледате у камеру тих пар секунди и то је то. Када верификујете налог, на профилној страници појавиће се зелени Checkmark (кукица).

Кључна ствар у добијању послова на Upwork-у је сређеност профила са којег крећете да градите каријеру, уколико напишете добру понуду, прва ствар што ће клијент да гледа је профил, па је на вама и да га задржите мало.

upwork налог

Имајте на уму да сређивање профила може и да потраје, не треба срљати и мислити: „е сад кад сам се регистровао, идем одмах тражити посао“, ако сте са таквом намером дошли на Upwork, овог момента престаните читати ово.  Обратите пажњу на ваше вештине у “skill” секцији. Овде се ви декларишете у чему сте добри, а у чему не, то наравно можете при самом одабиру и тестирати, и уколико положите тестове са високим оценама, стичете право да уђете у специјалне групе посвећене баш тим вештинама, а самим тим имате већу предност да добијете посао.

Код Портфолио секције, као почетник можете да поставите неке ваше раније радове, конкретно offline радове. Јер како нисте имали ниједан посао на Upwork-у до тад, немате буквално шта да ставите ту. Наравно приликом постављања садржаја у Портфолио, имате опције да опишете шта сте радили, када, како итд.

Ја овим путем само сажето препричавам на шта треба да баците око, уколико познајете имало Енглеског језика, за сваку опцију, не само на профилу, него уопштено, имате детаљно појашњење, а како ја немам пергамент од сто метара да пишем, прећи ћу на оно што је битно. Писање понуда за посао и бидовање.

upwork skills
Upwork Skills
Upwork портфолио
Upwork портфолио

Први посао?

Прво што треба да урадите када почнете да бирате за који ће те посао да шаљете понуду јесте да одаберете реон у којем сте добри. То нисам напоменуо горе да вас не бих збуњивао али приликом регистрације имате опцију да бирате у којем ће те пољу да радите. За почетак, мој лични савет је да кренете као Admin Support Freelancer, ту се послови добијају релативно лако, нису тешки и клијенти не захтевају превише. Предњаче истраживања по интернету, рад у excel-у, word-у и тако даље.

понуде

Крените као Admin Support freelancer, већа могућност за добијање посла

Када пронађете посао који вам одговара, и за који мислите да сте способни ред је да се пишу понуде. Овде је једна ствар битна, никад, али никад не пишите понуде уколико послодавац већ нема искуства, или нема бар ТРИ зелена кружића на свом профилу, и два су довољна, али када посетите клијентов профил погледајте “award ratio“, ако је преко 50%. Овде такође можете да шаљете понуде. Да се разумемо, можете ви у вашем реону да шаљете коме хоћете, али ово су савети како би се што пре винули у профит. Добити први посао је најтеже, после тога, све ће ићи као подмазано.

понуде3

Радите са западњацима, избегавајте Индију, Пакистан, Бангладеш…

Тако ће те се осигурати, новац ће вам пре почетка посла бити стављен на ESCROW (Upwork га користи као посредника између вас и послодавца).

Е сад, видите да у десном делу имате прозор у коме требате да пишете понуду. Прва ствар што требате да урадите је да пожелите добар дан послодавцу, да кажете нешто лепо за почетак и тек онда да кренете писати, зашто сте баш ви прави за тај посао, шта бисте урадили а сматрате да други не би. Најбитније од свега, уколико што пре желите да добијете посао и почнете зарађивати јесу шта?? Видео понуде.

То је начин на који сам стекао много клијената, са којима и дан данас сарађујем, плаћају ме ван Upwork-а за свашта и то је једна ствар која ће Вас одвојити од других. Лепо упалите вашу камерицу, гледајте у њу, насмејте се, причајте о послу, унесите мало хумора, будите опуштени и видећете да од десет понуда које пошаљете у првих пар дана, бар троје ће вам узвратити. Гарантовано. Клијенти више воле да виде, уместо да читају, и дан данас сам у контакту са њима, за сваку ситницу ме позивају и ја им излазим у сусрет. То је кључ до успеха. Створити везу између вас и клијента.

Начини исплате

Када дођете до првог новца на Upwork, наравно да ће те га желети у свом новчанику. Да би новац прешао пут од Upwork-а до вашег новчаника, постоји неколико опција. За наше просторе препоручио бих свима Skrill. Веома брза регистрација, мале провизије на банкоматима, и уз све то, на кућну адресу ће вам стићи картица, а потом и ПИН код. Одржавање картице је 10 евра, које ће вам Skrill наплатити када примите први новац, или можете и сами да уплатите преко рачуна. Поред препорученог Skrill-а, имате могућност , новац можете примати директно на Вашу кредитну картицу, или чеком. Али не бих препоручио ове две опције јер су провизије велике.

Закључак

Бидујте реално, не тражите за посао који вреди двадесет долара, тридесет. Временом, кад стекнете кредибилитет, онда се упуштајте у преговарања око цене, долар два више и те како значи. Поготову у нашој земљи. Гледајте да тражите „hourly“ послове, рачуница покаже да се више заради, а пошто је минималан rate на Upwork 3$, недељно можете имати леп приход, уколико Вам клијент омогући већи број радних сати.

Доћићете данас сутра у ситуацију да радити за 8$ по сату као и ја, а тренутно од послодавца имам 25 ауторизованих радних сати. То вам је 200$ недељно, па то помножите са 4. Више него фин приход за једног свежег дипломца, који као и сви, по пријему дипломе иде на биро. Научите мало енглеског, прођите кроз Upwork детаљно, и за месец два, ето вам још једне плате. Само радите и то ће се исплатити.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи