Како направити оригиналне фонтове

by | Photoshop упутства, Израда сајта, Интересантно

АдриаХост - Како направити фонтове

Зашто неко, појединац или фирма, реши да направи сопствене фонтове? Разлога је неколико, а на првом месту је оригинални дизајн, затим истицање и препознатљивост, цена и “кројење” по мери.

Иако постоји много фонтова који се могу преузети, па и користити у комерцијалне сврхе потпуно бесплатно, то и даље није гаранција да се међу њима може пронаћи одговарајући фонт. Чак ни плаћени, премиjум, сет фонтова и даље не гарантује савршено поклапање са идејом, дизајном и представом. То није нешто са чиме се треба помирити, па уколико располажете ресурсима и знањем, можете направити сопстене фонтове и уклопити их баш онако како ви желите.

Креирање фонтова није тешко, али за најбоље резултате потребно је и мало додатног залагања, истраживања, тестирања, мало више цртања и еквивалентно свему томе и неопходно време да се све то заврши. Уз помоћ овог текста можете испратити процес креирања фонтова, па чак и направити свој први фонт.

Потребни програми за креирање фонтова

За цртање фонтова потребан је програм за векторско цртање, Adobe Illustator или Inkscape. За “паковање” и генерисање фонтова добро решење може бити FontForge и овај програм ће бити коришћен у овом упутству. Бесплатан је и једноставан за коришћење. FontForge има и могућност директног цртања фонтова, уколико не желите да инсталирате Illustator или Inkscape.

Сврха програма за цртање је креирање слике фонта и извоз у .svg формату. Слика у .svg формату даље увози се у FontForge за свако слово, на самом крају врши се генерисање фонтова, односно, припрема инсталационог пакета.

Цртање фонтова

Отворите програм за векторско цртање и направите нови документ величине 1000 x 1000 px (File – New). Нећете погрешити ни ако одредите да величина буде 100 x 100, али добићете обавештење при генерисању фонтова да је препоручљиво да то буде 1000 x 1000.

Нацртајте прво слово уз помоћ омиљене или планиране четкице. Ако желите да за свој фонт користите лични рукопис, можете цртати на обичном белом папиру са добрим црним маркером и све то скенирати. Сва скенирана слова потребно је увести у Illustrator тако што ћете отворити сваку слику и урадити Trace (Window – Image Trace) како би слика била припремљена за даље чување.

Адриахост - цртање фонтова у иллустраторуЈедном када завршите креирање првог фонта на један од наведених начина, сачувајте га (Save As) под одговарајућим именом и као формат означите да то буде .svg (Save as type).

Поновите поступак за сваки фонт. Направите велика слова, мала слова и бројеве, тачке, запете, упитнике.

FontForge – увоз фонтова

Једном када је са цртањем завршено, отворите FontForge. У првом прозору који је отворен одаберите опцију New за нове фонтове.

ФонтФорге - креирање новог фонта

Отвориће се табела са означеним пољима за свако слово. У свако предвиђено поље сада треба додати по један фонт који сте раније цртали. Кликните најпре на слово које желите да додате како би поље било одабрано.

ФонтФорге - увоз фонтоваУвезите цртеж слова уз помоћ комбинације тастера на тастатури Ctrl + Shift + i. У прозору који је отворен најпре назначите формат датотеке коју тражите и одаберите SVG. Пронађите цртеж који припада слову које сте одабрали у пољу, означите га кликом и кликните на дугме Import.

ФонтФорге - увоз фонтова у СВГ форматуПоновите исти поступак за свако слово, велико и мало, бројеве и интерпункцијске знаке.

ФонтФорге - преглед увезених слова

Подешавање имена фонта

Ако у овом тренутку извршите генерисање фонтова добићете датотеку под именом Untitled. Да би фонт имао свој назив који сте му ви осмислили кликните на Element – Font info. У поље Fontname и Name For Humans унесите назив који сте планирали. Погледајте и остала поља и унесите неопходне податке. Све ове детаље можете касније мењати чак и наког генерисања фонта. Сачувајте измене кликом на дугме ОК.

ФонтФорге - Промена имена фонта

Генерисање фонта и припрема пакета

Ако сте завршили све што је наведено напред идите на File – Generate FontsНајпре одаберите локацију на којој ће пакет бити сачуван и кликните на дугме Generate. Инсталациони пакет биће направљен и сачуван тамо где сте назначили.

Генерисање фонта - ФонтФоргеОвакав фонт, односно, његов инсталациони пакет инсталирате исто као и сваки други фонт који сте користили до сада. Да видите резултате у прегледу фонта довољно је да два пута кликните на добијени инсталациони пакет (слика испод). Да инсталирате фонт кликните на дугме Install.

Преглед и инсталација фонта - ФонтФорге

Након инсталације фонт можете испробати и користити у било ком програму. Можете га користити у дизајну, Photoshop и Illustrator, или у писању MS Office, LibreOffice и било ком другом програму који се користи фонтовима.

Испробајте наш пробни фонт и почните да мислите о вашем

За сврху овог текста направљен је један фонт и можете га преузети овде: АдриаХостФонт. Направљен је за мање од једног сата, али има само велика и мала слова и бројеве без интерпункцијских ознака. Циљ није био направити савршени фонт, већ пример другачијег, оригиналног фонта. Овај фонт рађен је слободном руком уз помоћ графичке табле. Као што се на слици изнад види, фонт садржи тачкице које се не виђају често и нису део стандарног писма. На исти начин можете и ви допустити машти на вољу и направити дело које ће истакнути оно што приказујете и дозволити му да буде упамћено. Размислите и крените са цртањем. Направите свој фонт.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи