Како подесити localhost окружење на macOS (Apache, MySQL, PHP 7)

by | Израда сајта, Хостинг сајта

Подешавање localhost окружења на MacOS је потребно уколико желите да се бавите израдом сајтова и испробате сајт најпре на локалном рачунару пре него што сајт поставите јавно на веб-хостинг. Записали смо овде шта је потребно да урадите да бисте то имали на MacOS-у.

localhost mac

Укључите Apache

Apache је већ ту, и само треба да га укључите. Отворите Terminal и укуцајте следеће:

sudo apachectl start

Биће вам затражена лозинка, укуцајте је и стисните Ентер. Отворите Сафари (или неки други прегледач интернета) и укуцајте localhost. Ако се испише текст It Works! онда је све у реду и то значи да Apache ради.

apache mac

Укључите PHP

PHP такође долази уз MacOS и то у верији 7.1 ако сте на High Sierra. На ранијим верзијама ОС-а ту је и старија верзија PHP-а. Ево како да укључите PHP на MacOS-у:

корак 1: Отворите Terminal и укуцајте:

sudo nano /etc/apache2/httpd.conf

корак 2: Та команда ће у нано едитору отворити фајл httpd.conf па искористите комбинацију тастера Ctrl+W да покренете претрагу у нано едитору и тада укуцајте PHP, а затим стисните Ентер. Тако ћете у овом фајлу претражити све и доћи до дела који се односи на PHP.

корак 3: Испред реда који гласи

LoadModule php7_module libexec/apache2/libphp7.so

уклоните тарабицу (#).

php 7 mac

корак 4: Употребите комбинацију тастера Ctrl+O и стисните Ентер да сачувате измене. Употребите комбинацију тастера Ctrl+X да изађете из нано едитора.

корак 5: У Терминалу укуцајте sudo apachectl restart и стисните Ентер, затим укуцајте лозинку када то буде затражено. Сада је укључен PHP 7 на Mac-у па можемо да идемо даље.

Направите Sites фолдер у Home

Отворите Finder, кликните на Go и идите у Home. Овде направите нови фолдер и дајте му име Sites. Видећете да ће фолдер одмах и аутоматски добити Safari иконицу.

php mac sites

Када то завршите, уђите у фолдер Sites и ту направите нови фајл под називом index.php а у сам фајл поставите текст:

<?php
echo "Ćao ljudi!";
phpinfo();
?>

Сачувајте то и отворите Terminal где ћете укуцати следеће:

sudo nano /etc/apache2/httpd.conf

Искористите пречицу Ctrl+W да бисте претраживали овај фајл који сте отворили у нано едитору, а затим претражите за Library. Треба да видите следеће:

terminal mac

Е сада, у оба реда преправите тако да уместо /Library/WebServer/Documents буде /Users/ime-vašeg-korisnika/Sites

Сачувајте затим измене са Ctrl+O, изађите из нано едитора са Ctrl+X. Док сте још увек Terminalu куцајте:

sudo apachectl restart

Отворите Сафари и урадите један refresh localhost странице. Ако сте све лепо урадили треба да видите следеће што означава да PHP ради, а index.php фајл приказује ваш текст који сте уписали:

php test info mac

Инсталирајте MySQL

Ево како се инсталира MySQL на MacOS:

корак 1: Идите овде https://dev.mysql.com/downloads/mysql/

корак 2: Кликните на дугме за преузимање DMG пакета за MacOS. Отвориће се још једна страница па ту само кликните на No thanks, just start my download (да не бисте отварали налог или се пријављивали – није потребно).

корак 3: Покрените инсталацију преузетог фајла. Обратите пажњу када током инсталације буде затражено да унесете Root лозинку за MySQL, унесите лозинку по жељи и сачувајте је уписану негде са стране. Обавезно штиклирајте Use Legacy Password Encryption јер у супротном лозинка неће лепо бити енкриптована и нећете моћи да се повежете са базом података. Ово није лозинка коју већ користите на рачунару, па обратите пажњу јер ће и она бити затражена током процеса инсталације па их разликујте.

корак 4: Након инсталације идите у System Preferences и потражите MySQL. Треба да видите следеће где пише да је MySQL активан:

mysql mac

корак 5: Идите овде и преузмите Sequel Pro https://www.sequelpro.com/ У питању је апликација слична као PHPmyAdmin, међутим у питању је десктоп апликација којом можете управљати базом података и повезивати се са њом. Покрените инсталацију и инсталирајте ову апликацију.

корак 6: Повежите сада Sequel Pro са MySQL-ом. За host унесите 127.0.0.1, као Username унесите root, и у поље password упишите лозинку за MySQL коју сте направили током инсталације MySQL-а.

sequel pro

корак 7: Након што се повежете, кликните на Choose Database, а затим на Add Database

sequel pro

У поље које се отвори, унесите назив нове базе података и кликните на Add:

sequel pro

корак 8: У доњем левом углу видећете плус иконицу (+) кликните на њу да бисте додали нову табелу у базу података. Назовите је како желите, нпр. mydbtable1 и кликните на Add:

sequel pro

корак 9: У панелу одмах изнад INDEXES, кликните на + иконицу. За id упишите message, за Type одаберите VARCHAR и за Lenght упишите 200.

sequel pro

корак 10: Кликните на иконицу са називом Content, а затим на + иконицу на дну тог панела. У нови унос упишите 1 за id и можете уписати “mysql ok” као message.

sequel pro

корак 11: Вратите се на index.php фајл који се налази у Sites фолдеру и промените му садржај на следеће – обавезно замените lozinka-ide-ovde, naziv-baze, naziv-tabele-u-bazi са подацима ваше базе коју сте направили, иначе неће лепо радити:

<?php
$con = new mysqli("127.0.0.1", "root", "lozinka-ide-ovde", "naziv-baze");
$message = $con->query("SELECT message FROM naziv-tabele-u-bazi")->fetch_object()->message;
$con->close();
echo "$message <br/>";
echo "Ćao ljudi!";
phpinfo();

Ако сте све подесили исправно, треба да видите следеће што означава да PHP (Ćao ljudi!) и MySQL (mysql ok) раде исправно:

php 7 mac os x

Ево шта је све урађено и за шта вам то треба

Најпре смо активирали Apache веб-сервер – потребно за рад сајта било да је сајт на локалном рачунару или на неком веб-серверу. Затим смо укључили PHP у везији 7 – потребно да би PHP сајт могао да ради на вашем рачунару (нпр. Вордпрес). Направили смо Sites фолдер који служи за фајлове вашег сајта којег ћете развијати на рачунару – на пример, на хостингу је то фолдер који се зове /public_html. Инсталирали смо MySQL и апликацију SequelPro са којим управљате MySQL базама података. На крају смо све тестирали и добили потврдну поруку са текстом који смо поставили у index.php фајл.

Битно је да знате да фајлове будућег сајта постављате у Sites фолдер, а MySQL базу података креирате преко SequelPro апликације и тако омогућавате неком сајту да ради на вашем рачунару.

Имајте у виду да је index.php фајл који смо поставили био користан за тестирање, али пре него што поставите нови сајт, потребно је да обришете овај фајл. На пример, када овде распакујте Вордпрес сајт (у Sites фолдер) доћи ће index.php фајл који се користи на Вордпресу.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

Oznake (tagovi): mac

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи