Kako podesiti localhost okruženje na macOS (Apache, MySQL, PHP 7)

od strane | Hosting sajta, Izrada sajta

Podešavanje localhost okruženja na MacOS je potrebno ukoliko želite da se bavite izradom sajtova i isprobate sajt najpre na lokalnom računaru pre nego što sajt postavite javno na web-hosting. Zapisali smo ovde šta je potrebno da uradite da biste to imali na MacOS-u.

localhost mac

Uključite Apache

Apache je već tu, i samo treba da ga uključite. Otvorite Terminal i ukucajte sledeće:

sudo apachectl start

Biće vam zatražena lozinka, ukucajte je i stisnite Enter. Otvorite Safari (ili neki drugi browser) i ukucajte localhost. Ako se ispiše tekst It Works! onda je sve u redu i to znači da Apache radi.

apache mac

Uključite PHP

PHP takođe dolazi uz MacOS i to u veriji 7.1 ako ste na High Sierra. Na ranijim verzijama OS-a tu je i starija verzija PHP-a. Evo kako da uključite PHP na MacOS-u:

korak 1: Otvorite Terminal i ukucajte:

sudo nano /etc/apache2/httpd.conf

korak 2: Ta komanda će u nano editoru otvoriti fajl httpd.conf pa iskoristite kombinaciju tastera Ctrl+W da pokrenete pretragu u nano editoru i tada ukucajte PHP, a zatim stisnite Enter. Tako ćete u ovom fajlu pretražiti sve i doći do dela koji se odnosi na PHP.

korak 3: Ispred reda koji glasi

LoadModule php7_module libexec/apache2/libphp7.so

uklonite tarabicu (#).

php7 mac

korak 4: Upotrebite kombinaciju tastera Ctrl+O i stisnite Enter da sačuvate izmene. Upotrebite kombinaciju tastera Ctrl+X da izađete iz nano editora.

korak 5: U Terminalu ukucajte sudo apachectl restart i stisnite Enter, zatim ukucajte lozinku kada to bude zatraženo. Sada je uključen PHP 7 na Mac-u pa možemo da idemo dalje.

Napravite Sites folder u Home

Otvorite Finder, kliknite na Go i idite u Home. Ovde napravite novi folder i dajte mu ime Sites. Videćete da će folder odmah i automatski dobiti ikonicu Safarija.

mac finder sites folder

Kada to završite, uđite u folder Sites i tu napravite novi fajl pod nazivom index.php a u sam fajl postavite tekst:

<?php
echo "Ćao ljudi!";
phpinfo();
?>

Sačuvajte to i otvorite Terminal gde ćete ukucati sledeće:

sudo nano /etc/apache2/httpd.conf

Iskoristite prečicu Ctrl+W da biste pretraživali ovaj fajl koji ste otvorili u nano editoru, a zatim pretražite za Library. Treba da vidite sledeće:

mac terminal nano

E sada, u oba reda prepravite tako da umesto /Library/WebServer/Documents bude /Users/ime-vašeg-korisnika/Sites

Sačuvajte zatim izmene sa Ctrl+O, izađite iz nano editora sa Ctrl+X. Dok ste još uvek Terminalu kucajte:

sudo apachectl restart

Otvorite Safari i uradite jedan refresh localhost stranice. Ako ste sve lepo uradili treba da vidite sledeće što označava da PHP radi, a index.php fajl prikazuje vaš tekst koji ste upisali:

mac php

Instalirajte MySQL

Evo kako se instalira MySQL na MacOS:

korak 1: Idite ovde https://dev.mysql.com/downloads/mysql/

korak 2: Kliknite na dugme za preuzimanje DMG paketa za MacOS. Otvoriće se još jedna stranica pa tu samo kliknite na No thanks, just start my download (da ne biste otvarali nalog ili se prijavljivali – nije potrebno).

mac myslq

korak 3: Pokrenite instalaciju preuzetog fajla. Obratite pažnju kada tokom instalacije bude zatraženo da unesete Root lozinku za MySQL, unesite lozinku po želji i sačuvajte je upisanu negde sa strane. Obavezno štiklirajte Use Legacy Password Encryption jer u suprotnom lozinka neće lepo biti enkriptovana i nećete moći da se povežete sa bazom podataka. Ovo nije lozinka koju već koristite na računaru, pa obratite pažnju jer će i ona biti zatražena tokom procesa instalacije pa ih razlikujte.

korak 4: Nakon instalacije idite u System Preferences i potražite MySQL. Treba da vidite sledeće gde piše da je MySQL aktivan:

mac mysql

korak 5: Idite ovde i preuzmite Sequel Pro https://www.sequelpro.com/ U pitanju je aplikacija slična kao PHPmyAdmin, međutim u pitanju je desktop aplikacija kojom možete upravljati bazom podataka i povezivati se sa njom. Pokrenite instalaciju i instalirajte ovu aplikaciju.

korak 6: Povežite sada Sequel Pro sa MySQL-om. Za host unesite 127.0.0.1, kao Username unesite root, i u polje password upišite lozinku za MySQL koju ste napravili tokom instalacije MySQL-a.

sequel pro mac

korak 7: Nakon što se povežete, kliknite na Choose Database, a zatim na Add Database

sequel pro mac

U polje koje se otvori, unesite naziv nove baze podataka i kliknite na Add:

sequel pro mac

korak 8: U donjem levom uglu videćete plus ikonicu (+) kliknite na nju da biste dodali novu tabelu u bazu podataka. Nazovite je kako želite, npr. mydbtable1 i kliknite na Add:

sequel pro mac

korak 9: U panelu odmah iznad INDEXES, kliknite na + ikonicu. Za id upišite message, za Type odaberite VARCHAR i za Lenght upišite 200.

sequel pro mac

korak 10: Kliknite na ikonicu sa nazivom Content, a zatim na + ikonicu na dnu tog panela. U novi unos upišite 1 za id i možete upisati “mysql ok” kao message.

sequel pro mac

korak 11: Vratite se na index.php fajl koji se nalazi u Sites folderu i promenite mu sadržaj na sledeće – obavezno zamenite lozinka-ide-ovde, naziv-baze, naziv-tabele-u-bazi sa podacima vaše baze koju ste napravili, inače neće lepo raditi:

<?php
$con = new mysqli("127.0.0.1", "root", "lozinka-ide-ovde", "naziv-baze");
$message = $con->query("SELECT message FROM naziv-tabele-u-bazi")->fetch_object()->message;
$con->close();
echo "$message <br/>";
echo "Ćao ljudi!";
phpinfo();

Ako ste sve podesili ispravno, treba da vidite sledeće što označava da PHP (Ćao ljudi!) i MySQL (mysql ok) rade ispravno:

mac test mysql

Evo šta je sve urađeno i za šta vam to treba

Najpre smo aktivirali Apache web-server – potrebno za rad sajta bilo da je sajt na lokalnom računaru ili na nekom web-serveru. Zatim smo uključili PHP u veziji 7 – potrebno da bi PHP sajt mogao da radi na vašem računaru (npr. WordPress). Napravili smo Sites folder koji služi za fajlove vašeg sajta kojeg ćete razvijati na računaru – na primer, na hostingu je to folder koji se zove /public_html. Instalirali smo MySQL i aplikaciju SequelPro sa kojim upravljate MySQL bazama podataka. Na kraju smo sve testirali i dobili potvrdnu poruku sa tekstom koji smo postavili u index.php fajl.

Bitno je da znate da fajlove budućeg sajta postavljate u Sites folder, a MySQL bazu podataka kreirate preko SequelPro aplikacije i tako omogućavate nekom sajtu da radi na vašem računaru.

Imajte u vidu da je index.php fajl koji smo postavili bio koristan za testiranje, ali pre nego što postavite novi sajt, potrebno je da obrišete ovaj fajl. Na primer, kada ovde raspakujte WordPress sajt (u Sites folder) doći će index.php fajl koji se koristi na WordPressu.

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

0 коментара

Leave a Reply

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu