Како рестартовати dedicated сервер

by | Сервери и ВПС

restart servera

Ово је упутство за рестартовање VPS или dedicated сервера коришћењем WHM панела или SSH конекције. Корисници dedicated сервера могу рестартовати своје сервере и директно из клијентског налога, али уколико то није довољно овде можете научити и како да то урадите на алтернативне начине.

Зашто рестартовати сервер?

Постоји више разлога зашто и када треба рестартовати сервер. Најчешће је то због примене нових закрпа софтвера, тестирања могућности поновног покретања сервера као и мерења времена у склопу Дисастер рекавери планирања. Уколико немате тест сервер за мерење и тестирање, рестарт на продукционом серверу покреће се у часовима најмање активности, односно током ноћи.

У крајњем случају, рестарт може бити решење за велики проблем када ни једна друга опција не даје резултате.

Постоји неколико начина, док ћемо их ми изложити начине почев од најлакшег:

Рестарт Dedicated сервера из клијентског налога

Корисници dedicated сервера могу лако да рестартују свој сервер директно из клијентског налога. Овде није потребно да користите WHM или SSH, довољно је да се улогујете на свој клијентски налог и одете на услугу сервера који користите.

Овде можете рестартовани сервер кликом на дугме Reboot:

Напомена: Reboot се примењује у случају да проблем није могуће решити на други начин. Током рестарта, ваш сајт и мејлови неће радити.

restart servera iz klijentskog naloga

Како рестартовати сервисе из WHM-а?restart servera i servisa

Уколико вам ситуација то дозвољава, у WHM-у можете рестартовати одређене сервисе без рестартовања комплетног сервера.

Довољно је да се улогујете у ваш WHM и у поље за претрагу укуцате “restart“.

Одмах испод, у резултатима претраге, можете видети секцију Restart Services где можете засебно рестартовати: DNS Server, FTP server, HTTP Server (Apache), IMAP Server, Mail Server (Exim), PHP-FPM и SQL Server (MySQL).

Ова опција је препоручљива уколико сте идентификовали “кривца” за проблем на серверу и знате да ће рестартовање тог сервиса вратити сервер у функцију. На пример, ако имате одређени проблем са Мејл Сервером, нећете због тога рестартовати комплетан сервер, већ само Exim.

Пример: За рестарт Мејл сервера, кликните на Mail Server (Exim), а затим и на дугме Yes. Одмах затим, мејл сервер ће бити рестартован.

exim restart

Како урадити System Reboot из WHM-а?restart servera system reboot

За разлику од рестарта сервиса, System Reboot ће покренути рестарт целог сервера и свих сервиса на њему. Имајте у виду шта ово подразумева и разликујте два начина на који се може то обавити.

У оба случаја потребно је да се улогујете на WHM и у поље за претрагу укуцајте “restart” или “system reboot“. Секција коју тражите је System Reboot.

  • Graceful Server Reboot – ово је корисна опција јер овај начин рестарта омогућава серверу да најпре затвори све “user-level” процесе и сачува податке о томе пре него што се систем рестартује.
  • Forceful Server Reboot – овај начин рестартује сервер без обзира на процесе који су активни. Овде ће бити игнорисане и све грешке које се могу јавити при рестарту на овај начин.

Обратите пажњу и увек примените начин који вам ситуација омогућава. Не примењујте Forceful Server Reboot уколико не морате.

Како рестартовати сервисе преко SSH-а?

Када се деси да нисте у могућности да приступите преко WHM-а и да на тај начин рестартујете сервисе, покушајте да се повежете на сервер користећи SSH. Уколико је конекција исправна рестартовање појединачних сервиса можете урадити користећи команду по следећем моделу:

  • За сервере саCentOS, CloudLinux™, Red Hat® Enterprise Linux (RHEL) 6, или Амазон Линукс користите путању до сервиса (“service” замените именом одређеног сервиса):

/etc/rc.d/init.d/service restart

  • За сервере саCentOS 7, CloudLinux 7, ili RHEL 7, користите следећу команду где је “service-name” име сервиса који желите да рестартујете:

systemctl restart service-name.service

Како урадити System Reboot преко SSH-а?

Овај начин оставите за крај као последњу опцију:system reboot i restart preko ssh

  • Улогујте се на SSH
  • За рестарт сервера укуцајте следећу команду:

sudo reboot
Имајте у виду да је најлакше укуцати ове две речи наведене напред, побрините се да сте пре тога добро проверили друга решења и да ни са једним нисте имали успеха.

Будите пажљиви пре сваке одлуке

Уколико немате програмера који одржава ваш сајт и сервер за вас, будите пажљиви при одлуци да рестартујете сервер. Корисници могу доћи до идеје да рестартују сервер када сајт не ради услед грешке у програмском коду сајта, па имајте у виду да рестарт у овом случају неће решити проблем. Конкретно и у оваквом случају проблем се решава поправком програмског кода на сајту.

Адриахост пружа услугу закупа Dedicated и VPS сервера из једног од најбољих дата-центара на свету. У понуди се налазе како сервери који раде са Линуксом, тако и сервери са подршком за Виндоуз оперативне системе. У зависности од потребе клијената, на располагању је WHM/cPanel контролни панел, али на захтев могу бити инсталирани и оперативни системи као што су Ubuntu, FreeBSD или CentOS.

За питања и помоћ, слободно нам пишете користећи нашу контакт форму.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи